Ερ.Ο.Σ. – Το όραμά τους πέτυχαν να το κάνουν και όνειρο όλων μας

Φτάσαμε εν έτει 2020 να μιλάμε για ελαιώνες στη Μύκονο
και το λέμε αυτό με καμάρι. Φτάσαμε να μιλάμε για αμπέλια πια
και όχι για παρατημένα αμπελάκια του παππού ή του πατέρα μας.

APOLOGISMOS DS EROS

Απολογισμός Δ.Σ. στη Γενική Συνέλευση του ΕΡ.Ο.Σ. 26.1.2020
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, ομιλία προέδρου Δ. Ρουσουνέλου

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι καλλιεργητές,
Αισθάνομαι κάθε φορά ιδιαίτερη συγκίνηση όταν σας απευθύνομαι στις ετήσιες απολογιστικές μας συναντήσεις. Αυτό γιατί γνωρίζω, έχοντας επισκεφθεί προσωπικά πολλούς από τους ελαιώνες και τα αμπέλια σας, την δουλειά, την επιμελημένη φροντίδα και τον σταδιακό και προοδευτικά αυξανόμενο εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών στο νησί μας. Είσαστε, είμαστε επιτρέψτε μου να πω, τα μέλη του ΕΡ.Ο.Σ. αξιέπαινοι για το πέρασμα του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα σε μια νέα εποχή για το νησί μας.

Τιμούμε τους ονειροπόλους πρωτεργάτες

Φτάσαμε εν έτει 2020 να μιλάμε για ελαιώνες στη Μύκονο και το λέμε αυτό με καμάρι. Φτάσαμε να μιλάμε για αμπέλια πια και όχι για παρατημένα αμπελάκια του παππού ή του πατέρα μας. Αυτό δεν έγινε ως εκ θαύματος από τη μια βραδιά στην άλλη. Έχει πίσω του μια μακρά ιστορία αδιάκοπης φροντίδας από τα μέλη μας και μια εμμονική σχεδόν επιστασία των μελών των ΔΣ που κατά καιρούς υπηρέτησαν αυτή την ιδέα της δημιουργίας του Συλλόγου μας.
Είχαμε την καθοδήγηση εξαιρετικών ανθρώπων, συμπολιτών μας που προήδρευσαν του Δ.Σ. χάρη στη δικιά μας ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μου επιτραπεί να αναφερθώ κατ’ αρχήν στον μεγάλο εκλιπόντα, τον αξέχαστο Γιώργο Γεωργίου, στον Λευτέρη Νικολάκη, στον Γιώργο Ξυδάκη, στον Γιάννη Μπαρμπαρή, ανθρώπους θα χαρακτήριζα ονειροπόλους μεν, αλλά ταγμένους με πάθος στην ιδέα της αναβίωσης του αμπελιού και της ελιάς στη Μύκονο. Το όραμά τους πέτυχαν να το κάνουν και όνειρο όλων μας. Πέτυχαν να το κάνουν βίωμα απτό και ορατό από τους συμπολίτες μας.
Είναι φορές που αναλογίζομαι με δέος την δουλειά που προηγήθηκε της πρώτης δικιάς μου θητείας. Προσωπικά συμμετείχα σε πολλά Δ.Σ. και προεδρεύω ήδη για 3η θητεία ως πρώτος ανάμεσα σε ίσους και άξιους συνεργάτες μέλη του Δ.Σ.
Οι πρωτοπόροι εκείνοι φίλοι, άνοιξαν δρόμους για το νησί μας. Αναζήτησαν ξεχασμένες ντόπιες ποικιλίες. Έστειλαν κλαδέματα στο Πανεπιστήμιο για να ερευνηθούν τυχόν ασθένειες. Φρόντισαν μοσχεύματα από τα υγιή φυτά να πάνε σε συνεργαζόμενα φυτώρια, ώστε να πολλαπλασιάσουμε με ασφάλεια το δικό μας αμπελουργικό κεφάλαιο.
Τέτοια κάναμε και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι για την προσφορά όλων μας στον Σύλλογο. Γεγονός είναι ότι εκείνη η προ-εργασία διευκόλυνε και το δικό μας έργο στη συνέχεια. Είχαμε μια εικόνα του νησιού, των δυνατοτήτων του, των αναγκών του.
Γνωρίζαμε ότι πάσχουμε συνολικά και ο καθένας μας προσωπικά σαν καλλιεργητής σε εμπειρία σύγχρονης διαχείρισης και γνώσεις στο αντικείμενο που μας ενδιαφέρει. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή φροντίσαμε και έχουν έρθει ύστερα από πρόσκλησή μας άνθρωποι με γνώση και πείρα καλλιεργητική, παραγωγική και επιστημονική και μοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις τους.
Αυτό είναι το κομμάτι δραστηριοτήτων μας που συνεχίζουμε να έχουμε σε άμεση προτεραιότητα. Οι εκδηλώσεις μας είναι διαρκείς. Μπορεί να μην έχουν την προσέλευση που θα περιμέναμε και θα ελπίζαμε, ωστόσο υπάρχει ένας πυρήνας μελών μας που έχει πλέον μια σφαιρική ενημέρωση για την καλλιέργεια του αμπελιού και της ελιάς, αλλά και για την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων. Το κρασί μας κατά γενική ομολογία είναι καλύτερο από πριν 15 χρόνια. Στο ελαιόλαδο έχουμε κάνει άλματα και ποιοτικά και παραγωγικά.
Δεν το λέμε εμείς. Μας το λένε άνθρωποι γνώστες του αντικειμένου. Όπως επίσης μας επισημαίνουν τις δυνατότητες και τις αναγκαιότητες βελτίωσης.
Συνεχίζουμε λοιπόν δυναμικά!
Την χρονιά που πέρασε γευθήκαμε (και βραβεύθηκαν) εξαιρετικά κρασιά. Δεν είναι τυχαίες οινοποιήσεις αυτές του Γιώργου Σουρλάγκα, του Γιάννη Μπαρμπαρή, του Θοδωρή Χαρακόπουλου, του Γιώργου Δακτυλίδη, του Μονίρ Νιμέρ και άλλων…
Δεν είναι τυχαίες οι βελτιώσεις στην παραγωγή εξαιρετικού ελαιολάδου σαν αυτό του Λευτέρη Κουσαθανά, του Λευτέρη και του Αντώνη Σικινιώτη, του Τάσου και του Γιώργου Ξυδάκη, της οικογένειας Κουσαθανά από το Ρόχαρη. Δούλεψαν οι ίδιοι, αλλά έχει φροντίσει και ο ΕΡ.Ο.Σ., ο σύλλογός μας για την θωράκισή τους με γνώση και πληροφορία που παλιότερα δεν είχαν οι καλλιεργητές μας.

