Αχνίζουν σούπες στα καζάνια της Ευρώπης!

Σε γιορταστική ατμόσφαιρα μαγειρεύτηκε η πρώτη «Jahressuppe» η «Σούπα της Χρονιάς» στο Museum of Applied Arts / Contemporary Art της Βιέννης στην Αυστρία.

topf_6.jpg

Πρωτομάγειρας ο Thomas Huettl που μαγείρεψε: Erdäpfel–Graupensuppe mit Steinpilzen und Gruyère. Η συνταγή εδώ, μαζί και η εξήγησή της αφού ο Τόμας δίνει μια πολιτική χροιά στην επιλογή των υλικών.

Η «Σούπα της Χρονιάς» (δες εδώ) φιλοδοξεί να συμπηκνώσει σε μια κουταλιά, έστω και μέσα από συνεχείς αραιώσεις (ενδυναμώσεις) τον γευστικό πολιτισμό της Ευρώπης.

Είναι μια γιορτή ανοικτή κι απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Υπό μια έννοια κι έτσι όπως εγώ μπορώ να το αντιληφθώ, είναι μια απάντηση στη φασιστόσουπα. Είναι η συλλογική ευθύνη των ευρωπαίων πολιτών να διαφυλλάξουν τον πολιτισμό τους, μπολιάζοντάς τον με την σημερινή πραγματικότητα της διακίνησης ιδεών, ανθρώπων και υλικών. 

Η σούπα ήδη πήρε το δρόμο της. Θα γυρίσει για λίγο καιρό την Κεντρική Ευρώπη, από πόλη σε πόλη κι από γειτονιά σε γειτονιά, σε μουσεία, βιβλιοθήκες, σε κουζίνες σπιτιών και σε υπαίθριες πυροστιές και μέσω Ιταλίας θα περάσει στην Ελλάδα. Στη Μύκονο τουλάχιστον θα είναι κάπου μέσα στον Μάη …as my guest!

Η διαδρομή εδώ… κλικ!

Ήδη σηκώσαμε τα μανίκια, καθαρίζουμε κρεμμύδια, κουρδίζουμε τα όργανα και ζεσταίνουμε την όρεξή μας!

buzz it!

MAK (Museum of Applied Arts), Vienna, 12.02.2008
«Yearly Soup» project.

 The «Philosophical Travel Agency» was established by Walter Meissl and comprises a series of cultural-philosophical events held in different places and settings over the whole year, with the kick-off event taking place on a MAK NITE©. The theme of the evening is soup and soup-making as a synonym for a generative and development principle in philosophy. The idea of soup is based on the principle of dilution and continuity. The idea and purpose of the event is to develop the theme of soup in its aesthetic, historical, sociological, gastrosophic and everyday dimension. The process of daily soup-making brings together a large number of people, who work on and with the subject, representing and interpreting it in various different ways. The context is represented by the soup itself, as every soup contains the entire information of all previous soups, if perhaps only in the form of a few molecules.
Thomas Hüttl, Walter Meissl, Paul Heinzinger and Bernd Püribauer, «Salz» Iris Kübler, Susanne Gartmayer, Markus Köhle,Die halbe Wahrheit (Götz Bury, Matthias Hammer, Sebastian Wissenbacher)
MAK NITE curator: Andreas Krištof

15 σκέψεις σχετικά με το “Αχνίζουν σούπες στα καζάνια της Ευρώπης!

  1. Παρολαυτα κανετε γιγκα εμαθα για να αντιμετωπισετε το κρυο…
    Οσο για τη σουπιτσα-επειδη κι εμεις γιογκα κανουμε-μας ανοιξες την ορεξη!Κι εχουμε φασουλαδα-καθολου διεθνιστικη βεβαια-με μπολικες καυτερες πιπεριες!

  2. Κύττα να δεις σύμπτωση κι εμείς σούπα θα θέλαμε να έχουμε σήμερα αλλά περιοριστήκαμε σε γενικό καθαρισμό ψυγείο μετά τινών επιδοτήσεων από Φουρνάκια και Άνω Μερά.
    Υ.Γ. Για να μην πω ότι τσιμπήσαμε για κολατσιό κι αυτά που δαγκώσαμε σήμερα λόγω κρύου (και γιόγκα!).

  3. Τέλειος καιρός για σούπα στο νησί ε? Χτες μου τηλεφώνησε ο Ζαννής από το χιονισμένο του σαλέ στα Παραδείσια…..:-)
    υ.γ. ετοιμαστείτε… το τετραήμερο της 25ης Μαρτίου κατεβαίνουμε αποφασισμένοι.. Και με πολλά και ενδιαφέροντα νέα….

  4. Καλά εγώ φεύγω μεθαύριο για Θεσσαλονίκη κι από κει ευκαιρία να μείνω στο Νυμφαίο ή στη Γουμένισσα αποκλεισμένος.
    Χίλιοι ε;
    Θε’ μου σώσε!
    Να γυρίσω λες το Πάσχα μια και καλή;

  5. μμμμ και τώρα με το κρύο οτι πρέπει είναι οι σουπίτσες ή παντώς τύπου σουποειδή όπως ένα ωραίο χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο! Μιαμ!

    Νυμφαιο;;; Ζηλεύω !

    Φιλιά και καλά να περάσεις!

  6. Στις 17 του Μαη γιορτάζουμε τις «Ανοικτές Πόρτες» στον αμπελώνα. Κάτω από ένα πεύκο τρωγοπίνουμε. Λες να την εισάγουμε μαρμίτα στα Μεσόγεια και να σερβίρουμε ευρωπαϊκή «Σούπα τις Χρονιάς» μαζί με μουσούντα ? Ταιριάζει δηλαδή με την ζέστη και τη θρούμπα ή θα κοντράρει στην σουβενίρ ψαρίλα επιστροφής από την νησιωτική ευρώπη? Είναι μιά μπαταριά από υπαρκτά σουποερώτηματα.

  7. @Hyperus.
    Αμπελουργέ μου!
    Νομίζω θα χαρεί ως και το πεύκο σας ακόμα!
    Και τα Μεσόγεια είναι ένας καλός σταθμός για να μπει ή να βγει κανείς από την Αθήνα και να ταξιδέψει μέσω του πλησιέστερου επινείου από ή προς το νησί.
    Σάββατο η 17η! Τα λέμε με ταχυδρομικά π-eριστέρια και βλέπουμε…
    Η μουσούντα, η θρούμπα… είναι στοιχεία ταυτότητας.
    🙂

Αφήστε απάντηση στον/στην dimitris-r Ακύρωση απάντησης