Η φιλοσοφία της “Σούπας της χρονιάς” (jahressuppe) μας ταξιδεύει πολύ πίσω, στις απαρχές της μαγειρικής.
Η ιδέα αν και απλή στη σύλληψή της, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα.
Σε όλη τη διάρκεια του 2008 και για κάθε ξεχωριστή μέρα σε μια διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη θα μαγειρεύεται μια σούπα. Η ιδέα που περιπλέκει τα πράγματα και τα κάνει να έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως η κάθε σούπα πρέπει να περιλαμβάνει μέρος από την σούπα της προηγούμενης μέρας. Αυτό προϋποθέτει ένα δίκτυο πόλεων και μια εμπλοκή και συνεργασία μαγείρων που θα φροντίσουν ώστε να μη σπάσει η αλυσίδα.
366 τουλάχιστον άτομα, 366 γεύματα, σε 366 σημεία της Ευρώπης. Ένα για καθε μέρα του χρόνου. Η κάθε σούπα θα περιέχει σαν βάση το 1/5 της σούπας που μαγειρεύτηκε την προηγούμενη μέρα.
Διοργανωτές είναι η philosophical travel agency σε συνεργασία με την cuisine brute. Το ξεκίνημα γι αυτή τη συνάντηση πολιτισμών, συνηθειών και γεύσεων, μέσα σε μια ευρωπαϊκή κατσαρόλα γίνεται από τη Βιέννη στις 25 Ιανουαρίου 2008.
Με βάση την αραίωση D1 που στην ομοιοπαθητική αφορά σαν βάση βρασμένα καρότα, σέλερι κ.α. και με γνώμωνα τις αρχές της συνέχειας και της αραίωσης αν σήμερα μαγειρέψουμε 2,5 λίτρα σούπας που συμπεριλαμβάνουν 0,5 λίτρο από την χτεσινή σούπα κι αύριο κάνουμε το ίδιο επαναχρησιμοποιώντας κάθε φορά το 1/5 της προηγούμενης, σε μια βδομάδα το αποτέλεσμα θα είναι τα συστατικά της πρώτης σούπας να συμμετέχουν στην μαγειρευόμενη σούπα κατά 0.00128%, ενώ την 366ή μέρα η απειροελάχιστη συμμετοχή της κάθε προηγούμενης σούπας (σε μια αραίωση D366) εξηγείται εδώ!
Στη σούπα μας θα συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες και από τις 366 σούπες που μαγειρέψαμε, άρα και ψήγματα υλικών, μνήμες πολιτισμού σε μια εξαιρετική γευστική συνεύρεση.
Όπως εξηγούν οι διοργανωτές που θέτουν και το φιλοσοφικό πλαίσιο του project:
«the whole purpose of this event is to develop the subject «soup» in its aesthetical, historical, sociological, gastrosophical and everyday meaning. this is accomplished in such a manner that the process of day by day soup cooking is connecting a wide network of people, who are concerned with this subject, displaying and interpreting it in multiple ways. the soup itself represents this relation in such a way that each stage of the soup contains the whole information of the previous stages, if only in the form of a handful of molecules.
it would be desirable that the soup moved also in foreign cultures, to obtain a cross-culture idea of the soup as wide as possible».
Κοντολογίς δεν είναι απλά λίγο κρεμμύδι, σέλινο, καρότα, και χανάκια με μια σταξιά λεμόνι, είναι κάτι πολύ περισσότερο είναι ένα project τέχνης που αναζητά την φιλοσοφική διάσταση των πραγμάτων. Τουλάχιστον αυτή είναι η επιθυμία και η σκέψη των διοργανωτών.
Όσοι πιστοί λοιπόν ενδιαφερόμενοι προσέλθετε. Είκοσι μέρες θα μείνει στα μέρη μας η …φλόγα της ευρωπαϊκής σούπας τον ερχόμενο Μάη. Θα μας έρθει από μια μεγάλη κοιτίδα μαγειρικού πολιτισμού, την Ιταλία και θα αναχωρήσει στη συνέχεια για μια σημαντική μητρόπολη των Βαλκανίων το Βουκουρέστι.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ σε pdf
και βέβαια στην ιστοσελίδα της philosophischesreisebuero
Καλοοοοοοο.
Και το καλύτερο ότι με τις αραιώσεις (δηλαδή ενδυναμώσεις) «μπαίνει» η ομοιοπαθητική στην κουζίνα. Και ότι ατην τέλική σούπα -που μάλλον δεν θαχει ούτε ένα μόριο ύλης από την αρχική σούπα- θα περιέχεται ολόκληρη η Ευρώπη. Το πιό αραιό, το πιό δυνατό. Τό’πε και ο Hanneman, δόκτορ παρακαλώ του προηγούμενου αιώνα.
@Ηyperus.
Πολλά δείχνεις να ξέρεις εσύ. Για πες, γιατί κι εγώ χάθηκα στη μετάφραση κι εκείνο το D1 που γίνεται συν τω χρόνω D366 μου δημιούργησε κενό στην κοιλιά!
Ούτ’ ένα μόριο ύλης λες; Και οι διοργανωτές προβλέπουν …μια φούχτα (συνολικά μόρια ευρωπαϊκού γαστρονομικού πολιτισμού).
είμαι πολύ μα πάρα πολύ περίεργος να διαβάσω για τη μεταφυσική του πατσά (αν υποθέσουμε πως έχει ψήγματα φιλοσοφικής διάστασης το σκορδοστούμπι)
Αγαπητέ,
όταν το στομάχι θέλει στομάχι για να ΄γειάνει τί χρείαν έχουμε μεταφυσικής;
Πολύ περισσότερο, όταν ένα λαϊκό -άρα και ευτελές πιάτο- περνά απ’ τα κατώγια, στα σαλόνια της υψηλής μαγειρικής (βλ. Λαζάρου αλλά και γνωστοί σεφ του εξωτερικού).
Αλλά θα μου πεις και το χαβιάρι πριν πιασει τιμή στις γκουρμέ γούλες, ταραμάς ήτανε για τους Ρώσσους μουζίκους.
Ενδιαφέρεται μήπως η τοπική της πόλης σας για …ζούπεν;
Εξαιρετική ιδέα! Μετά τη ντοματόσαλτσα και το περγαμόντο, μέχρι το Μάη θα είμαι έτοιμη και για σούπα!
Ωραία, άρθρον πρώτο: ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι!
Μου χρωστάς. κούκλα!
[…] “Σούπα της Χρονιάς” (δες εδώ) φιλοδοξεί να συμπηκνώσει μέσα σε μια κουταλιά, έστω […]
[…] ο Μητσούλης ο Ρουσουνέλος μου πρότεινε να καλέσω τη σούπα της χρονιάς στο Γκάζι, σκέφτηκα ότι δεν θα […]
[…] Posts Μύκονος: γαστρονομικός προορισμόςdie jahressuppeΑχνίζουν σούπες στα καζάνια της Ευρώπης!έσπασε το […]
[…] https://karvouna.wordpress.com/2007/12/15/die-jahressuppe/ […]