Υποψιάζομαι πως «πιάνει» το μάτι μου. Κι ας μην τα πιστεύω αυτά. Κυρίως με τα ψάρια. Μη δω δηλαδή «στραβά» ψάρι, το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο.
Καληώρα ένα πρωινό πριν από δυο βδομάδες.

Είχε σαρδέλα η Μπάγκα. Τη ζήλεψα. Έλα μου όμως που το σπίτι είχε ορίσει βραστό, να βγει και η ψαρόσουπα για τα παιδιά… Τη γλύτωσε η σαρδέλα. Προσώρας! Γιατί είπαμε: το μάτι μου σκοτώνει …ψάρια!
Πήρα ένα λούτσο, δυο σκορπινάκια και δυο χάνους!
Στο καφενείο του Γιαλού, λίγο αργότερα, στον δεύτερο καφέ, πέρασε περιχαρής ο Μερκούρης. Στο χέρι του σακκούλα πλαστική και μέσα της σαρδελες.
-Καλώς τον!
-Πήρα σαρδέλα.
-Τη βλέπω κι όχι μόνο τώρα, είναι καμιά ώρα που την κυαλάριζα στην Μπάγκα.
-Και γιατί δεν πήρες;
-Πήρα λούτσο! …Μη τη χαραμίσεις όλη με μαγειρέματα.
-Ωμό ψάρι δεν τρώω…
-Χάνεις! Τουλάχιστον να τις κάνεις στον φούρνο. Θες συνταγή;
-Να σου πω τι θέλω; Να ‘ρθεις το βράδυ να τις μαγειρέψεις…
Καλά είπα πως πιάνει το μάτι μου. Το ξερα ‘γω πως δεν θα μου γλύτωναν!
Στις εννιά το βράδυ ήμουνα εκεί, βορνά. Στο ζεστό ερημητήρι του Μερκούρη, στο λόφο πριν απ’ το Φανάρι. Είχε ήδη καθαρίσει ένα κιλό σαρδέλες και περίμενε.
Πάμε κι εμείς χωρίς χασομέρια με λόγο και εικόνα. Έχουμε τέσσερα στόματα και μπόλικια τεστοστερόνη να μερέψουμε!
Σαρδέλες στο φούρνο.
Ένα κιλό σαρδέλες.
4-5 φυλλαράκια φασκόμηλο
4-5 ντομάτες και λίγες τύπου τσέρι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
4 πιπεριές κόκκινες καυτερές
Το καθάρισμα της σαρδέλας είναι απλό. Αφαιρούμε το κεφάλι, με το δάχτυλο τραβάμε τα εντόσθια και ξεπλένουμε. Τα λέπια φεύγουν με τρίψιμο στο ξέπλυμα. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε τρυπητό. Προτιμάμε ημίχοντρο αλάτι.
Ψιλοκόβουμε το φασκόμηλο (χρησιμοποίησα μόνο 4-5 φυλλαράκια γιατί ήταν πολύ μυρωδάτο, άγριο, Καριώτικο και το φοβήθηκα μη σκεπάσει τη σαρδέλα). Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε ροδέλες. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί αλατίζουμε, τρίβουμε πιπέρι και σκορπάμε το μισό φασκόμηλο. Ανακατεύουμε, φροντίζοντας να λαδωθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού και να σκορπιστεί παντού το φασκόμηλο. Απλώνουμε στο ταψί τις ροδέλες της ντομάτας, ώστε να δημιουργήσουμε μια βάση. Πάνω τους τοποθετούμε σε σειρά κυκλκή τις σαρδέλες.

Ολοκληρώνουμε τον κύκλο με τις σαρδέλες πυκνοστρωμένες πάνω στην ντομάτα, κουκίζουμε πιπέρι και το υπόλοιπο φασκόμηλο. Δίνουμε χρώμα στο ταψί με τα ντοματάκια κομμένα στη μέση. Απλώνουμε σε διάφορα σημεία τις πιπεριές. Για το δικό μου γανωμένο στομάχι θα τις προτιμούσα ψιλοκομένες και σκορπισμένες από πριν μέσα στο λάδι.
Στην παραπάνω εικόνα να σημειώσουμε, για την ιστορία, πως ο …άρτι χειρουργημένος της παρέας, ο χρεωμένος την λίστα οίνου, παρέλαβε το δεξί (άνευ πιπεριάς τεταρτημόριο). Σιδερένιος κι από ‘δω!

