Η Κοπανιστή στις ασύνορες πατρίδες της κουζίνας των νέων μαγείρων

Στους καλούς νέους μάγειρες διακρίνεις σπιρτάδα στο μάτι και στην καρδιά τους. Πατάνε με το ένα πόδι εδώ στον τόπο που ανασαίνουν και με το άλλο στις ασύνορες πατρίδες της κουζίνας τους. Μια κουζίνα που μοιάζει καράβι που ταξιδεύει. Στα στιβαρά τους χέρια βαστάνε τιμόνια ιστορικών εστιατορίων. Καπεταναίοι ιδανικοί. Του νόστιμου εραστές και του ωραίου. Με υπερεθνικές καταβολές και πάθος για υπερτοπικές συνθέσεις. Κι όμως αν το θελήσουν δεν χάνουν ούτε δέκατο της μοίρας από τον στόχο της πυξίδας τους για μια κουζίνα που μοσχοβολά φρεσκάδα και ελληνικότητα.

tortelini-kopanisti-garides-papanikolaou-thodoris

«γαρίδες σαγανάκι»
(από τον Θοδωρή Παπανικολάου, μάγειρα του εστιατορίου Σελήνη-Σαντορίνη)
περιγραφή: Tortelli με κοπανιστή Μυκόνου, Bisque ψητής γαρίδας με ούζο, ντομάτες confit, ταρταρ γαρίδας, chips μελάνι σουπιάς, αυγοταραχο.

Τέτοιος μάγειρας κι ο Θοδωρής Παπανικολάου. Νέος και συνάμα ώριμος ταξιδευτής, συνεπής και προσηλωμένος στην μαγειρική του, ονειρικός και παιχνιδιάρης όταν στήνει τον καμβά του πιάτου του.
Η αναφορά του εδώ είναι ενδεικτική. Αφορμή ένα πιάτο που ελαμψε διαδικτυακά εμπρός μου με το έμπα της καινούργιας χρονιάς: Γαρίδες Σαγανάκι.Ένα πλούσιο πιάτο που γεμίζει το μάτι με χρώματα και τη μύτη αρώματα. Κοπανιστή, μελάνι σουπιάς, αυγοτάραχο, ούζο, γαρίδα και πάστα χειροποίητη-tortelli, σκέτη πρό(σ)κληση για τη μαγική Σαντορίνη των Κυκλάδων.
Ένα τυρί ώριμο σαν την Κοπανιστή Μυκόνου, που παίρνει τη θέση της σιγά-σιγά σαν υλικό που προσδίδει μια ιδιαίτερη νότα νοστιμιάς στο πιάτο κι ένας από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων μαγείρων, συνθέτουν το καλύτερο ποδαρικό για τα κάρβουνα που προσδοκούν για φέτος μια αναθέρμανση της σπίθας που σιγοκαίει από παλιά τη χόβολη του μα’εργειού τους.

Τυχερός ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης και το καλοτάξιδο, αρχοντικό τρικάταρτό του, το μπάρκο-μπέστια Σελήνη, που κουμαντάρει την κουζίνα του ένας μάγειρας που υπογράφει πιάτα αχειροποίητα.
Την ίδια ώρα, που δεκάδες μάγειρες μας έχουν πνίξει στο πούπουλο σα μαδημένα αρσενικά παγόνια, του Θοδωρή δεν του πέφτει ούτε τρίχα. Κι αυτό στις μέρες μας τελικά είναι προσόν κι αξίζει να το σημειώνουμε κάθε που το αισθανόμαστε να συμβαίνει.
Καλή Χρονιά Θοδωρή. Καλή Χρονιά Γιώργο. Καλή Χρονιά σε όλους μας!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s