Δημήτρης Ρουσουνέλος: Η κοπανιστή το χθες, το αύριο και 43 συνταγές

cover Kopanisti Rousounelos low

  • Σελίδες: 184
  • Σχήμα: 20,4 x 26,7
  • ISBN: 978-960-98429-2-1
  • τιμή 20 ευρώ


Η θέση ενος βιβλίου είναι στο βιβλιοπωλείο

Ευχαριστώ όλους όσους έσπευσαν να συνδράμουν με τον καλό τους λόγο στην επιτυχημένη πορεία του νέου μου βιβλίου. Φαίνεται πως πάει καλά η έκδοση και προσωπικά χαίρομαι γι αυτό, αφού μάλλον το …χρωστάγαμε στην Κοπανιστή.
Το πρώτο διάστημα δώσαμε περισσότερο βάρος στην περιφέρεια και κυρίως στις Κυκλάδες. Ήδη βρισκόμαστε σχεδόν σε όλα τα νησιά.
Από σήμερα ξεκινάμε μια προσπάθεια να βρεθούμε στα ράφια και τις προθήκες των βιβλιοπωλείων της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων.
Επικοινωνούμε και αποστέλουμε καθημερινά στα βιβλιοπωλεία αντίτυπα. Με την αρωγή σας θα φτάσουμε παντού.
Σημ.: Αν δεν το βρείτε, ζητείστε από τον βιβλιοπώλη σας να επικοινωνήσει απευθείας μαζί μας.
στο τηλ 6944393323 και στο e-mail  rousounelosd@gmail.com
Ευχαριστούμε για την συμβολή όλους σας και για την συμπαράσταση και σ’ αυτή μας την προσπάθεια.

Η Κοπανιστή έχει όμως δρόμο πολύ να διανύσει ακόμα. Και το βιβλίο και το προϊόν.
Ιδιαίτερα για το προϊόν να σημειώσουμε ότι με ιδιαίτερη χαρά μαθαίνω για την ολοένα και αυξανόμένη ζήτηση καθώς πλέον πες πες για την Κοπανιστή υπάρχει ζήτηση. ‘Ετσι μπήκε θριαμβευτικά στα σουπερ μάρκετ και σε ειδικά καταστηματα των Αθηνών, όπως επίσης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και καθώς μαθαίνουμε έφτασε στην Κύπρο και στη Νέα Υόρκη.

Ένα προσωπικό στοίχημα
Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης ανέλαβα προσωπικά τον τριπλό και δύσκολο ρόλο του συγγραφέα, του εκδότη και του κεντρικού διαθέτη της συγκεκριμένης έκδοσης.
Όντας επί χρόνια στον χώρο των εκδόσεων, της συγγραφής και της δημοσιογραφίας δηλώνω ότι μου αρέσει αυτό.
Πιστεύω ότι στο τέλος κάτι μπορούμε να καταφέρουμε έστω και ιδίοις αναλώμασι.

Κοπανιστή kopanisti 14Αντί δελτίου τύπου

Η έκδοση ενός νέου βιβλίου, λένε, είναι μια περιπέτεια. Μια γλυκιά περιπέτεια που θυμίζει την εμπειρία ενός ταξιδιού. Ένα τέτοιο ταξίδι ξεκίνησε πέρυσι τέτοιο καιρό σαν μέρος μιας διαδρομής που έχει σημείο εκκίνησης την παιδική μου ηλικία. Σ’ αυτό το τελευταίο μπάρκο (κι ας μου συγχωρηθεί ο προσωπικός τόνος σε ένα Δελτίο Τύπου), πήρα μαζί μου για εφόδια: αναμνήσεις, μυρωδιές, γεύσεις, σημειώσεις… Πήρα μαζί μου τις χιλιάδες των συμπολιτών μου της Μυκόνου και των Κυκλάδων που ζύμωσαν επί αιώνες έναν γευστικό θησαυρό που ενώ είχε την αναγνώριση δεν είχε ως τώρα τύχει της ανάλογης προσοχής και τεκμηρίωσης.

