Αρνί στα κλήματα

Οβελίας στη Μύκονο είναι πράμα ξένο. Στα νησιά γενικότερα δεν τον συνηθίζουν. Πάντα μου το ερμήνευα πως είχε να κάνει με την έλλειψη περισσευάμενης και πολύτιμης ξυλείας. Αλλά αυτό πιθανόν να μην ισχύει απολύτως.

Μύκονος - Πυργί Πάσχα 2007

Η φωτογραφία-εξαίρεση, επιβεβαιώνει τον κανόνα,

Μύκονος – Πυργί, Πάσχα 2006.

Το συνηθέστερο για το Πάσχα είναι να στέλνεις το αρνί σε λαμαρίνα στο φούρνο της γειτονιάς ή σε δικό σου αν διαθέτεις τον κατάλληλο. Στην περίπτωσή μας και φούρνο και αρνί και κλήματα διαθέτουμε άρα …φύγαμε!

Αρνί στα κλήματα

ένα δέμα κληματόβεργες

ένα αρνί,

5-6 ζουμερά λεμόνια

μια φούχτα αλάτι,

μπόλικο πιπέρι,

μια φούχτα ρίγανη

σκόδο (προεραιτικά).

Αλατοπιπερώνουμε με το μισό αλατοπίπερο το αρνί αποβραδίς. Το πρωί στήβουμε τα λεμόνια προσθέτουμε σε μπολ το υπόλοιπο αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη (λίγο σκόρδο προεραιτικά) και τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Με τα χέρια μας αλείφουμε το αρνί ώστε να πάει παντού το μείγμα, φροντίζοντας με μικρές βαθειές χαραγματιές να ενισχύσουμε τη γεύση στα ψαχναδωτά μέρη και στην κοιλιά. 

Στο μεγάλο ταψί μας ή σε λαμαρίνα απλώνουμε σταυρωτά πλυμένες κληματόβεργες, ώστε να δημιουργηθεί ένα είδος σχάρας.

www.karvouna.wordpress.com

Πάνω σ’ αυτή τη βάση ακουμπάμε το αρνί ώστε να ψηθεί γύρω-γύρω και να στεγνώσει εξωτερικά και τα ζουμιά του να στραγγίξουν στη σχαρωσιά μας.

Βάζουμε το ταψί μας σε καλά πυρωμένο ξυλόφουρνο ή στον ηλεκτρικό του σπιτιού μας. Εμείς που δουλεύουμε και τη μέρα του Πάσχα, δίνουμε το ταψί ή τη λαμαρίνα στον φούρνο της γειτονιάς. Το καλό του ψήσιμο επαφίεται στον πατριωτισμό του φουρνάρη μας, ο οποίος δεν μας πρόδωσε ποτέ!

Οι κληματόβεργες αφενός μεν παίζουν ρόλο σχάρας αφετέρου δίνουν μια έξτρα νοστιμιά στο ψητό μας. Έτσι έχουμε ένα αποτέλεσμα ανάλογο με το σουβλιστό, μόνο που λείπει η παρέα γύρω από τον οβελία κι όλα τα συμπαρομαρτούντα τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με χαλαρό καφέ στο Γιαλό, χάζι στο Ματογιάννι (να βγάλουμε κι εμείς το ψωμάκι μας) κι εφημερίδες παρά θιν’ αλός!

Το μεσημέρι χαλαρά στο τραπέζι, έξω στην αυλή, μ’ να καλό λευκό κρασάκι (όποιος έχει πίνει απ’ το δικό του… χε!) και τ’ απαραίτητα νόστιμα συνοδευτικά με ολίγη Ρίτα Σακελαρίου, κομμάτι Ζαμπέτα, Ελένη Βιτάλη, Γιώργο Μάνγκα, Μαρίζα Κωχ, Δόμνα Σαμίου…

Καλή Ανάσταση!

Advertisements

16 thoughts on “Αρνί στα κλήματα

  1. Το έθιμο έχει σχέση με την κτηνοτροφία και προέρχεται από τις περιοχές που άνθησε αυτή ως νομαδική ασχολία κατά το παρελθόν (Ήπειρος Θεσσαλία)
    Αναζητώντας περισσότερα θα βρούμε ότι τα Χριστούγεννα στην βόρεια Ελλάδα σφάζουν το γουρούνι που τρέφουν ένα χρόνο ενώ στην Πελοπόννησο και γενικότερα στις περιοχές όπου η δυτική επιρροή υπήρξε έντονη προτιμούν την Γαλοπούλα.

