Για τα κρασιά του Γιώργου Ξυδάκη τα ‘χουμε ξαναπεί. Και για το αμπελάκι του και για τους τρύγους του και για τις πειραματικές οινοποιήσεις που πραγματοποιεί χρόνια τώρα και για το πάθος του και για τις ωραίες στιγμές που μας χαρίζουν τα κρασιά του όταν κατά καιρούς τα απολαμβάνουμε.
Δεν χρειάζεται να πω εγώ πολλά. Εξάλλου σαν φίλοι καρδιακοί από πιτσιρικάδες και κουμπάροι, δεδομένου ότι με έχει παντρέψει, δεν θα ήμουν ίσως αξιόπιστος κριτής των κρασιών του. Έχουν ωστόσο φροντίσει άλλοι να τα κρίνουν και να πουν την άποψή τους, άνθρωποι που το κρασί το αγαπάνε και ειδικεύονται σ’ αυτό με οποιοδήποτε τρόπο…

Αφορμή για να γράψω δυο λόγια και να θυμηθώ τα κρασιά του Γιώργου μου δίνει το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες είχα μια ευχάριστη έκπληξη καθώς τριγύριζα και περιεργαζόμουνα τα ράφια στο Super Market Flora στον Ομβροδέκτη (περιοχή αεροδρομίου Μυκόνου).
Συχνά φίλοι και γνωστοί ρωτούσαν πού θα μπορέσουν να τα βρουν και αυτό που είδα με χαροποίησε ιδιαίτερα.

Ενθουσιάστηκα με αυτή τη συνεργασία. Το έχει ανάγκη ο τόπος να αναδεικνύονται τοπικά προϊόντα και παραγωγές.
Tο Flora και η οικογένεια Κονταράτου, ήδη από τον καιρό που ο κυρ-Γιάννης είχε την ιστορική κάβα του στο Ματογιάννι, και στη συνέχεια ο γιος του Τάσος που συνέχισε στα ίδια δημιουργικά και πρωτοπόρα βήματα στήνοντας ένα υποδειγματικό κατάστημα. Διακρίνονται για την ιδιαίτερη αγάπη τους για το κρασί, το οποίο καταλαμβάνει δεσπόζουσα και προστατευμένη με σωστές προδιαγραφές θέση μέσα στο χώρο του υπερσύγχρονου Super Market τους.
Δεν γνωρίζω αν εκτός από τις 4 ετικέτες που βρήκα με μια τυχαία ματιά, διαθέτουν και τις άλλες εμφιαλώσεις του κτήματος. Θα ήταν καλό για τους ενδιαφερόμενους οινόφιλους να είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν όλη την γκάμα της παραγωγής του Ξυδάκη.
Δυο λόγια για τα κρασιά του Γιώργου εδώ:
https://karvouna.wordpress.com/2012/07/21/cyclades_wine/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Υ.Γ. Ο Γιώργος εδώ και 4 χρόνια οινοποιεί και τα δικά μου κρασάκια.
Άλλοτε με προσωπικές δικές μου ετικέτες όπως το ροζέ Κυδωνάκι και η ερυθρά Μαντελούσα, άλλοτε με κύρια συμμετοχή δικών που σταφυλιών, όπως τα λευκά Ασύρτικο-Σερφιώτικο και τα Ξερονόμια κι άλλοτε σε βάση συλλογική όπως το περσινό λευκό μονοποικιλιακό ΕΡ.Ο.Σ (Μονεμβασιά) κ.ά. Όλα μικρές παραγωγές εκτός εμπορίου βέβαια.
Δεν θα πω τίποτα γι αυτά πλην του γεγονότος ότι τα απολαμβάνουμε ως την τελευταία σταγόνα και με χαρά τα μοιραζόμαστε με τους φίλους μας σε κάθε περίσταση. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος ενός ερασιτέχνη αμπελουργού να μπορεί με τον κόπο και την φροντίδα του να συμβάλει στη δημιουργία καλόπιοτων κρασιών με αξιοπρεπείς οινοποιήσεις.