Ξεκίνησα για κάποια ολιγοσέλιδη παρουσίαση και προέκυψε μια σχετικά ευρεία ερευνητική αναφορά. Βασικοί στυλοβάτες σε αυτή την προσπάθεια το γραφείο H2 Concept στη Μύκονο, οι αδελφές Βούλα και Φρατζέσκα Χανιώτη, που έκαναν εξαιρετική δουλειά.
Παράλληλα, φίλοι που αγαπούν τη μαγειρική, επαγγελματίες μάγειρες και δημοσιογράφοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά κι έτσι το βιβλίο εμπλουτίστηκε με 43 συνταγές. Αυτή ήταν μια μεγάλη στιγμή για την οπανιστή και ίσως εδώ πρέπει να σταθούμε, γιατί ένα τέτοιο ιδιαίτερο τυρί δεν είχε ως τώρα την ευκαιρία να περάσει στον καταναλωτή με άλλο τρόπο πέρα από τον κλασσικό πάνω σε μια μπουκιά ψωμί ή παξιμάδι με λίγο λάδι, ντομάτα και ρίγανη.
Κοπανιστή kopanisti 9
Για μεζεδάκι, μια αναφορά στα περιεχόμενα με τις συνταγές του βιβλίου και τους μάγειρες που τις επιμελήθηκαν: Μόστρα µε κοπανιστή Μυκόνου, Παραδοσιακή συνταγή. Κοπανιστή µε γλίνα, Παραδοσιακή συνταγή. Η καφέ-µάνα της κοπανιστής, Αντωνία Ζάρπα. Αυγά µάτια µε κρίταµο και κοπανιστή, ∆ηµήτρης Ρουσουνέλος. Σάντουϊτς µε κοπανιστή και γλυκό κουταλιού ελιά, Γεωργία Καλαντζή. Κολατσιό µε νεκταρίνια, παξιµαδάκια λαδιού και κοπανιστή Μυκόνου, Φρατζέσκα Χανιώτη. Ψωµί γεµιστό µε κοπανιστή, ντοµάτα και κάπαρη, ∆ήµητρα Βουλγαράκη. Πικάντικα κριτσίνια µε κοπανιστή Μυκόνου, Ατζελίνα Καλογεροπούλου. Αλµυροί λουκουµάδες µε κρέµα κοπανιστής και σύκα, Νικόλας Αντωνόπουλος. Κοπανιστοπιτάκια, Ειρήνη Ζουγανέλη. Κυκλαδίτικη τυροκουλούρα, Γιάννης Γαβαλάς. Μπουρεκάκια µελιτζάνας µε κοπανιστή, Γιώργος Ριζόπουλος. Λυχναράκια κοπανιστής, Ειρήνη Ζουγανέλη. Αλµυρή τάρτα µε κοπανιστή, τυροβολιά και λούζα, Ben Provis & Μάνος Κωνσταντάρας. Μανιτάρια γεµιστά µε τα καλούδια της Μυκόνου, Χρήστος Αθανασιάδης. Τάρτα µε πράσο και κοπανιστή Μυκόνου, Χριστόφορος Πέσκιας. Κολοκυθοκεφτέδες µε ντιπ κοπανιστής, Ιωσήφ Μανουσέλης. Αβοκάντο µε κοπανιστή, Γιώργος Ριζόπουλος.Μόστρα µε ντοµατίνια, µους κοπανιστής και καρπούζι, Ιάκωβος Κουσαθανάς. Πανακότα κοπανιστής µε φρέσκα σύκα και προσούτο, Παύλος Γρίβας. Cheese cake µε κοπανιστή Μυκόνου και ντοµάτα, Νικόλας Αντωνόπουλος. Λαδοπαξίµαδα Κυθήρων µε κοπανιστή Μυκόνου, ντοµάτα και καπνιστά µύδια, Χριστόφορος Πέσκιας. Τερίνα κοπανιστής µε καλοκαιρινή σαλάτα, Αθηναγόρας Κωστάκος. Τερίνα κοπανιστής µε καρύδια και σταφίδες, Νανά ∆αρειώτη. Σπαγγέτι µε κοπανιστή και µάραθο, Βαγγέλης Πελέκης. Πένες µε κοπανιστή και ντοµατίνια, Βαγγέλης Πελέκης. Κοτόπουλο µε σος κοπανιστής, Ανδρέας Καρακάνης. Ορτύκι καπνιστό γεµιστό µε κοπανιστή, Παναγιώτης Μενάρδος. Παραδοσιακό ουαλικό βραστό (Welsh Cawl) µε κοπανιστή, Εύα Μονοχάρη. Φιλέτα µπαρµπουνιού µε λουβιά και σάλτσα κοπανιστής, Αλέξης Νάζος. Κοπανιστή σε φύλλο ρυζιού µε αυγό και µυρωδικά, Γιώργος Βενιέρης. Ποικιλία µάκι σούσι µε κρέµα κοπανιστής, Ben Provis. Σύκα γεµιστά µε κοπανιστή Μυκόνου, Ανδρέας Καρακάνης. Αχλάδια γεµιστά, Μιχάλης Αποστόλου. Τάρτα µε σύκα και κοπανιστή, Νένα Ισµυρνόγλου. Παγωτό κοπανιστή µε καραµελωµένα φρούτα, Νίκος Κουκιάσας. Λιγκουινάδα µε σύκα, κάρυ και κοπανιστή, ∆ηµήτρης Αντωνόπουλος. Αβοκάντο ψητά µε αυγά µάτια και κοπανιστή, Γιάννης Κοροβέσης. Γλυκοπατάτα µε βούτυρο κοπανιστής και λούζα, Γιάννης Βάσιλας. Πατατοσαλάτα µε κοπανιστή, µπέικον και καραµελωµένα κρεµµύδια, Κική Τριανταφύλλη. Σφουγγάτα µε τυροβολιά και κοπανιστή σε µαρµελάδα λεµόνι, Γιάννης Γαβαλάς. Κροκέτες κοπανιστής – Δημήτρης Γιγίνης, Δημήτρης Παντελεάκης. Πικάντικο κέικ με κοπανιστή Μυκόνου, Στέλιος Παρλιάρος.

