Η κοπανιστή Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές

Η Κοπανιστή. Tο χθες το αύριο και 43 συνταγές, Εκδόσεις Scala Gallery, Ιούλιος 2015

Κοπανιστή kopanisti 1

  • Σελίδες: 184
  • Σχήμα: 20,4 x 26,7
  • ISBN: 978-960-98429-2-1
  • τιμή 20 ευρώ

Η έκδοση ενός νέου βιβλίου, λένε, είναι μια περιπέτεια. Μια γλυκιά περιπέτεια που θυμίζει την εμπειρία ενός ταξιδιού. Ένα τέτοιο ταξίδι ξεκίνησε πέρυσι τέτοιο καιρό σαν μέρος μιας διαδρομής που έχει σημείο εκκίνησης την παιδική μου ηλικία. Σ’ αυτό το τελευταίο μπάρκο (κι ας μου συγχωρηθεί ο προσωπικός τόνος σε ένα Δελτίο Τύπου), πήρα μαζί μου για εφόδια: αναμνήσεις, μυρωδιές, γεύσεις, σημειώσεις… Πήρα μαζί μου τις χιλιάδες των συμπολιτών μου της Μυκόνου και των Κυκλάδων που ζύμωσαν επί αιώνες έναν γευστικό θησαυρό που ενώ είχε την αναγνώριση δεν είχε ως τώρα τύχει της ανάλογης προσοχής και τεκμηρίωσης.

Ξεκίνησα για κάποια ολιγοσέλιδη παρουσίαση και προέκυψε μια σχετικά ευρεία ερευνητική αναφορά. Φίλοι που αγαπούν τη μαγειρική, επαγγελματίες μάγειρες και δημοσιογράφοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά κι έτσι το βιβλίο εμπλουτίστηκε με 43 συνταγές. Αυτή ήταν μια μεγάλη στιγμή για την κοπανιστή και ίσως εδώ πρέπει να σταθούμε, γιατί ένα τέτοιο ιδιαίτερο τυρί δεν είχε ως τώρα την ευκαιρία να περάσει στον καταναλωτή με άλλο τρόπο πέρα από τον κλασσικό πάνω σε μια μπουκιά ψωμί ή παξιμάδι με λίγο λάδι, ντομάτα και ρίγανη.