Για το ψήσιμο δεν θέλουμε πάνω από 20 – 25 λεπτά στους 220 C. Στη δικιά μας περίπτωση όπου η χαλαρότης διέκρινε τις κινήσεις των συνδαιτυμόνων, το 150 C απεδείχθη μαγικό για τη …μια ώρα που χρειάστηκε η απόλαυση της πρώτης εκ των μονοποικιλιακών φιάλη οίνου (εκ δεξιών άρξασθαι)…

και των προσαρτημάτων του αφιερωματικού στη γλυκειά γοητεία της σαρδέλας δείπνου,
περι των οποίων πιθανόν να επανέλθουμε στο προσεχές. Άμα δηλαδή πτωχύνει ο μπλόγγερ κι αρχίσει τα παλιά συρτάρια να …ξύνει. Το συνηθίζουμε άλλωστε, ήδη από τον καιρό του πελαγίσιου κυνηγού (ή μήπως ήταν μαγιάτικο) να κάνουμε το ένα (ποστ) τέσσερα…
Αυτά τα ολίγα και κλείνουμε με μια χωρίς λόγια μαρτυρία. Τι χρείαν έχουμε άραγε λόγων:

Σημείωση: Η συνταγή είναι μοναστηριακή. Την βρήκα στα Μήλα του Μάγειρα με γαύρο. Τα μικρά σαρδελάκια της περίπτωσής μας, έκαναν μια χαρά την εναλλακτική.
Υ.Γ. Το παρόν ποστ, αλλά ιδιαίτερα η παρακάτω φωτογραφία, είναι εξαιρετικά αφιερωμένα στους συνεπιβάτες ακτινιδιοκινούμενου οχήματος, που πορεύεται προς Μέλαν Δρυμό για παρακολούθηση συναυλίας υπό την σκιάν των Καρπαθίων. Εμένα να με συγχωρείτε αλλά θα τους περιμένω, δίπλα, Ουγγαρία μεριά. Έχω ραντεβού με μια φιάλη Egri bikavér και σαλαμάκι σ’ ένα υπόγειο Bor της Βουδαπέστης!