    Φέτος όμως από ότι βλέπω όλοι στο ταψί θα βάλουμε το αρνί γιατί θα βρέχει.

    Καλή ανάσταση
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ IV part

  2. @ellie.
    Ευχαριστούμε. Αναστήσαμε, αν και τα πάθη μας δεν τέλειωσαν…

    @melissoula.
    Έχω χρόνια να ψήσω τη μέρα του Πάσχα. Για μας είναι μέρα δουλειάς, άρα μου το ψήνουν άλλοι και περνάω στο τέλος για μια ψαλιδιά σαν τις κομμώτριες.

    @Giannis Kafatos.
    Ξέχασα… να είναι ξερά τα κλήματα. Χρόνια Πολλά!

    @DT.
    Πρώτα η καλή μας η καρδιά και τ’ άλλα προκύπτουν.
    Άειντε με το καλό. Αλλά όχι Πάσχα βρε!

    @Peter.
    Σουβλίσατε Καναδέζικο αρνί, ντόπιο ή εισαγώμενο …Αλάσκας;

    @asteroid.
    …και Πόλυ Πάνου και Άκι Πάνου για να χαρούν κι ολοι εκεί …πάνου.

    @Σκύλος της Βάλια Κάλντα
    Μα τι λες; Να τρέξει το κασεράκι και να γλείφουμε τα κλήματα; Τσ τσ τσ τσ…

    @papaioannou.
    Α, όλα κι όλα, εμείς σφάζουμε τα γουρούνια μας Νοέμβρη μήνα γιατί τότε σώνονται οι τροφές. Αλλά εμείς είμαστε και χαλασμένοι, δεν σωζόμαστε με τίποτα!
    🙂

    @N.Ago.
    Όλα καλά!

    Χρόνια Πολλά σε όλους.
    Κρύο και βροχή εδώ στα μέρη μας και γενικά άστατος καιρός.
    Το μόνο ευχάριστο είναι που ποτίστηκε τ’ αμπέλι και δρόσισε η γη που το ‘χε ανάγκη!

  3. Εμείς – εκεί στη Νότια Εύβοια – για γιορτινό φαγητό έχουμε το γεμιστό κατσικάκι … με μπόλικο άνηθο στη γέμιση με το ρύζι και τα ψιλοκομένα εντόσθια … συνοδεύεται πάντα από σπανακόπιτα/χορτόπιτα με τυρί αυστηρά φρεσκοπηγμένο και ανάλατο … σλουρπ!!!
    …τα τελευταία χρόνια βέβαια ο οβελίας αντικαθιστά όλο και πιο πολύ το παραδοσιακό κατσικάκι…
    Μια απο τις αιτίες είναι ότι οι τσοπαναραίοι της περιοχήςπροτιμούν τα πρόβατα ως πιο παραγωγικά…

  4. Χρόνια Πολλά και από μένα.
    Ωραίο το σουβλιστό αρνί , αλλά και στο φούρνο ή στα κλήματα τέλειο γίνεται. Ο μάγειρας να είναι καλός…

  5. ποιός είναι ο κύριος ανάμεσα στα ψητά και στην διασημότερη βλόγερ της Μυκόνου ?

    Xρόνια Πολλά και σε σας και στα βλαστάρια σας κύριε Δ.Ρ. , είθε να σουβλίσουμε πολλές Πασχαλιές ακόμη

  6. Συγγνώμη, αλλά αν δεν ρωτήσω θα σκάσω, και ο ψυχαναλυτής μου μου έχει πει να μην καταπιέζομαι. Ερωτώ λοιπόν ευθαρσώς:

    Τι πιάνει ο ψήστης με το αριστερό του χέρι? Και γιατί χαίρεται η ψήστρια και χαμογελά, πατέρα?

  7. @gp.
    Εσείς εκεί στη Νότια Έυβοια, πολλά ξέρετε!

    @jodimop.
    Μαγείρισσα ήτανε φέτος κι έκανε σωστή δουλειά!

    @tsaperdona.
    Σιγά μην κλάψεις, σιγά μη και δεν ξανακυλήσεις στην αμαρτία της ξεροψημένης πέτσας…

    @K.K.Mοίρης.
    Ο κουμπάρος βέβαια!

    @Νina C.
    Κουμπάρος είναι ό,τι θέλει πιάνει.
    Η ψήστρια είναι χαρούμενη γενικώς…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s