Για μεζεδάκι, μια αναφορά στα περιεχόμενα με τις συνταγές του βιβλίου και τους μάγειρες που τις επιμελήθηκαν: Μόστρα µε κοπανιστή Μυκόνου, Παραδοσιακή συνταγή. Κοπανιστή µε γλίνα, Παραδοσιακή συνταγή. Η καφέ-µάνα της κοπανιστής, Αντωνία Ζάρπα. Αυγά µάτια µε κρίταµο και κοπανιστή, ∆ηµήτρης Ρουσουνέλος. Σάντουϊτς µε κοπανιστή και γλυκό κουταλιού ελιά, Γεωργία Καλαντζή. Κολατσιό µε νεκταρίνια, παξιµαδάκια λαδιού και κοπανιστή Μυκόνου, Φρατζέσκα Χανιώτη. Ψωµί γεµιστό µε κοπανιστή, ντοµάτα και κάπαρη, ∆ήµητρα Βουλγαράκη. Πικάντικα κριτσίνια µε κοπανιστή Μυκόνου, Ατζελίνα Καλογεροπούλου. Αλµυροί λουκουµάδες µε κρέµα κοπανιστής και σύκα, Νικόλας Αντωνόπουλος. Κοπανιστοπιτάκια, Ειρήνη Ζουγανέλη. Κυκλαδίτικη τυροκουλούρα, Γιάννης Γαβαλάς. Μπουρεκάκια µελιτζάνας µε κοπανιστή, Γιώργος Ριζόπουλος. Λυχναράκια κοπανιστής, Ειρήνη Ζουγανέλη. Αλµυρή τάρτα µε κοπανιστή, τυροβολιά και λούζα, Ben Provis & Μάνος Κωνσταντάρας. Μανιτάρια γεµιστά µε τα καλούδια της Μυκόνου, Χρήστος Αθανασιάδης. Τάρτα µε πράσο και κοπανιστή Μυκόνου, Χριστόφορος Πέσκιας. Κολοκυθοκεφτέδες µε ντιπ κοπανιστής, Ιωσήφ Μανουσέλης. Αβοκάντο µε κοπανιστή, Γιώργος Ριζόπουλος.Μόστρα µε ντοµατίνια, µους κοπανιστής και καρπούζι, Ιάκωβος Κουσαθανάς. Πανακότα κοπανιστής µε φρέσκα σύκα και προσούτο, Παύλος Γρίβας. Cheese cake µε κοπανιστή Μυκόνου και ντοµάτα, Νικόλας Αντωνόπουλος. Λαδοπαξίµαδα Κυθήρων µε κοπανιστή Μυκόνου, ντοµάτα και καπνιστά µύδια, Χριστόφορος Πέσκιας. Τερίνα κοπανιστής µε καλοκαιρινή σαλάτα, Αθηναγόρας Κωστάκος. Τερίνα κοπανιστής µε καρύδια και σταφίδες, Νανά ∆αρειώτη. Σπαγγέτι µε κοπανιστή και µάραθο, Βαγγέλης Πελέκης. Πένες µε κοπανιστή και ντοµατίνια, Βαγγέλης Πελέκης. Κοτόπουλο µε σος κοπανιστής, Ανδρέας Καρακάνης. Ορτύκι καπνιστό γεµιστό µε κοπανιστή, Παναγιώτης Μενάρδος. Παραδοσιακό ουαλικό βραστό (Welsh Cawl) µε κοπανιστή, Εύα Μονοχάρη. Φιλέτα µπαρµπουνιού µε λουβιά και σάλτσα κοπανιστής, Αλέξης Νάζος. Κοπανιστή σε φύλλο ρυζιού µε αυγό και µυρωδικά, Γιώργος Βενιέρης. Ποικιλία µάκι σούσι µε κρέµα κοπανιστής, Ben Provis. Σύκα γεµιστά µε κοπανιστή Μυκόνου, Ανδρέας Καρακάνης. Αχλάδια γεµιστά, Μιχάλης Αποστόλου. Τάρτα µε σύκα και κοπανιστή, Νένα Ισµυρνόγλου. Παγωτό κοπανιστή µε καραµελωµένα φρούτα, Νίκος Κουκιάσας. Λιγκουινάδα µε σύκα, κάρυ και κοπανιστή, ∆ηµήτρης Αντωνόπουλος. Αβοκάντο ψητά µε αυγά µάτια και κοπανιστή, Γιάννης Κοροβέσης. Γλυκοπατάτα µε βούτυρο κοπανιστής και λούζα, Γιάννης Βάσιλας. Πατατοσαλάτα µε κοπανιστή, µπέικον και καραµελωµένα κρεµµύδια, Κική Τριανταφύλλη. Σφουγγάτα µε τυροβολιά και κοπανιστή σε µαρµελάδα λεµόνι, Γιάννης Γαβαλάς. Κροκέτες κοπανιστής – Δημήτρης Γιγίνης, Δημήτρης Παντελεάκης.

Η Κοπανιστή το χθες, το αύριο και 43 συνταγές Εκδόσεις Scala Gallery, Ιούλιος 2015 σελίδες 184  –  τιμή 20 ευρώ

Παραγγελίες Λιανική / Χονδρική: Scala Gallery 6944393323
και στο rousounelosd@gmail.com

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αποστολές με Speedex  για παραγγελίες μέχρι 31 Νοεμβρίου 2015, χωρίς χρέωση ταχυδρομικών εξόδων.
Άρα στην τιμή του βιβλίου 20 ευρώ συμπεριλαμβάνονται σαν προσφορά και τα έξοδα αποστολής.
Ωστόσο επειδή το βιβλίο πρέπει να είναι στα βιβλιοπωλεία και να διακινείται από εκεί, ζητήστε το από το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο ή εκείνο της της γειτονιάς σας ή της πόλης σας!

