Ομπρέλες-ξαπλώστρες-μηχανοκίνητα θαλασίων σπορ

Να είσαι κι εσύ εκεί στο Δ.Σ.

Θυμάμαι πάντα τη Δέσποινα Νάζου και την Άννα Καμμή -συναγωνίστριες στην ΚΕΠΟΜ- να επιμένουν ότι πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να δίνει το παρών στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αδύναμοι άνθρωποι είναι (ήταν, είναι και θα είναι) οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.  Συχνά εμφανίζονται στη συνεδρίαση χωρίς προετοιμασία, κάποιοι εντελώς αδιάβαστοι, κι άλλοι ακόμα και από τους επικεφαλής και από τις ομάδες τους παρατημένοι στο …έλεος! Δεν αντέχουν εύκολα στις πιέσεις και στις «λαϊκές» αντιδράσεις.
Κυρίως όμως είναι άνθρωποι. Μπορεί να κάνουν και λάθη κι ίσως κάποια φωνή, κάποια εκτίμηση διαφορετική αρκεί για να τους βοηθήσει στη σωστή απόφαση. Πολύ πιθανόν αύριο αυτή η εκτίμηση να περιλαμβάνει και τον γράφοντα. Ως τότε όμως λίγες σκέψεις, πάντα με τον ίδιο τρόπο, που δεν σημαίνει αντικειμενικότητα αφού επιλλεκτικά αναφέρομαι σε θέματα που με άγγιξαν και μόνο.

Παράδειγμα 1. χτεσινό, από το Δ.Σ. περί έγκρισης των θέσεων για τα δημοπρατούμενα τμήματα στις παραλίες της Μυκόνου.
Όλα σχεδόν τα -παραλία την παραλία- θέματα, πέρασαν κατά πλειοψηφία και εγκρίθηκαν με μόνη και μόνιμη μειοψηφούσα την Δημοτική Σύμβουλο της ΚΕΠΟΜ. Η Άννα Καμμή ζήτησε, για να ψηφίσει θετικά, την δέσμευση του Δήμου ότι θα φροντίσει να εφαρμοστεί ο νόμος και οι συμβάσεις παραχώρησης όσο αφορά στην χωροθέτηση, στα όρια κλπ. Δεδομένης της απάντησης του κ. Δ. Σκαγιά ότι αυτό δεν είναι ευθύνη του Δήμου, αλλά της Κτηματικής ή άλλης υπηρεσίας, η εκπρόσωπος της ΚΕΠΟΜ σοφά πράττουσα καταψήφισε.
Δυο τρεις φωνές να ήταν ακόμα στο ακροατήριο –αθροιζόμενες στις 2-3 αδύναμες που μόλις ακούστηκαν, η απόφαση θα ήταν διαφορετική, αφού θα αναγκαζόταν το Δ.Σ. να συζητήσει τουλάχιστον την αιτία της κακοδαιμονίας, που δεν είναι άλλη από την υπερβολή και τη βουλιμία μας. Ίσως όλοι οι Σύμβουλοι να απαιτούσαν τουλάχιστον την εφαρμογή των συμβάσεων και του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς στις παραλίες.

Καλό Λιβάδι Δεξιά δυτικό κομμάτι με την νέα και μοναδική δημοπρατούμενη έκταση στην ευθεία της εκκλησίας του Αγίου Παύλου προς την θάλασσα. Δίπλα το μικρό τετραγωνάκι η μια από τις δυο θέσεις με τα μηχανοκίνητα σκάφη θαλάσσιας αναψυχής. Η άλλη είναι προς τα Ανατολικά και τα υπόλοιπα 4 τμήματα είναι μπροστά σε εστιατόρια και παίρνουν τις θέσεις κατά παραχώρηση χωρίς δημοπρασία.
Καλό Λιβάδι Δεξιά δυτικό κομμάτι με την νέα και μοναδική δημοπρατούμενη έκταση στην ευθεία της εκκλησίας του Αγίου Παύλου προς την θάλασσα. Δίπλα το μικρό τετραγωνάκι η μια από τις δυο θέσεις με τα μηχανοκίνητα σκάφη για θαλάσσια σπορ. Η άλλη είναι προς τα Ανατολικά και τα υπόλοιπα 4 τμήματα είναι μπροστά σε εστιατόρια και παίρνουν τις θέσεις κατά παραχώρηση χωρίς δημοπρασία.

