Όλα cool!

Luncheon of the Boating Party - Renoir
Luncheon of the Boating Party – Renoir

Πριν από λίγα βράδια βρεθήκαμε σε ένα εστιατόριο με φιλικό ζευγάρι περισσότερο για να κουβεντιάσουμε παρά για να φάμε. Ήπιαμε όμως έναν Άσπρο Λαγό, ένα καλόπιοτο ερυθρό κρασί από την Κρήτη. Αυτό βόηθησε να ανοίξει για τα καλά η συζήτηση. Με τους συνδαιτυμόνες, άλλωστε μας δένει φιλία πολλών χρόνων, αλλά είχαμε καιρό να βρεθούμε. Και -σιγά που θα μέναμε νηστικοί- όταν το ένα μετά το άλλο άρχισαν να έρχονται τα φαγητά που παραγγείλαμε, αισθανήκαμε ότι μπορεί και να είχαμε κάνει διάνα στην επιλογή εστιατορίου. Το άρωμα Γαλλίας ωστόσο, για το οποίο μας είχαν μιλήσει, περιορίστηκε στα …Ελλάς Γαλλία Συμμαχία, ορεκτικά.

Κόψε από ‘δω, κόψε από ‘κει

Το μαγαζί είχε λίγα τραπέζια και ήταν στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας. Οι απόπειρες απλοποίησης και δημιουργίας χαλαρού κλίματος ήταν εμφανείς.

-Μενού τυπωμένο δεν υπήρχε. Μόνο ένας φορητός υπερμεγέθης μαυροπίνακας, όπου με ειδική κιμωλία ήταν γραμμένα πολλά και ωραία φαγάκια. Άβολο σχετικά, πλην όμως εξυπηρετούσε φαντάζομαι, την ανάγκη οικονομίας σε τυπωμένο χαρτί. Αυτό ιδιαίτερα αν το μενού αλλάζει συχνά, υποθέτω εξοικονομεί ο επιχειρηματίας ένα κάποιο ποσόν που θα πλήρωνε για έναν καλό κατάλογο.

-Κατά την εναλλαγή των πιάτων τα μαχαιροπήρουνα παρέμεναν στο τραπέζι. Υπήρχε προς τούτο η πρόβλεψη βάσης «αλά άπω ανατολίτα», στην οποία τα ακούμπαγες δίκην chopsticks. Προσωπικά δεν είμαι «μίζερος», άρα το είδα σαν σωστή κίνηση. Σκέφτηκα πως αν η αιτία είχε να κάνει με τον περιορισμό του κόστους -προμήθεια διπλάσιου αριθμού μαχαιροπήρουνων, πλύσιμο κ.ά.- τότε στις μέρες μας το λες και ευπρόσδεκτο μην πω και επιβεβλημένο.

Μαθαίνεις ρωτώντας

Ως εδώ όλα καλά. Όλα cool. Όπως cool ήταν και ο σερβιτόρος, που είχε μάθει καλά το ατού του μαγαζιού, το οποίο και μας επιβεβαίωνε με κάθε ευκαιρία: «Ο σεφ είναι γαλλικής παιδείας». Μάλιστα! Όπερ σημαίνει δεν είναι Γάλλος, το πιάσαμε το υπονοούμενο. Χρειάστηκε μάλιστα κάποια στιγμή να ρωτήσουμε μια λέξη άγνωστη, για την οποία δεν ήμασταν και πολύ σίγουροι τι σημαίνει: “en cocotte”.
-Μισό να ρωτήσω τον σεφ, απάντησε ο σερβιτόρος, και η απάντηση ήρθε αμέσως μετά κι ήταν απολύτως διευκρινιστική: «Είναι το όνομα αυτού του πιάτου»!

Τις ευχαριστίες μας προς τον πρόθυμο σερβιτόρο ακολούθησε, με το που έφυγε από κοντά μας, ένα γέλιο λυτρωτικό. «Είναι το όνομα αυτού του πιάτου»! Σα να ρωτάς τι σημαίνει σπαγγέτι «αλε βόνγκολε» και η απάντηση να είναι …μα το όνομα του πιάτου που θα φάτε! Όλα έχουν την ίδια εξήγηση, την ίδια διευκρίνιση… όλα είναι αυτά που θα φάμε. Άψογα! Ο ένας από την παρέα, που είχε μια υποψία, μας εξήγησε ότι μάλλον σημαίνει μια παραδοσιακή συνταγή μαγειρικής στο πήλινο. Αυτό για να είμαστε δίκαιοι επιβεβαιώθηκε σε ελάχιστα λεπτά από τον συμπαθέστατο σερβιτόρο, ο οποίος έσπευσε να μας ενημερώσει:
-Ο σεφ για χάρη σας μπήκε στο ίντερνετ και βρήκε ότι en cocotte σημαίνει μαγειρική σε αυτό το πήλινο σκεύος.
Άρα είχε δίκιο (εν μέρει), ήταν το όνομα αυτού ακριβώς του σκεύους και όχι του πιάτου (παρεξήγηση!) που θα απολαμβάναμε τα αβγά en cocotte.