Κοπανιστή kopanisti 1

Έγραψαν για το βιβλίο: Η Κοπανιστή το χθες, το αύριο και 43 συνταγές,Εκδόσεις Scala Gallery

 ~ Νικολέττα Μακρυωνίτου  Γαστρονόμος
Ο καλός μας συνεργάτης και ακούραστος γευσιθήρας Δημήτρης Ρουσουνέλος «δαμάζει» την κοπανιστή με τη γλαφυρή και ουσιαστική γραφή του, παραδίδοντάς μας ένα βιβλίο κληρονομιάς. Ισως το πιο ολοκληρωμένο περί ελληνικού τυρού πόνημα, που κυλάει σαν νεράκι, συγκεντρώνει σχολαστικότατα, χρήσιμα στοιχεία, σταχυολώντας άρθρα και σχετικές αναφορές. Ανάμεσα στις 43 ευφάνταστες συνταγές η κοπανιστή σε λαδοπαξίμαδα Κυθήρων με μύδια καπνιστά του Χριστόφορου Πέσκια και η φοβερή τάρτα με σύκα και κοπανιστή της Νένας Ισμυρνόγλου...
                             Περισσότερα  εδώ

~ Άντζελα Σταματιάδου Αθηνόραμα

Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά ένα μέρος του ταξιδιού του, χάρηκα πολύ όταν πήρα στα χέρια μου αυτό το βιβλίο. Η «Κοπανιστή: το χθες, το αύριο και 43 συνταγές» (εκδ. Scala Gallery ) είναι το τελευταίο συγγραφικό «μπάρκο» του Δημήτρη Ρουσουνέλου ο οποίος ρίχνει τους προβολείς σε αυτό το κυκλαδίτικο τυρί που, όπως λέει ο ίδιος, είχε μεν την αναγνώριση, δεν είχε όμως τύχει μέχρι τώρα της ανάλογης προσοχής και τεκμηρίωσης.