Στο «Γαλατικό χωριό» κρατάμε τη φωτίτσα της ελπίδας για Λιοτρίβι αναμμένη.

Θα συνεχίσουμε…
Θα ξανάρθουν φέτος και ο γεωπόνος, ερευνητής Γιώργος Κωστελένος (ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου και πλέον ενημερωμένου φυτωρίου ελιάς στην Ελλάδα) και ο Γιάννης Καρβέλας, ο άνθρωπος που σαν ευαγγελιστής γυρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο προσφέροντας υψηλού επιπέδου σεμινάρια για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τους θέλουμε, μας συνδέει φιλία πολλών χρόνων και επιθυμούν αυτή την ακτίνα φωτός που φωτίζει με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο το νησί μας να βοηθήσουν ώστε να παραμείνει λαμπερή! Είναι άλλωστε έκφραση του Γιάννη Καρβέλα ο χαρακτηρισμός του ΕΡ.Ο.Σ. και της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου σαν «Γαλατικό Χωριό». Διακρίνει εδώ με την προσφορά μας, τις ίδιες αντιστάσεις με εκείνες του χωριού των Γαλατών που δεν επέτρεψαν στους Ρωμαίους να καταλάβουν όλη τη Γαλλία. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που το περιοδικό Γαστρονόμος της Καθημερινής μας δίνει τον ίδιο χαρακτηρισμό, σε ολοσέλιδο άρθρο του, διακρίνοντας την προοδευτική μας πορεία και την συνεχή μας παρουσία.
Θα συνεχίσουμε…
Πρόπερσι ήταν ο Καρβέλας και ο Αναγνώστου
Πέρσι ήταν ο Κωστελένος, ο Κώνστας και ο Ηλίας Ρουσσάκης
Φέτος θα ρίξουμε παραπάνω φροντίδα στην Ελιά, μιας και ακόμα κρατάμε τη φωτίτσα της ελπίδας για Μυκονιάτικο Λιοτρίβι αναμμένη.

