Γεύση Ηπειρώτικων τυριών, από την Άρτα ως το Αργυρόκαστρο

Την Ήπειρο όχι, δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι την γνωρίζω. Κι ας έχω από τα βουνά της να θυμηθώ στη διαδρομή της ζωής μου ανθρώπους ωραίους, φίλους καλούς. Και εικόνες έχω, από τα λίγα περάσματά μου κι από όσα έχουν φτάσει σαν πληροφορίες στην πλώρη μου.
Αν με ρωτήσεις σήμερα για την Ήπειρο τα πρώτα που θα θυμηθώ είναι η Πίνδος, η Τσόπελα στα Πράμαντα του Γιώργου και του Βαγγέλη Πολύζου, η Πρέβεζα κι αυτή λόγω Καρυωτάκη, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Γιώργος Αράγης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κώστας Κρυστάλης, η Γαλακτοκομική Σχολή, το πανεπιστήμιο στα Γιάννενα, το πέρασμα της Κατάρας, ο Βοϊδομάτης, μια λαχταριστή βουτυράτη πέστροφα, τα μαλαματοκαπνισμένα Γιάννενα, τα τυριά από το Μέτσοβο, ο Αλέξανδρος Γιώτης…
Είναι κι άλλα, όμως η πρώτη θύμηση κατέγραψε λίγα μόνο.
Και τώρα εν μέσω ενός καλοκαιριού ιδιαίτερου, όπου τα βήματα των ανθρώπων, όλων μας δηλαδή, που πορευόμαστε τούτα τα χρόνια σε αχαρτογράφητα νερά ήρθε μια πρόταση που είχε την ιδιαίτερη βαρύτητά της. Μια πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και την Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων για ένα ταξίδι γνωριμίας με τα τυριά της ευρύτερης περιοχής: Ηπείρου και Νοτίου Αλβανίας. Επιτέλους ένα ωραίο και ενδιαφέρον project. Συγχαρητήρια σε όσους είχαν την πρωτοβουλία και την ευθύνη της διοργάνωσης. Ανάμεσά τους για να περιοριστώ σε δύο άτομα στο όνομα ίσως περισσότερων: ο Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Γιάννης Σκούφος, η Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Δρ. Αλεξάνδρα Μέγα.

Συμμετέχουν επιστήμονες, δημοσιογράφοι, ερευνητές, άνθρωποι της Αγοράς με ειδικό ενδιαφέρον και εργασία που αφορά στα τυριά. Είχα την ιδιαίτερη χαρά να προσκληθώ και εγώ. Προσβλέπω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ξεκινήσει η μικρή αυτή πειήγηση από την Άρτα και κάποια γύρω τυροκομεία, τα Ιωάννινα, την Πίνδο, την περιοχή της Πωγώνιανης και το Αργυρόκαστρο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις, γευσιγνωσίες, ξεναγήσεις στα εξής σημεία της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου:

Άρτα, Φιλιππιάδα, Δροσοχώρι, Γιάννενα, Δολό Πωγωνίου και μετά τα Αλβανικά σύνορα στο Αργυρόκαστρο.
Διοργανωτές: το τμήμα Γεωπονίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εδρεύει στην Άρτα, η Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αλβανία και την Ελλάδα.
Το έργο φέρει την επωνυμία: CheeseCulT και περιλαμβάνει δυο εταίρους από την Αλβανική πλευρά: Argjiro και το πανεπιστήμιο “EQREM ÇABEJ” του Gjirokaster (Αργυρόκαστρο)

Φωτο: Τυροκομείο Παππά «ΣΚΑΡΦΙ», Φιλιππιάδα, από grtimes.gr (λεπτομέρεια)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s