Διάλογος μη ακουόντων, αποφάσεις υπό πίεση

Παράδειγμα 2. κατά τη συζήτηση της περίπτωσης που αφορά στο Καλό Λειβάδι.
Αλλάζουν πολλά στην παραλία που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μια επίθεση που αποτελεί την πεπατημένη άλλων ήδη κατεστραμμένων παραλιών του νησιού.
Προσωπικά οφείλω να ομολογήσω ότι στον διάλογο μη ακουόντων που έλαβε χώρα για πάνω από μιάμιση ώρα, δεν είχα καταλάβει ότι οι χάρτες έδειχναν όλα τα τμήματα που θα έχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Πίστευα ότι ξαφνικά θα ξετρυπώσουν τα …απευθείας και θα γίνει πάλι το γνωστό Ίσως αιτία να είναι το θερμό κλίμα και ο εκνευρισμός που ακολούθησε τις πρακτικές του προέδρου του Δ.Σ. που ανάγκασε μέχρι και την δημαρχεύουσα να τον καταγγείλει και να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση για να επιστρέψει λίγο αργότερα.
Πραγματικά οι χωροθετημένες για φέτος θέσεις θα είναι κατά πολύ μικρότερες σε έκταση (αν γίνουν σεβαστές οι συμβάσεις).
Εκείνο όμως που μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι υπήρξαν σύμβουλοι που θεώρησαν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι από όσα η Τεχνική Υπηρεσία πήρε τη μεζούρα και μέτρησε. Σε ερώτημά μου: «μα ούτε να μην αποδεχθείτε τη δεύτερη θέση για …μηχανοκίνητα ή όχι σκάφη αναψυχής στο Καλό Λειβάδι; Η απάντηση ήταν (εκ του αποτελέσματος) «ούτε»! Πάρθηκε χωρίς νηφαλιότητα, υπο πίεση, με πήγαιν’  έλα και με μια μπερδεμένη και μαλλον διπλή ψηφοφορία που έφερε το τελικό αποτέλεσμα. Κανένας σύμβουλος δεν πρέπει να αισθάνεται καλά όταν καλείται να πάρει αποφάσεις και επικρατεί τόσος εκνευρισμός και ασυνεννοησία σε συνδυασμό με ειρωνίες, λεκτικές επιθέσεις και απαξίωση των θεσμών.
Από φέτος κι ενώ ως τώρα η γειτονιά του Αγίου Παύλου ήταν το ήσυχο, οικογενειακό κομμάτι της παραλίας, θα έχει και μηχανοκίνητα και προδιαγεγραμμένες ομπρελοξαπλώστρες 500 τμ (κατ’ ελάχιστον!) στην εκκλησιά μπροστά ως λίγο πριν από το βραχάκι. Αυτό έχει και τα καλά του αλλά και τα κακά του.
Το καλό είναι ότι -όπως μας εξηγήθηκε- η περιοχή στο δυτικό άκρο δεν θα έχει φέτος ομπρέλες που σημαίνει ότι έχουμε ένα καλό σε έκταση κομμάτι αφιερωμένο σε όσους επιθυμούν να απολαύσουν ελεύθερη την παραλία.
Έλειψαν οι ήρεμες φωνές που θα επηρέαζαν το αποτέλεσμα, προς την κατεύθυνση της ηπιότητας και της λιγότερης δυνατόν όχλησης όσων επιθυμούν απλά να κάνουν το μπάνιο τους. Όσοι  λοιπόν πιστεύουν ότι το Καλό Λιβάδι δικαιούται λίγη ησυχία, κυρίως στην παλιά καλή και ήρεμη Δυτική του περιοχή, ας αντιδράσουν άμεσα και προς τον Δήμο και προς το Λιμεναρχείο, που τελικά καλείται να αποφασίσει αν θα χωροθετηθούν τα μηχανοκίνητα στον Άγιο Παύλο ή από την άλλη πλευρά εκεί που ήταν πάντα.