Κοπανιστή kopanisti 6 Κοπανιστή kopanisti 7 Κοπανιστή kopanisti 8 Κοπανιστή kopanisti 9 Κοπανιστή kopanisti 10 Κοπανιστή kopanisti 11 Κοπανιστή kopanisti 12 Κοπανιστή kopanisti 13 Κοπανιστή kopanisti 14

ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ – Ψηφίδες πολιτισμού ΡΟΥΣΟΥΝΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  • Σελίδες: 362
  • Σχήμα: 20 x 20
  • ISBN: 960-518-102-9
mykoniatikhmageirikhἩ γαστρονομία ἑνὸς τόπου εἶναι στοιχεῖο συστατικὸ τῆς πολιτιστικῆς του εἰκόνας. Ἡ Mύκονος, ἐκτὸς ἀπὸ τὴ θάλασσα, τὸν ἥλιο καὶ τὸν ἔρωτα ποὺ ἐνεργοποιοῦν καὶ καλύπτουν πλεῖστες ὅσες αἰσθήσεις τῶν ἐπισκεπτῶν της, διαθέτει κι ἕναν ἀξιόλογο πολιτισμὸ διατροφικῶν συνηθειῶν. Προϊὸν σύνθεσης, δεδομένου ὅτι τὸ νησὶ ἦταν καὶ εἶναι σταυροδρόμι πολιτισμῶν. Kουζίνα χωρὶς ψιμύθια γεύσης καὶ μαγικὰ στολίσματα. Ἔχει καθαρὰ καὶ μυρωδάτα ὑλικά, προϊόντα ἄνυδρης γῆς, ψάρια καθαρῆς θάλασσας. Tὸ ταξίδι τῆς γεύσης βρίσκει τὸ κρασὶ στὸ φλασκί, τὰ ξινότυρα στὸ βόλτο, τὴν κοπανιστὴ στὴν καστανιά, τὸ θαλασσινὸ ἁλάτι στὸ καυκὶ τῆς καρύδας, τὴ μόστρα παξιμάδι ἀρτυσμένη μ᾽ ἕναν κόμπο λάδι κι ἁλμυρὸ λιαστὸ μπελτέ…
ΤΑ ΧΟΙΡΟΣΦΑΓΙΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ – Γεύσεις θυσίας  ΡΟΥΣΟΥΝΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  • Σελίδες: 144
  • Σχήμα: 19,5 x 19,5
  • ISBN: 960-518-130-4             –    τιμή 15 ευρώ
xoirosfagia-mykonosὍλο καὶ πιὸ συχνά, τελευταῖα, ἀκοῦμε γιὰ κάποια Μύκονο ἄγνωστη στὸ εὐρύτερο κοινό. Ἄγνωστη κυρίως σὲ ὅποιον δὲν ἔχει ἐπισκεφθεῖ τὸ νησί, ἄγνωστη, φεῦ, καὶ μᾶλλον ἀδιάφορη, ἀκόμα καὶ στοὺς τακτικοὺς ἐπισκέπτες. Στὴν οὐσία πρόκειται