Αυτό τον έσπρωξε να ψάξει, να καταγράψει, να δοκιμάσει, να ξεδιπλώσει όμορφα το στόρι. Φίλοι που αγαπούν τη μαγειρική, επαγγελματίες μάγειρες και δημοσιογράφοι έβαλαν το κέφι και το χεράκι τους κι έτσι το βιβλίο εμπλουτίστηκε με 43 συνταγές που πάνε αυτόν το μικρό θησαυρό της τοπικής τυροκομίας ένα βήμα παραπέρα.

Το μιξάζ κοπανιστής με ελληνικό καφέ από την Αντωνία Ζάρπα (φωτό ) είναι από τα πιο απίθανα πράγματα που έχω δοκιμάσει, ενώ σε άλλες σελίδες κρύβονται η κυκλαδίτικη τυροκουλούρα του Γιάννη Γαβαλά, η τάρτα με πράσο και κοπανιστή του Χριστόφορου Πέσκια, η τερίνα κοπανιστής με καλοκαιρινή σαλάτα του Αθηναγόρα Κωστάκου, το παγωτό κοπανιστή με καραμελωμένα φρούτα του Νίκου Κουκιάσα και ακόμη πολλές νοστιμιές που δείχνουν έναν ωραίο δρόμο.

Γιατί σαν αυτό το πολύ ιδιαίτερο, έντονο, πικάντικο, υπό μια έννοια «δύσκολο» τυρί, που το μαθαίνεις –αν και καμιά συνταγή δεν είναι ίδια με κάποια άλλη–, σου ανοίγεται και γίνεται αφορμή για μικρά μαγειρικά θαύματα…
Περισσότερα εδώ

~ Μελίσσα Στοΐλη BHMA Gourmet

«Η παιδική μνήμη διαθέτει εγχάρακτες καταγραφές πολλών κιλών κοπανιστής, από την εποχή που στο οικογενειακό μας μπακάλικο ο πατέρας μου εμπορευόταν λιανικώς και χονδρικώς τη δική του παραγωγή» λέει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος στο βιβλίο του «Η Κοπανιστή το χθες, το αύριο και 43 συνταγές», σχετικά με αυτό το ιδιαίτερο μυκονιάτικο τυρί.

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος γεννήθηκε στη Μύκονο, σπούδασε Οικονομικά, είναι ερασιτέχνης αμπελουργός και οινοποιός, αρθρογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες, συγγραφέας (Μυκονιάτικη μαγειρική, Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο, Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό) και πάνω από όλα ένας ακούραστος γευσιθήρας. Στο τελευταίο του πόνημα λοιπόν ασχολείται με την κοπανιστή, ένα τυρί με πιπεράτη γεύση και ώριμα αρώματα, πλούσιο, με χαρακτήρα ατίθασο. Ένα ωραίο τυρί και ένα ωραίο βιβλίο!

Πρόκειται για μια ευρεία έρευνα που περιλαμβάνει τα γευστικά χαρακτηριστικά της κοπανιστής, τη διαδικασία τυροκόμησης, την κοπανιστή της ξενιτιάς και τον ακατάλυτο δεσμό που δημιουργούνταν ανάμεσα σε αυτήν και στους Μυκονιάτες που έφευγαν από το νησί, στατιστικά και ιστορικά στοιχεία, μνήμες και αναφορές.

Χρειάζεται άραγε ένα ολόκληρο βιβλίο για να περιγραφεί ένα τυρί; Ναι, γιατί όπως λέει ο συγγραφές «ο ουρανίσκος δεν ξέρει τι τον περιμένει. Είναι η στιγμή που την αψάδα της κοπανιστής έρχεται να την ημερέψει η ντομάτα με το λαδάκι ή το φρέσκο ζυμωτό ψωμί απ’ τον ξυλόφουρνο, κι ακόμα καλύτερα το πρωτοφούρνι μαζί με μια αλειψιά γλίνα μυρωδάτη ή ένα φρούτο καλοκαιρινό: καρπούζι, σταφύλι, σύκο… Εκεί, σε συνδυασμό με τα αιώνια ταίρια της, φιλιώνει και αγαπιέται».