Οι δημοπρατούμενες παραλίες αφορούν το κοινό και όχι ιδιώτες

Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα 3. όπου ετέθη το θέμα της εξέδρας μηχανοκίνητων σκαφών αναψυχής στην παραλιακή τοποθεσία «Σκάφες».
Στην αρχή κοιταζόμασταν και όσοι από μας δεν ήταν καλοί στην Πατριδογνωσία ρωτήσαμε «ποιες είναι οι …Σκάφες;». Μα η ακτή στου Θεοχαράκη ήταν η απάντηση. Την ξέρω την περιοχή, δεν γνώριζα το όνομά της, γι αυτό και απευθύνθηκα στην νομική σύμβουλο του Δήμου, πλάι μου. Μα τι γίνεται; Έχεις καταλάβει τι συμβαίνει; Η κυρία Μάρθα Φρούτζου μου εξήγησε εν ολίγοις, ότι δεν είναι σύννομο μιας και όπως της ζητήθηκε να αναπτύξει δημόσια ενώπιον του Δ.Σ. και του κοινού:
«Οι δημοπρατούμενες παραλίες αφορούν το κοινό και όχι ιδιώτες»!
Τι το απλούστερο και τι το πλέον κατανοητό.
Η παρέμβαση ενός πολίτη και η απλή λογική, τεκμηριωμένη νομικά, ήταν αρκετή για να ανατρέψει αυτό που ίσχυε σε μια αναξιοποίητη παραλία, αλλά και αυτό που ίσχυσε λίγο πριν για το Καλό Λιβάδι: οι χάρτες ισχύουν μεν όσο αφορά στη χωροθέτηση, αλλά όχι υποχρεωτικά και όσο αφορά στην αποδοχή ή όχι. Το Δ.Σ. είναι το κυρίαρχο όργανο, γι αυτό και καλείται να αποφασίσει δεσμευτικά.

Τέλος να υπενθυμήσουμε ότι είναι άλλο πράγμα η διευκόλυνση του ιδιώτη, αν την δικαιούται, και άλλο η εφαρμογή αυθαίρετων επιλογών μέσα σε κλειστά δωμάτια και επιτροπές (όπως μέχρι τώρα γίνονταν με την Οικονομική). Κανένας δεν θυμάται από πότε παίρνει τη σχετική άδεια η «παραλία Σκάφες» και ποιος ήταν ο ιθύνων νους που το επέβαλε εκθέτοντας τον Δήμο Μυκόνου.
Κυρίως όμως αυτό που πρέπει να δούμε είναι το «δεδικασμένο» το οποίο αύριο θα το βρούμε μπροστά μας, όταν κάποιος άλλος, σε άλλη, επίσης ερημική και αναξιοποίητη παραλία (στον Λούλο, στου Τσαγκάρη, στη Φραγκιά, στο Καραπέτι, στο Τηγάνι, στην Κάπαρη, στου Πατέρα την Πλάκα, στην Αλεόμαντρα, στον Πάνορμο, στον Άγιο Σώστη… ή και σε μια βραχώδη ακτή ακόμα, θα ζητήσει ανάλογη εξυπηρέτηση ή και ανάπτυξη «θαλασσίων σπορ» για την οικογένειά του ή και για το κοινό ακόμα.