γιὰ κομμάτι τῆς πραγματικῆς ζωῆς τοῦ νησιοῦ. Γιὰ πράγματα ποὺ ἔφτασαν ὣς τὶς μέρες μας ἀναλλοίωτα παρὰ τὸ ἰσοπεδωτικὸ ἄγγιγμα τοῦ τουρισμοῦ. Ἔτσι συνέβη καὶ φτάσαμε στὶς ἀρχὲς τοῦ 21ου αἰώνα νὰ μιλᾶμε γιὰ μιὰ διαφορετικὴ Μύκονο, μὲ χοιροσφάγια, πανηγύρια, κοινωνικὴ ζωή, σαμποῦνες καὶ ντουμπάκια. Οἱ φίλοι τῆς Μυκόνου εἶναι δέντρο πολύφορο. Ὁ συγγραφέας τιμᾶ τοὺς καρπούς του. Κι ἕνας τέτοιος, ὁ πιὸ ζουμερός, ἡ Ἕλλη Πολυμεροπούλου, ἡ Ἀλεξανδρινὴ Ἀθηναία, δὲν φείδεται κόπων, δὲν ἐξαντλεῖται. Ἀπεναντίας, ξοδεύει χρήσιμα τοὺς χυμοὺς τῆς ὥριμης φωτογραφικῆς της ματιᾶς στὴ Μύκονο ποὺ ἀγάπησε. Φωτογραφίες της κοσμοῦν τὸ βιβλίο τοῦ Δημήτρη Ρουσουνέλου Τὰ χροιροσφάγια στὴ Μύκονο – Γεύσεις θυσίας, καὶ μαζὶ μὲ ἄλλο ὑλικό, πλούσιο, μετατρέπουν τὴν ἔκδοση σὲ ἕνα εἶδος τυπωμένου ντοκιμαντέρ. Οἱ χειμωνιάτικες συνήθειες λειτουργοῦν, στὸν κύκλο τοῦ χρόνου, ἄλλοτε σὰν καταφύγιο κι ἄλλοτε σὰν «ἄλλοθι». Εἶναι τὸ νῆμα ποὺ κρατᾶ τὸ νησὶ σὲ ἐπαφὴ μὲ ὅ,τι χάνεται χρόνο μὲ τὸν χρόνο. Ἡ διατήρηση ἐθίμων εἶναι δύσκολη στὴ Μύκονο τοῦ 21ου αἰώνα. Γιὰ τὰ περισσότερα νησιὰ τῶν Κυκλάδων συμβαίνει τὸ ἴδιο. Ὁ συγγραφέας, ἀκριβῶς ὅπως μᾶς ἔχει συνηθίσει ἀπὸ τὸ πρῶτο του βιβλίο, τὴν Μυκονιάτικη Μαγειρική – Ψηφίδες Πολιτισμοῦ, τῶν ἐκδόσεων Ἴνδικτος, καταγράφει πληροφορίες, ἐρευνᾶ τὸ χτὲς καὶ κυρίως ἀναφέρεται στὸ σήμερα. Μᾶς μιλᾶ γιὰ τὸ θέμα του σὰν ἕνα κομμάτι τῆς ζωῆς, διερευνώντας τὴν πολιτισμική του παράμετρο. Κι ἀκόμα, τὸ πῶς μεταλλάσσεται ἡ παρασκευὴ καὶ κατανάλωση προϊόντων, ποὺ προέρχονται ἀπὸ τὸν οἰκόσιτο χοῖρο, ἀπὸ βασικὸ διατροφικὸ στοιχεῖο σὲ συμπληρωματικό. Ἀπὸ διατροφικὴ ἀνάγκη σὲ ἐνθύμιση γεύσης.

