Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου: εν αρχή ην η κρεμμυδόπιτα

LGM-logo-profinal sΜε ιδιαίτερη χαρά ξεκινήσαμε μια σειρά δράσεων οι οποίες αισιοδοξούμε να συνεχίσουν σε εβδομαδιαία βάση και αφορούν μαγειρέματα. Στόχος είναι να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι που θα ξεκινά από την τοπική, θα επισκέπτεται την ελληνική και θα περνά με διάθεση γνωριμίας από τα λιμάνια τη διεθνούς διατροφικής παρακαταθήκης. Η μαγειρική έχει καλά διαμορφωμένα οχυρά σε κάθε τόπο, αλλά τη διακρίνει πνεύμα ελευθερίας στη διακίνηση ιδεών, προϊόντων, γεύσεων και τεχνικών.
Στο νησί μας, σε κάθε σπίτι -όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο δηλαδή- υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι δικοί μας που μπορούν να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους. Αυτές οι γνώσεις, συνήθως καταστάλαγμα πολυετούς ενασχόλησης με τα μαγειρικά μέσα από την ανάγκη για το καθημερινό τραπέζι, είναι πολύτιμες για όλους μας. Στην παρέα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου εκτιμάμε ιδιαίτερα όλους όσους μοιράζονται μαζί μας αυτό το απόσταγμα της αγάπης και της προσφοράς σε αγαπημένους ανθρώπους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Αρχίσαμε την Τετάρτη με την κρεμμυδόπιτα, την οποία προσφέρθηκε η Όλγα Μάρκαρη να μοιραστεί μαζί μας. Η Όλγα να υπενθυμίσουμε είναι συγγραφέας του δίγλωσσου βιβλίου μαγειρικής: «Μύκονος –Γεύσεις και παράδοση», εκδόσεις Εικών.
Όπως μας εξήγησε η ίδια, επέλεξε να μας δείξει τη διαδικασία παρασκευής μιας παραδοσιακού τύπου κρεμμυδόπιτας, η οποία ενώ πατάει στις γευστικές μνήμες που έχει από την πατρική της οικογένεια, είναι προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες του δικού της σπιτικού.
Όσοι συμμετείχαν κράτησαν σημειώσεις, αλλά κυρίως αποτύπωσαν στη μνήμη τους τη διαδικασία και κυρίως τα μικρά μυστικά τα οποία η καλεσμένη μας απλόχερα μοιράστηκε μαζί μας. Για λόγους αρχείου καταγράψαμε σε DVD όλη τη διαδικασία. Το ερασιτεχνικό και ακατέργαστο υλικό δεν είναι δημοσιεύσιμο. Μέρος του, όπως και κομμάτια από τις επόμενες καταγραφές, με την κατάλληλη επεξεργασία, ίσως αποτελέσουν τον κορμό για μια συνολική παρουσίαση που θα αποτελέσει πολύτιμο εφόδιο για όλους μας.

LGM-logo-profinal s OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όπως συζητήθηκε, συνεχίζουμε με πίτες. Έτσι θα έχουμε μια σειρά από φίλους και φίλες που θα μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους σε διάφορα είδη και παραλλαγές. Κρεμμυδόπιτα λοιπόν θα ξαναδούμε στο άμεσο και στο προσεχές μέλλον. Για την επόμενη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, στο πάντα φιλόξενο καφέ Barco (στην είσοδο του Παλιού Λιμανιού, κάτω από την παλιά Eurobank) η Μαρία Πολυκανδριώτη από την Άνω Μερά θα μας κάνει χορτόπιτα με άγρια χόρτα από τη χλωρίδα της Μυκόνου. Είναι μια καλή ευκαιρία αυτή την εποχή, που τα χόρτα στο νησί μας τα προσφέρει η φύση νόστιμα, μυρωδάτα και σε πλήρη ανάπτυξη, να δούμε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χρήσεις τους στη μαγειρική. Να υπενθυμίσουμε ότι στην ιστοσελίδα μας ήδη αρχίσαμε να αποκτούμε μια καλή βάση πληροφοριών και συνεχίζουμε. Κάποια από τα χόρτα της Μυκόνου εδώ: http://www.mykonosgastronomia.gr/?page_id=423

φωτογραφία: Ιωάννα Σαμιωτάκη
φωτογραφία: Ιωάννα Σαμιωτάκη

Όποιος και όποια θα ήθελε να μοιραστεί μαζί μας κάποιο μαγειρικό θέμα, σε πρακτική, είτε σε θεωρητική βάση, είμαστε ανοικτοί και θα θέλαμε να έχουμε επαφή. Οι φίλοι που μαγειρεύουν για μας δεν έρχονται σαν αυθεντίες. Είναι εθελοντές που θέλουν να έχουν τη χαρά του μοιράσματος στο πλαίσιο μιας κοινότητας, μιας ανοικτής ομάδας φίλων. Ο στόχος είναι να πάρουμε και να δώσουμε. Να μοιραστούμε πράγματα και τεχνικές. Να επικοινωνήσουμε και να αναπτύξουμε πνεύμα αλληλεγγύης, το οποίο ιδιαίτερα στις μέρες μας, όλοι, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, το έχουμε ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτού ακριβώς του πολιτισμού, της επικοινωνίας, της σωστής διαχείρισης και της προστασίας της φύσης, η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου συνεχίζει την πορεία της.

Επόμενες εκδηλώσεις:
-Η 2η βόλτα για χόρτα δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω βροχής. Ευελπιστούμε ότι θα πάμε με πρώτη ευκαιρία και όσοι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον θα ενημερωθούν.
-Σάββατο 2.02.13, Ανταλλακτικό Παζάρι στην πανσιόν της Βούλας Ξυδάκη στον Άγιο Γιάννη Διακόφτη απέναντι από το Ξεν. «Μανούλας», μετά τις 11 π.μ.

-κάθε Κυριακή μετά τις 12, Κυριακάτικος καφές στο «Μπάρκο»  (Παλιό Λιμάνι)

-Τετάρτη 6.02.13 φτιάχνουμε Χορτόπιτα ώρα 17.00 (Μπάρκο)

 Εκτός από την ιστοσελίδα  www.mykonosgastronomia.gr

 και τη σελίδα στο fb 

 οι φίλοι που θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας ας επικοινωνήσουν

στο 6944393323 (Ρουσουνέλος Δημήτρης) scala@otenet.gr

Για συμμετοχή σε τροφοσυλλεκτικές δράσεις με τον

Γιώργο Ριζόπουλο στο grgreece@gmail.com τηλ. 6942934727

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου: εν αρχή ην η κρεμμυδόπιτα

  1. ο συζυγος λατρευει την focaccia με κρεμμυδια , και ειμαι σιγουρη οτι θα του αρεσει πολυ η κρεμμυδοπιτα, μπορεις να αναρτησεις την συνταγη η να μου υποδειξεις μια αξιοπιστη?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s