Αναβαθμισμένα Κρασανοίξια

– Τα Κρασανοίξια του 2019 ήταν τα 7α στη σειρά. Αναβαθμισμένα για να έχουμε πάντα εκτός από την προς τα έσω και την προς τα έξω καλή μαρτυρία. Με πάγια Κριτική Επιτροπή όπου συμμετέχουν, ακόμα πιο έμπειροι πλέον οι Ριζόπουλος Γιώργος, Ξυδάκης Γιώργος, Σαμιωτάκης Μιχάλης, που παρά την απουσία του τελευταίου, φέτος έγινε 5μελής με τη συμμετοχή τριών εκλεκτών μελών με γνώση στο αντικείμενο του κρασιού, τον Ηλία Ρουσσάκη (οινολόγο), τον πολυβραβευμένο για την λίστα των κρασιών του εστιάτορα Ivan Ottaviani από το Sale e Pepe και τον σομελιέ Στάθη Πασόγλου. Ισχύουν πλέον κανόνες με σκοπό τα βραβεία να αντιπροσωπεύουν την ποιότητα και την τοπικότητα. Καταγράφουμε ποικιλίες, αμπελοτόπια και οινοποιό. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν μόνο κρασιά των οποίων η (κύρια) ποικιλιακή σύνθεση ελληνική και δη Αιγαιοπελαγίτικη.
Αλλά ο πλέον σημαντικός κανόνας είναι ότι για να βραβευτεί κρασί στην κατηγορία του πρέπει να είναι στην 3άδα των καλύτερων και να λάβει μέσο όρο βαθμολογίας άνω του 6 με άριστα το 10.
Η θέσπιση του διαγωνισμού ήταν μια καλή ιδέα γιατί πέραν της υγιούς άμιλας και τον αγώνα για καλύτερη θέση του καθενός μας κάθε χρόνο, υπάρχει χιούμορ, αλληλοπειράγματα, πάντα με καλή πρόθεση και περνάμε καλά στο εστιατόριο της φιλόξενης «Λούντα».

Συμμετοχή, βοήθεια, συλλογική δράση

Με απόφαση του Δ.Σ. από φέτος, δεδομένου ότι πέφτουν κοντά οι δυο εκδηλώσεις (ενάμιση μήνα έχουν διαφορά) θα συμπτυχθούν σε μία.
Κρασανοίξια και Κοπή Πίτας θα είναι το ετήσιο μεγάλο μας γλέντι. Εκεί θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η εικόνα του Συλλόγου και προς τα μέσα και προς τα έξω να είναι αυτή που πρέπει.
Αυτό σημαίνει βάσει της πρότασης ότι του χρόνου, να ‘μαστε καλά, στις 23 Ιανουαρίου θα έχουμε τη Μεγάλη μας Γιορτή, ώστε να ακολουθήσει μια βδομάδα μετά η διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης και των Εκλογών για νέο Δ.Σ.
Θα ακολουθήσει συζήτηση, άλλωστε και μέσα από τον διάλογο όπως πάντα θα πάρουμε τις τελικές μας απόφάσεις.

Θα είμαστε ειλικρινείς απέναντί σας. Θέλουμε συμμετοχή και βοήθεια σε όλες τις εκδηλώσεις. Θέλουμε προτάσεις, θέλουμε χέρια. Πουλάμε λαχνούς, αναζητούμε δώρα για τη λαχειοφόρο, μοιράζουμε κλήματα και ελιές. Δεν είναι βαρύ φορτίο αλλά πιο όμορφα και στρωτά θα ήταν όλα με λίγη βοήθεια και εναλλαγή προσώπων.
Την παρέα σας αναζητούμε και την ανάγκη να αισθανθούμε ότι είμαστε μέλη της ίδιας συλλογικότητας, με τις ίδιες έγνοιες, το ίδιο πάθος και ενδιαφέρον για το αντικείμενο του ΕΡ.Ο.Σ.

Υπενθυμίζω ότι μοναδικό μας έσοδο είναι η δικιά μας συνεισφορά μέσω συνδρομών και εκδηλώσεων. Άρα καλούμαστε να είμαστε συνεπείς και ανοικτοί σε προσφορά για τον Σύλλογο.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι πρέπει να δηλώσουμε σήμερα ο καθένας τα κλήματα και τα δενδρύλια ελιάς που θα θέλατε να φέρουμε.

Εύχομαι στον καθένα σας προσωπικά και για τις οικογένειές σας τα καλύτερα για τον Νέο Χρόνο. Εύχομαι καλές σοδειές και πάνω απ’ όλα υγεία ώστε να απολαμβάνομε τους καρπούς των κόπων μας με κέφι, όρεξη και διάθεση για μοιρασιά με τους φίλους και την παρέα μας.
Εύχομαι τα καλύτερα για το νησί μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s