Ο Ρουσουνέλος ψάχνει να της βρει τα καλύτερα ταίρια και για να το πετύχει βάζει στο παιχνίδι φίλους και γνωστούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μάγειρες και δημοσιογράφους και εμπλουτίζει το βιβλίο με 43 συνταγές. Ετσι προκύπτουν αλµυροί λουκουµάδες µε κρέµα κοπανιστής και σύκα, κοπανιστοπιτάκια, μπουρεκάκια µελιτζάνας µε κοπανιστή, αλµυρή τάρτα µε κοπανιστή, τυροβολιά και λούζα, μανιτάρια γεµιστά µε τα καλούδια της Μυκόνου, τάρτα µε πράσο και κοπανιστή Μυκόνου, κολοκυθοκεφτέδες µε ντιπ κοπανιστής, παγωτό κοπανιστή µε καραµελωµένα φρούτα….
Περισσότερα εδώ

Κοπανιστή kopanisti 13~ Δημήτρης Μπούτος Protagon και Bostanistas
Στην τελευταία μας συνάντηση στο παγκρατιώτικο στέκι, η κουβέντα με την Κική Τριανταφύλλη έφτασε (ως συνήθως) στο φαγητό και τα τυριά, οπότε ξεκίνησε να μου αφηγείται την ιστορία του βιβλίου της κοπανιστής του Δημήτρη Ρουσουνέλου. (“Η Κοπανιστή. Tο χθες, το αύριο και 43 συνταγές / Εκδόσεις Scala Gallery”, για να είμαστε ακριβείς). Mέγα καύχημα των τελευταίων μηνών για Μυκονιάτες και όσους έχουν αδυναμία σε τούτο το δύσκολο τυρί. Όλα ξεκίνησαν πέρυσι τον Οκτώβρη όταν η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, με επικεφαλής τον συγγραφέα, οργάνωσαν ένα παραγωγικό κι επιστημονικό διήμερο για την κοπανιστή, για την προβολή και τη δοκιμή της και με άλλους τρόπους, πέρα από τη συνηθισμένη μόστρα (παξιμάδι με λίγο λάδι, ντομάτα και ρίγανη).

Σε ένα ιδιωτικό Μοναστηράκι, στην περίκλειστη αυλή του Άη – Γιώργη, στήθηκε αιγαιοπελαγίτικο πανηγύρι: εκλεκτοί μάγειρες, με αρχηγό τον Γιώργο Βενιέρη, κλείστηκαν σε ένα στενό κουζινάκι/κελί και με κόλπα σχεδόν ταχυδακτυλουργικά βάλθηκαν να πείσουν πως η ζόρικη κοπανιστή μπορεί να ταιριάξει με μύρια όσα, αρκεί να ξέρεις τα καπρίτσια της. Και κατόρθωσαν να μαγέψουν τους καλεσμένους σε τούτο το μοναδικό δείπνο. Την έμπλεξαν σε κολοκυθοκεφτέδες με γιαούρτι και δυόσμο, σε τραγανή κροκέτα με σύκο, ακόμα και παγωτό από κοπανιστή ετοίμασαν και την έβαλαν δίπλα σε μουσταλευριά με σουσάμι και κανέλα. Αυτό ήταν, από εκείνη τη βραδιά ήταν σαν να ξεκλείδωσαν το τοπικό γαστροκαύχημα, όλο και περισσότεροι μάγειροι θέλησαν να την βάλουν στην κουζίνα και τις ρετσέτες τους.

Ώσπου λίγο καιρό μετά, τον Ιούλιο του 2015, ολοκληρώθηκε, εν μέρει, η περιπέτειά της καθώς ο Δημήτρης Ρουσουνέλος έστησε ένα βιβλίο αφιερωμένο αράδα προς αράδα στο εμβληματικό τυρί των Κυκλάδων, που, όπως ο ίδιος γράφει, «είχε μεν την αναγνώριση αλλά δεν είχε τύχει ως σήμερα της ανάλογης προσοχής και τεκμηρίωσης». Ένα πολύτιμο συγγραφικό «μπάρκο», όπως το ονομάζει, καθώς ξεκίνησε για ολιγοσέλιδη παρουσίαση και κατέληξε να συντάσει μια ευρεία ερευνητική αναφορά για την κοπανιστή.

Όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία του τυριού, τα γευστικά της χαρακτηριστικά και τα κόλπα τυροκομίας της θα βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες καταγραφές. Οι υπόλοιποι, θα το χαρούν ως άσκηση ύφους. Εκείνο που δίνει έξτρα ζωηράδα στο βιβλίο είναι 43 συνταγές χαρισμένες από επαγγελματίες μάγειρες, δημοσιογράφους και λάτρεις της μαγειρικής, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και έπαιξαν νόστιμα με την κοπανιστή. Το μεγάλο κατόρθωμα εδώ είναι πως μέσα από τις συνταγές ανοίγει ένας ωραίος δρόμος για σπιρτάτα μαγειρικά κόλπα: η κυκλαδίτικη τυροκουλούρα του Γιάννη Γαβαλά, η τάρτα με πράσο και κοπανιστή του Χριστόφορου Πέσκια, η τερίνα κοπανιστής με καλοκαιρινή σαλάτα…
περισσότερα  εδώ

~ Ιωάννα Σταμούλου: http://www.olivemagazine.gr/λινκ
O Δημήτρης Ρουσσουνέλος μετά τα βιβλία του Μυκονιάτικη Μαγειρική, τα Χοιροσφάγια στη Μύκονο και Κυκλάδες: γαστρονομικό οχυρό, επανέρχεται δριμύτατος με την πολυαναμενόμενη Κοπανιστή του.

Ένα βιβλίο για το ιδιαίτερο αυτό τυρί των Κυκλάδων που ξεκίνησε σαν ένα μοναχικό ταξίδι του Δημήτρη, μέρος μιας διαδρομής με σημείο εκκίνησης την παιδική του ηλικία. Από πέρυσι τέτοιο καιρό που ξεκίνησε το ταξίδι της Κοπανιστής με μόνα εφόδια δικές του αναμνήσεις, μυρωδιές, γεύσεις και σημειώσεις μέχρι σήμερα που έφτασε στα χέρια μας, ένα σωρό φίλοι του, πολλοί από αυτούς και δικοί μας που αγαπούν τη μαγειρική, επαγγελματίες μάγειρες και δημοσιογράφοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του κι έτσι το βιβλίο εμπλουτίστηκε με 43 συνταγές. Κάποιες παραδοσιακές, κάποιες πιο ιδιαίτερες, κάποιες απόλυτα ενδιαφέρουσες και κάποιες πολύ προχωρημένες, όπως η Ποικιλία µάκι σούσι µε κρέµα κοπανιστής… (η συνέχεια εδώ )

Κοπανιστή kopanisti 6
Aegean Cuisine 

Ένα ολοκαίνουριο και πολύ χρήσιμο βιβλίο, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Scala Gallery. Συγγραφέας, ο Μυκονιάτης γευσιθήρας, Δημήτρης Ρουσσουνέλος. Οι 184 ολόκληρες σελίδες του βιβλίου, φανερώνουν πως είναι πολλά εκείνα που δεν είχαν ειπωθεί για την κοπανιστή κι ακόμα περισσότερα αυτά που δεν είχαν μαγειρευτεί. Ο Δημήτρης Ρουσσουνέλος αναλαμβάνει να «δαμάσει» την κοπανιστή, με την γλαφυρή κι ουσιαστική γραφή του, μας μυεί στον κόσμο του πιο πικάντικου ελληνικού τυριού, το απλοποιεί και το «απομυθοποιεί», κάνοντάς το προσβάσιμο και κατανοητό. Έτσι μας παραδίδει ένα βιβλίο κληρονομιάς, που όποιος ξεφυλίσσει θα διαπιστώσει πως πρόκειται, ίσως για το πιο ολοκληρωμένο περί ελληνικού τύρου πόνημα.

«Η κοπανιστή είναι ένα τυρί που μοιάζει πολύ με το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε και αγαπήθηκε περισσότερο. Τον αισθάνεσαι έντονα τον βράχο που ταλαιπώρησε τα ζωντανά που αρμέχτηκαν. Δακρίνεις μέσα της τον λυτρωτικό βοριά, το φως που λούζει τις Κυκλάδες ολοχρονίς, τον πλούτο και τη νοστιμιά της χλωρίδας τους.» περιγράφει με λυρικότητα ο συγγραφέας.