μα ούτε ένα γυναικείο χέρι στις παπάρες ;
πόση τεστοστερόνη στραγγίξατε πιά ;
…να μην κατέβεις ποτέ σκαλιά παιδί μου μόνο να ανεβαίνεις , μου έλεγε η μάναμ …θα κάνω ότι δεν την άκουσα – μόνο για το υπόγειο στη Βουδαπέστη !!!!
Ρε συ φτάνουν τρεις φελλοί ;;;Περισσότεροι δεν είμαστε;;;
– Απορία: Αποτρίχωση δεν κάνουν οι γυναίκες στη Μύκονο;Δηλαδή να αφεθούμε και εμείς οι πρωτευουσιάνες ;
φασκόμηλο ε, να’ναι αυτό που κάνει τη διαφορα;
ΥΓ απο τα 5 χέρια, δύο είναι τα υποψήφια για ερασιτέχνη αμπελουργό..
@ΚΚΜ.
Ναι ήταν μια βραδιά που από γυναίκα ούτε λέπι!
@αννα.
Εγώ φελλό δεν χρειάζομαι. Μπορώ να συγκρατηθώ.
Την ακτινιδιοκαταναλώτρια φοβάμαι και καναδυο που έχουν δηλώσει φασιολολάτρες.
Παρεμπιπτόντως πιστεύεις ότι η «μερσέντες» έστω και δι αντιπροσώπου θα καταδέχονταν τέτοιο όχημα; Αμφιβάλλω!
Αλλά δεν κωλόνουμε, στην ανάγκη όσοι καλοί ας προσέλθουν κι εμείς κόβουμε τους φελλούς στη μέση. Μην πω και στα τρία!
You ‘ll be my date στο Ουγγαρέζικο καπηλιό.
Το καλό που σας θέλω είναι να μην αφεθείτε εσείς οι πρωτευουσιάνες.
@witch o daffodils.
Να ‘χεις την ευχή μου! Μόλις τώρα το πρόσεξα πως κάποιος έβαλε 2 χέρια στο ταψί. Ο κλέφτης! Θα τιμωρηθεί… ξέρω ποιος είναι.
Άκου πέντε χέρια… τσ τσ τσ, αλήτες ρουφιάνοι, παπαρολάγνοι! Αυτό είναι επακόλουθο της υπερχειλίζουσας τεστοστερόνης. Ενώ αν ήταν έστω και μια γυναίκα στο δείπνο θα υπήρχε μία τάξις τουλάχιστον!
Δυο οι ερασιτέχνες αμπελουργοί της σύναξης, άρα σε καλό δρόμο είστε
Για το φασκόμηλο ευθύνονται τα Μήλα του Μάγειρα για τα οποία έχω γράψει εδώ:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_25/06/2006_188428
Παράληψή μου. Συμπληρώνω στο κείμενο. Thanks!
Ειναι αληθεια οτι εσυ φορας κοκκινο και ο Μερκουρης κιτρινο ; (Εχω βαλει στοιχημα)
@Σελιτσάνος
Αυτό έλειπε να μην αναγνωρίζατε τα χρυσό χέρι ενός αγιογράφου.
Όσο αφορά σε μένα:
-δεν φορώ κόκικινο.
-eίμαι ο φωτογράφος,
-δεν ανοίγω εγώ τα μπουκάλια (!)
-και δεν καπνίζω(!!!).
Άπαντες χρησιμοποιούν την δεξιάν, πλην του κλέπτοντος οπώρας ο οποίος προφανώς καθαρίζει από συνήθεια, καθότι τί τα ΄χει τα γαλόνια του …βιολογικού καθαρισμού;
Έτερον δεν έχω να προσθέσω και σας ορκίζομαι σελιτσάνε μου:
Δεν το ‘χω εγώ το DVD!
Φτηνα μου βγηκε:το ‘χα παιξειι 1-2.
Με έφτιαξες με τις σαρδέλες βραδιάτικα! Το αγαπημένο μου ψαράκι! Κι αυτή τη συνταγή δεν την ήξερα! Άκου φασκόμηλο… Ενδιαφέρον.
Όσο για την Ουγγαρία, δεν ξέρω αν είσαι γνώστης της κατάστασης αλλά μην περιμένεις καπηλειά σαν τα δικά μας. Εδώ σερβίρουν μέχρι τις 10 το βράδυ, τρώνε βιαστικά και μετά την τελευταία μπουκιά μαζεύουν τα πιάτα. Για παπάρα ούτε λόγος.
Κρασιά έχει καλά όμως. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις ένα καλό Portugiser (Bock π.χ).
Καλά να περάσεις.
@λεξικό της αργκό.
Στα «Μήλα…» βρήκα κι εγώ πολλά που δεν ήξερα.
Να το σεβαστείς το φασκόμηλο και με …μέτρο.
Α, κι επειδή το ‘χω έγνοια, …δεν θέλει σκόρδο. Ακολουθούμε τα γραμμένα!
Ακόμα κι αν κλείνουν στις εννιά δεν με αφορά. Η αγαπημένη μου ώρα για΄μια κατάβαση σε υπόγειο ουγγαρέζικο bor είναι στις 11 το πρωί!
ρε παιδί μου αυτό το λαδομπούκι
υγ μέχρι και με το μάτι παχαίνει!
υγ ειδατε τι έπαθε αυτός στο ανέκδοτο που ζήτησε αυτό που ζήτησε?κι εκείνος με δέκα μέτρα Λουτσο κατέληξε!
Το στολίσατε υπέροχα το πιάτο, ακόμη κι εγώ που δεν τρώω τα ψάρια, θα ξεγελιόμουν να δοκιμάσω… 🙂 Θα κλέψω τη συνταγή σας να τη δώσω σε μαμά και αδερφή που τρελαίνονται για σαρδέλες
Μιάααααααααααααααοοοοοοοοοοοοο!
ΥΓ εκεί που είναι τα σαρδέλια ακτινωτά τοποθετημένα, με τις ντοματούλες ένα γύρω, σκέτος πίνακας, ρε παιδί μου! Τύφλα να ‘χει ο Καραβάτζιο!
@tsaperdona
Το λαδομποκώνεσθαι και το λαδομπουκώνειν εστί φιλοσοφείν!
υ.γ. μέρα κι αυτή σήμερα… πήξαμε στο σχολικό ανέκδοτο.
υ.γ. για πέστε εσείς τουλάχιστον κανένα βαρύ!
@scalidi.
Είναι ταψί, δηλώνει αγάπη προς τους φίλους μου κι εσείς απλά χάνετε.
Αλλά ξέρεις τι λέω:
Αν τα τρώγανε όλοι τα ψάρια θ’ ανέβαινε κι άλλο η τιμή τους. Άσε καλύτερα στον κόσμο στην άγνοια.
-Νομίζω το ένα μοναστήρι είναι από τη γειτονιά σας. Θα το δω αργότερα και θα το επιβεβαιώσω.
@Σκύλος της Βάλια Κάλντα.
Τα παραλές. Θα τρίζουν τα κοκκαλάκια του μάστορα.
Μπα, δεν ακούει πια!
Dimitri, the blog looks faulous, I speak greek but it’s easier for me to write in English. I’m adding you to my favourites.
[…] τις σαρδέλες (βλ. εδώ) από κεφάλι και εντόσθια. Στη συνέχεια με τον […]
@Peter.
thnks.
I like your point of cooking …,mezeklikia!
🙂
[…] κι ας κινδυνεύω να με φάει το μεγάλο ψάρι. Είμαστε πολλοί, θα κάνουμε ωραία ασημένια εφφέ όσο στριφογυρνάμε […]