Κυκλάδες: Γαστρονομικό Οχυρό (4 κείμενα για τη γεύση στα νησιά)

ΡΟΥΣΟΥΝΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εκδόσεις Scala Gallery

  • Σελίδες: 64
  • Σχήμα: 21,00 x 13,00
  • ISBN: 978-960-98429-1-4             –    τιμή 10 ευρώ

Kyklades Gastronomiko ohyro Rousounelos Dimitris front pageKyklades Gastronomiko ohyro Rousounelos Dimitris

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος στο νέο του βιβλίο μας ταξιδεύει στη γαστρονομία των Κυκλάδων και στην ανάγκη της ανάδειξής τους σε γαστρονομικό προορισμό.

Στο τρίτο του βιβλίο, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος καταπιάνεται με μια πρόσκληση πρόκληση. Ο τίτλος άλλωστε μιλά από μόνος του. «Κυκλάδες: γαστρονομικό οχυρό», λοιπόν, και ιδού το μήνυμα. Κανένα νησί δεν μπορεί από μόνο του να γίνει αυτάρκης και σοβαρός γαστρονομικός προορισμός.  Επομένως, στόχος του Μυκονιάτη Δημήτρη είναι η ενεργοποίηση όσων ενδιαφέρονται για τη διαμόρφωση του συνόλου των Κυκλάδων σε Γαστρονομικό Προορισμό. «Τα κυκλαδίτικα πιάτα, σύγχρονα και παραδοσιακά, πρέπει να αναδεικνύουν τις γεύσεις και να σηματοδοτούν με τον τρόπο τους τα νησιά σαν εκείνους τους προορισμούς που είναι δεμένοι με ένα κοινό γευστικό παρανομαστή» γράφει ο ίδιος στο blog του (https://karvouna.wordpress.com). Στις σελίδες του βιβλίου θα ανακαλύψετε την επιχειρηματολογία ενός λάτρη της κυκλαδικής γεύσης, ενός καλού χειριστή της γλώσσας, ενός ευπατρίδη της ελληνικής γαστρονομίας. Ενός ενήλικου που έχει υπάρξει καλομαθημένο στα νόστιμα φιλέματα παιδί και κρατάει ζωντανή τη γεύση τους στην καθ’ ημέρα ζωή του. Ενας ρομαντικός της κουζίνας που παίζει πότε με τη γραφίδα και πότε με τα κουζινομάχαιρα με στόχο την τέρψη και τη χόρταση άλλοτε της γούλας – της δικής του και των οικείων – και άλλοτε του πνεύματος, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις και τους στόχους του. Το πάθος του για την κουζίνα της Μυκόνου και των Κυκλάδων συνολικά ξεχειλίζει σε κάθε λέξη του και η ορμητικότητά του προκαλεί σε εξέγερση δημιουργική και ενωτική. Κάτι σαν εκείνο το«όλοι για έναν και ένας για όλους» των σωματοφυλάκων ξυπνάει μέσα μου καθώς τον διαβάζω και νιώθω έτοιμη να σηκώσω την παντιέρα της κυκλαδικής λέσχης Γαστρονομίας. Διαβάστε τον, είναι απολαυστικός. Για ένα… ορεκτικό από το βιβλίο επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://issuu.com/scalagallery/docs/gastronomiko-oxyro-preview. Αν θέλετε να προμηθευτείτε το βιβλίο για να απολαύσετε ολόκληρο το μενού, στείλτε mail στο rousounelosd@gmail.com

Νανά Δαρειώτη 30/09/2011 ΒΗΜΑ Gourmet

ENGLISH tastes-of-sacrifice-the-pig-feast-on-mykonos

TASTES OF SACRIFICE – The pig feast on Mykonos ΡΟΥΣΟΥΝΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  • Σελίδες: 144
  • Σχήμα: 19,5 x 19,5
  • ISBN: 960-518-174-6

The pig-killing feast is the proccess – repeated each year so as to have become a custom – by which the products of the pig are prepared. Teamwork, gastronomic delights, celebration and song purge the custom of its central – albeit momentary – event, the killing of the beast. Indeed, these celebrations are an essential ingredient of pig-killing, providing the Dionysian current through which cultural matter flows direct from antiquity.

This tradition is still alive even in our day, with roots that are lost in the mist of time. Throughout antiquity and the Byzantine period the almost exact same thing took place – for the goodwill of the gods and the pleasure of men, since even the gods like to be pampered. And if the gods are not interested, then the humans still have a need for it. They will strive «not by bread alone». They will take care of the little things, the seasoning and the festivities. This is what the ‘ancient’ Mykonians were like, so why shouldn’t the modern ones be the same?

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αποστολές με courier για παραγγελίες μέχρι 31 Αυγούστου 2015, χωρίς χρέωση ταχυδρομικών εξόδων rousounelosd@gmail.com
apostoles - ko apostoles - k
Επιλογή από αναφορές στα βιβλία του Δημ. Ρουσουνέλου: https://karvouna.wordpress.com/mykoniatiki_magiriki/

4 σκέψεις σχετικά με το “Η κοπανιστή Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές

  1. Καλοτάξιδο!! Μακάρι να πετύχει και αυτό το βιβλίο σου την αποστολή του και να γίνει πρεσβευτής της μυκονιάτικης γαστρονομίας στα μήκη και στα πλάτη του κόσμου όλου!

Σχολιάστε