Η ανάγνωση κυλάει νερό, τα άγνωστα και χρήσιμα στοιχεία είναι σχολαστικά μελετημένα και με λεπτομερείς επισημάνσεις, η σταχυολόγηση γραφών, άρθρων και σχετικών αναφορών κάνουν την ανάγνωση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, ως το απώγειό της, που δεν είναι άλλο από τις 43 ευφάνταστες συνταγές που βάζουν τη κοπανιστή σε νέες περιπέτειες.

Οι εικόνες είναι χορταστικές, το food styling ορεκτικότατο κι οι συνταγογράφοι σε όργιο δημιουργικότητας. Συνταγές όπως η κοπανιστή σε λαδοπαξίμαδα Κυθήρων με μύδια καπνιστά που δίνει ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, το πικάντικο κέικ με κοπανιστή Μυκόνου του Στέλιου Παρλιάρου, η τάρτα με σύκα και κοπανιστή σε συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου, τα αυγά μάτια με κρίταμο και κοπανιστή, του συγγραφέως, οι αρμυροί λουκουμάδες κοπανιστής με σύκα, του μάγειρα Νικόλα Αντωνόπουλου, όλα τους αποτελούν πηγή έμπνευσης για να ξεφύγουμε λίγο από το κλασικό μοστρά…ρισμα της κοπανιστής επάνω στο σύνηθες παξιμάδι με ντομάτα.
( περισσότερα εδώ )

Κοπανιστή kopanisti 3~ Νανά Δαρειώτη
«…Υπέροχη δουλειά…»

~ Εύα Μονοχάρη Funky Cook

…η κοπανιστή, η οποία έγινε βιβλίο μέσα από την λαχτάρα του Δημήτρη Ρουσσουνέλου, ο οποίος είναι ο πιο άξιος και περίφημος  «υπερασπιστής» που την έχει κάνει διάσημη στους κύκλους της γαστρονομίας και όχι μόνο! Υπέροχο βιβλίο…
Περισσότερα  εδώ

Κοπανιστή kopanisti 12

~ Ελένη Χιόνη Κεφαλονιά press
Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος και η κοπανιστή του!

Η διάσημη κοπανιστή Μυκόνου και η ξεχασμένη στούπα Κεφαλονιας!

Μετά από αναζητήσεις , συζητήσεις, δοκιμές και μελέτες χρόνων ο Μυκονιάτης Δημήτρης Ρουσουνέλος κατάφερε να κάνει έναν ακόμα στόχο του πραγματικότητα! Να εκδόσει το βιβλίο για τη κοπανιστή Μυκόνου, αυτό το πιπεράτο, ανεξερεύνητο τυρί του διάσημου νησιού.

 Πόσα χρόνια συζητήσεων? Από το 2002 που πρωτογνώρισα τον Δημήτρη μέσα από το Hungry.gr που φιλοξενούσε τότε συνταγές και ιδέες ερασιτεχνών μαγείρων.  Μόνιμη έννοια του Δημητρη η ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του νησιού του, πάθος μεγάλο η «αποκατάσταση» της κοπανιστής[…]

Η κοπανιστή της Μυκόνου εξερευνήθηκε, μελετήθηκε, δοκιμάστηκε και τώρα έγινε βιβλίο.. Η στούπα Κεφαλονιάς παραμένει σε… διακριτική αφάνεια..  Ε, καλά! Τώρα τελευταία εμφανίστηκαν κάτι μπολάκια πάνω στα τραπέζια των εστιατορίων της Κεφαλονιάς όπου η στούπα δοκιμάζεται ανεπεξέργαστη σαν «ντιπ».

 Τέλος πάντων. Σήμερα η κουβέντα είναι για τη πιπεράτη κυρία των Κυκλάδων, την κοπανιστή […]

Μέσα από το βιβλίο βγαίνουν τα αρώματα του νησιού, οι γεύσεις των αναμνήσεων, οι υφές των προσδοκιών.  Ένα βιβλίο για ένα ταπεινό υλικό, ένα φαγάκι των φτωχών, γεμάτο αιγαιοπελαγίτικους αέρηδες δημιουργίας.