Η κρίση τέχνας κατεργάζεται

Το δια ταύτα της βραδιάς επήλθε με τον λογαριασμό: ενενήκοντα ευρώ τα τρία άτομα χωρίς γλυκό. Pas mal, θα λέγαμε, οι γαλλικής παιδείας σύντροφοι.
Ο άνθρωπος δεν θέλει πολύ για να περάσει καλά. Μια αίσθηση συντροφικότητας, φαγάκι παρηγορητικό, λίγο καλό κρασί, λίγα χρήματα στο πορτοφόλι.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο μενού της βραδιάς. Προσφέρεται για κάποια συμπεράσματα. Αφορά σε ένα μεγάλο κομμάτι της επαγγελματικής εστίασης σε περίοδο κρίσης.

Κρεμμυδόσουπα,

Σαλιγκάρια με δεντρολίβανο, σκόρδο και τομάτα,

Αβγά μάτια en cocotte με συκωτάκια αρνίσια,

Πένες με απάκι,

Συκώτι μοσχαρίσιο με πουρέ,

Κάποιο λουκάνικο με βραστές πατάτες.

Καλώς παραγγέλθηκαν, καλώς φαγώθηκαν. Δεν είναι θέμα του παρόντος η ποιότητα των πιάτων, οι γευστικές ισορροπίες, οι συνδυασμοί και η κριτική. Άλλο είναι το θέμα. Ας δούμε άλλη μια φορά, όχι τα πιάτα, αλλά τα υλικά: σαλιγκάρια, συκωτάκια αρνίσια, συκώτι μοσχαρίσιο, πουρές, πέννες, απάκι, λουκάνικο, πατάτα βραστή! Πανδαισία αυτών που ονομάζω «παραπροϊόντα κρέατος» και άμυλο, άμυλο, άμυλο… πατάτες, αλεύρι, νερό.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο εν λόγω εστιατόριο. Δυστυχώς! Αυτό που εντέλει συμπεραίνουμε είναι ότι στην εστίαση επικρατεί σήμερα όχι η διάθεση της λιποαναρρόφησης του υπερβάλλοντος κέρδους, αλλά η μείωση της αξίας των υλικών σε ποσοστό τόσο, όση και η τελική μείωση του λογαριασμού. Το μόνο που σώζει την παρτίδα είναι η αύξηση της νοστιμιάς, δεδομένου ότι όλα τα υλικά που παίζουν πλέον στην πιάτσα: τηγανητά αβγά, γλυκάδια, συκωταριές, πανσέτες, ουρές, μάγουλα, αλλαντικά, σαρδέλες, γάβροι, χάνοι, δράκαινες, πατάτες τηγανητές (!) είναι μεν ένα μεγάλο άλμα, αλλά στο βαθμό που γίνεται για λόγους κόστους και όχι γευστικής επιλογής, με τίποτα δεν το λες ένα άλμα προς τα μπροστά!

2 σκέψεις σχετικά με το “Όλα cool!

  1. ξεπερνωντας το οτι ο σεφ χρειαστηκε να μπει στην internet για να δει τι σημαινει en cocotte, ξεπερνωντας το οτι το παιδι δεν το ηξερε, και πως μπορει να το ξερει αφου το αγνοει ο σεφ, ξεπερνωντας το οτι τα φαρινοειδη ειναι ενας ασσος που πεφτει στα τραπεζια με μαθηματικη σιγουρια πελατειακης επιτυχιας, με τριαντα ευρω παλι καλα θα ελεγα.

  2. Ως παλιά δηλωμένη εχθρός της πατατοφαγίας νοιώθω αγαλλίαση μ΄αυτό το άρθρο- μέχρι το Λαφάργκ επικαλούμαι για να υποστηρίξω το επιχείρημα κατά.
    Η τιμή σε συνδυασμό με το αίσθημα κορεσμού (ίσως πιο κορεστικό από ό,τι θα μου άρεσε) είναι μια καλή δικαιολογία.

    Πολλά πολλά ευχαριστώ για τη συμβολή στον αγώνα μου!

    (Και συγκρατούμαι για να μη γίνει σεντόνι το σχόλιο και δεν πιάνω το θέμα κρέας ή, το για μένα ενοχλητικό, να πρέπει να φάμε με ίδιο πιρούνι σαλιγκάρι σκορδάτο και λουκάνικο- διότι η οικονομία έχει τα όριά της και όταν βγούμε δεν είναι ευχάριστο να τη μυρίζουμε σε κάθε μπουκιά. ― Αλλά… ουπς.. να ‘το το σεντόνι, το άπλωσα..)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s