Η Άνδρος μου: πηγές και βρύσες στο Κόρθι

Cover Springs Andros Korthi L
Στο Κόρθι ζούνε ακόμα, σήμερα, νερά-ιδες

Η πρώτη εικόνα που σου εντυπώνεται από την επίσκεψη στην Άδρο είναι ο πλούτος των τρεχούμενων νερών της. Σε σχέση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες είναι ένα νησί τελείως διαφορετικό, κατάφυτη από δέντρα κάθε λογής σε πολλές περιοχές της και ρεμματιές μέσα στις οποίες η δροσιά και το ρέον ύδωρ δεν απολείπει χειμώνα καλοκαίρι. Καθώς γυρίζεις και απολαμβάνεις τις ομορφιές της σου αποκαλύπτονται πηγές, βρύσες και κρήνες όπου βρεθείς. Οι πιο πολλές περιποιημένες και συντηρημενες όπως τους αξίζει, σαν μνημεία πολιτισμού, σαν πολύτιμα δώρα της φύσης. Είναι και κάποιες που ήταν κάποτε ενεργές και χρήσιμες, στέκουν ίσως σήμερα εγκατελειμένες, διατηρούν ωστόσο εκείνη την ολόδροση μαγεία, έτοιμες να διηγηθούν μύθους, ιστορίες και μυστικά με νταραβέρια και συναναστροφές καθημερινές, με συναντήσεις τυχαίες και έρωτες ων ουκ έστι αριθμός…
Υπάρχει όμως αριθμός στης Άνδρου της πηγές γιατί βρέθηκε κάποιος να τις μετρήσει, να τις αγαπήσει δηλαδή πρώτα, να καταλάβει την αξία τους και να τις καταγράψει μια προς μια κάνοντας αρχή από εκείνες της περιοχής του Όρμου Κορθίου.
Η πρώτη έκπληξη είναι το θέμα του βιβλίου αυτό καθεαυτό!
Υπήρξε άνθρωπος που κατέγραψε σε σοβαρή και ολοκληρωμένη μελέτη της πηγές του Κορθίου: πάνω κάτω 60, ναι, εξήντα(!) πηγές, μεγάλες και μικρές βρίσκονται στην περιοχή της ευρύτερης αγκαλιάς του κόρφου του. Ο ίδιος σχυρίζεται πως …δεν είναι ούτε διεκδικεί δάφνες συγγραφέα, δεν είναι φωτογράφος, ούτε φιλόλογος, δεν είναι ιστορικός ούτε λαογράφος, δεν είναι αρχαιολόγος. Δηλώνει ερασιτέχνης που αγάπησε πολύ το Κόρθι και τους ανθρώπους του.
Ο Παναγιωτης Αναστασόπουλος που είναι είναι η ψυχή αυτό του βιβλίου, ισχυρίζεται πως κάποιες άλλες ψυχές ήταν μαζί του στην περιπέτεια του ταξιδιού γι αυτό και μοιράζεται μαζί μας την κουβέντα που του εξομολογήθηκε ντόπιος καθηγητής: «θα γίνει εύκολα αυτό το βιβλίο γιατί σε σπρώχνουν οι ψυχές των χιλιάδων που έχουν ξεδιψάσει σ’ αυτές τις πηγές».
Εύκολα ή δύσκολα, η Άνδρος ανάμεσα στον πλούτο των εκδόσεων που διαθέτει, έχει σήμερα ένα ακόμα διαμάντι 280 σελίδων με δεκάδες εξαιρετικές φωτογραφίες να στολίζει τη βιβλιογραφία της.
Ένα βιβλίο αιτία κι αφορμή να σε κάνει να επιστρέψεις σε έναν τόπο όμορφο, ένα νησί άγνωστο κι ευτυχώς ανεξερεύνητο, που σε καλεί να το γνωρίζεις απολαμβάνοντας κάθε φορά και άλλες κρυμμένες ομορφιές του.
Αν σταθείς τυχερός θα συναντήσεις και νεράιδες που ζούνε ακόμα στα νερά των πηγών της, σε χορεύουν θες δεν θες, αλλά μην αντισταθείς γιατί «θα φύγεις λαβωμένος, νεραϊδοχτυπημένος…»

Springs Andros Korthi -Roi ston toiho

Η Άνδρος μου
Πηγές και βρύσες στο Κόρθι
My Andros. Springs and fountains in Korthi
Εκδόσεις ergo, 2013
Κείμενο και φωτογραφίες Παναγιώτης Αναστασόπουλος
σελίδες 280
ISBN: 978-960-8376-57-1
Κατηγορία: Λαογραφία – Φωτογραφικό Λεύκωμα

Η έκδοση είναι δίγλωσση (Ελληνικά Αγγλικά) μετάφραση Έλενα Ζαχαριουδάκη

Springs Andros Korthi -info1 Springs Andros Korthi karya Springs Andros Korthi Pano Moskiona Springs Andros Korthi -periehomena 1 Springs Andros Korthi -periehomena Springs Andros Korthi Potamos Springs Andros Korthi vachus Springs Andros Korthi VariSprings Andros Korthi Bouro

 

Advertisement