 Πρώτα από όλα να σου πω Δημήτρη, ότι έδωσα μάχη και έκανα πολλές πονηριές για να αρπάξω το βιβλίο από τα χέρια της μάνας μου, νοικοκυράς τυροκόμισσας από μικρό παιδί. Ξέρω ότι η δική της γνώμη είναι που μετράει.

Λοιπόν Δημήτρη διαβάζοντας το βιβλίο σου η μάνα μου Αθηνά Χιόνη, έλεγε και ξαναέλεγε εντυπωσιασμένη

«τι βάσανα περνάει αυτό το τυράκι, τι αγώνα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι!»

[…]Οι δικές μου εντυπώσεις για το βιβλίο είναι … ζήλεια!  

Ζήλεψα που η Μύκονος κατάφερε να αναδείξει  αυτό το μοναδικό προϊόν και εμείς στο νησί μου ούτε καν κουβέντα δεν έχουμε ξεκινήσει. Ζηλεύω που η Μύκονος έχει τη κοπανιστή της και η Κεφαλονιά ούτε καν κατοχυρωμένη φέτα!  

Ζήλεψα για τις 43 συνταγές της κοπανιστής και την αφάνεια της δικής μας στούπας..

 Ετσι λοιπόν με μεγάλη ζήλεια και πολύ σεβασμό για το δημιούργημα αυτό, απόλαυσα τη κάθε γραμμή, την κάθε παράγραφο την κάθε σελίδα του. 

Εμαθα ακόμα και χρήσιμες πληροφορίες για χρηματοδοτικά προγράμματα, και κυρίως γνώρισα τη ψυχή της αγροτικής Μυκόνου, της πραγματικής Μυκόνου.

Δεν είναι το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη, έχει και άλλα «παιδιά» στα ράφια των βιβλιοπωλείων θαρρώ όμως ότι είναι το πιο αγαπημένο του καθώς το «γέννησε» με πολύ κόπο και αγωνία.

Η κοσμική Μύκονος των παραλιών είναι μια απατηλή εικόνα προβολής, η πραγματική Μύκονος της δημιουργίας και του πολιτισμού βρίσκεται στα πετρώδη βουνά της εκεί που η γη προσφέρει χορταράκι για να τρέφονται τα ζωντανά και να παράγουν γάλα.

Εκεί που η ανάγκη να εξασφαλιστεί η καθημερινή τροφή της οικογένειας έγινε η τέχνη  της τυροκομία και εγέννησε και την «κοπανιστή».

Ευχομαι το βιβλίο να αφυπνίσει και άλλες περιοχές, να αφυπνίσει και άλλους ανθρώπους να σκύψουν το κεφάλι στην αναζήτηση των δικών τους τοπικών προϊόντων. Να  φωτίσει και κανα Κεφαλονίτη τυροκόμο να μελετήσει τη στούπα μας και να την αναδείξει.

Θερμά συγχαρητήρια στη Μύκονο της δημιουργίας και σε σένα προσωπικά Δημήτρη!
ΥΓ Και μια υπενθύμιση . Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος είναι ο ανθρωπος που πρωτοστάτησε στο «κίνημα» για το «ελληνικό πρωϊνό» με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, στα Ελληνικά ξενοδοχεία.

περισσότερα  εδώ

Κοπανιστή kopanisti 15

Η Κοπανιστή το χθες, το αύριο και 43 συνταγές
Εκδόσεις Scala Gallery,
Ιούλιος 2015 σελίδες 184

Λιανική τιμή 20 ευρώ

Παραγγελίες Λιανική / Χονδρική:
Scala Gallery 6944393323
και στο rousounelosd@gmail.com
Kyklades Gastronomiko ohyro Rousounelos Dimitris front page mykoniatikhmageirikh xoirosfagia-mykonos
Πληροφορίες για περισσότερα βιβλία μου κλικ ΕΔΩ

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s