Υπάρχουν πάντα και τα χειρότερα που έρχονται

Η φετινή διαδικασία, σχετικά με τις δημοπρατούμενες περιοχές στις παραλίες, έφερε τα πάνω κάτω σε κάποιες περιοχές κι αυτό γιατί για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το γράμμα του νόμου με όσες τελευταίες αλλαγές έχουν προκύψει σε σχέση με τον Παλαιό Αιγιαλό και την Κτηματική Υπηρεσία.
Όπως σημειώθηκε, αυτή η διαδικασία έπρεπε να είχε ακολουθηθεί και τις προηγούμενες χρονιές. Μακάρι η όποια διαδικασία ακολουθείται, να προγραμματίζεται εγκαίρως, γιατί πέρυσι οι δημοπρασίες έγιναν περί τα μέσα Ιουλίου ενώ φέτος αναμένονται λίγο πριν, λίγο μετά τις 20 Ιουνίου.

Να σημειώσουμε τέλος ότι οι τουριστικές περιοχές υφίστανται μια επίθεση με το νέο συζητούμενο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς. Δεν γνωρίζουμε τι θα ισχύσει από του χρόνου. Γι αυτό καλό είναι να κρατηθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πιθανόν να χρειαστεί αύριο να συνεργαστούμε ώστε να βρούμε τη χρυσή και απαραίτητη λειτουργική τομή, και όσοι πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της μικρότερης δυνατόν επιβάρυνσης των παραλιών και όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο σκοπό. Κάποτε όμως πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε τις παραλίες της Μυκόνου να έχουν τον δικό τους χαρακτήρα ή να ακολουθηθεί (για όλες;) η πεπατημένη άλλων περιοχών, όπως η Copacabana στο Μπουένος Άιρες, αλλά και πιο κοντά μας, το Φαληράκι της Ρόδου κι ακόμα πιο κοντά, η Ψαρού, ή το Paradise. Θέλουμε να είναι όλα ίδια, ισοπεδωμένα και χωρίς χαρακτήρα;

Σημείωση: Δυστυχώς, άτομα για τα οποία κάποιοι μπορεί να τρέφαμε απατηλές ελπίδες μιας διαφορετικής εκτίμησης, με βάση τη λογική αλλά και τις υποσχέσεις που φάνηκε να δίνουν στην πρόσφατη περίοδο, διέψευσαν πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις τις σχετικές προσδοκίες. Αλλά αυτά θα έχουμε όλο τον καιρό να τα συζητάμε. Καλά να ‘μαστε!

(το απόσπασμα του Άρη Κωνσταντινίδη το δανείζομαι από λεζάντα στο "Ενθύμιον Μυκόνου" του Παναγιώτη Κουσαθανά, κι ευχαριστώ τον Dimitris Koutsoukos που μου το θύμησε.
(το απόσπασμα του Άρη Κωνσταντινίδη το δανείζομαι από λεζάντα στο «Ενθύμιον Μυκόνου» του Παναγιώτη Κουσαθανά, κι ευχαριστώ τον Dimitris Koutsoukos που μου το θύμησε.

Από χτες τον είχα έγνοια τον συχωρεμένο, καθώς άκουγα γύρω μου το άγριο μελίσσι των επενδυτών που πάσχιζαν για το λιγοστό, αλλά ως φαίνεται πολύτιμο χυμό από τα κρινάκια του γιαλού. Κι αν το πόθεν ξεφύτρωσαν δεν είναι θέμα, το πόθεν απέκτησαν τέτοια γλώσσα οι τσέπες τους είναι!
Και πιότερο μιλώ για κείνους που ως χτες (άντε προχτές) τη Μύκονο την ήξεραν στο χάρτη μόνο.

Δ.Σ. 020614

Advertisement

4 σκέψεις σχετικά με το “Ομπρέλες-ξαπλώστρες-μηχανοκίνητα θαλασίων σπορ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s