Μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έκτισαν τη 2ημερίδα για την Κοπανιστή που διοργανώθηκε στη Μύκονο με πρωτοβουλία της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου από τον Δήμο Μυκόνου και συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η Αρμονία Κρασιού Κοπανιστής. Τα συμπεράσματα είτε ανακοινώθηκαν στο Γρυπάρειο το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, είτε δημοσιεύονται σε ειδικά έντυπα, είτε κατατέθηκαν στην Συντονιστική ομάδα είναι πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα. Δημοσιεύουμε σήμερα από το περιοδικό Οινοχόος σχετικό κείμενο της Νικολέτας Μακρυωνίτου (σ.σ. συντάκτρια των περιοδικών Γαστρονόμος & Οινοχόος) που συμμετείχε ως προσκεκλημένη στην εκδήλωση.

05.11.2014

Φωτογραφία Στεφανία Ρουγγέρη
Από την άλλη αν επιχειρήσουμε να παντρέψουμε για τις ανάγκες ενός συνολικού γεύματος την κοπανιστή με κρασί, τότε το ιδανικότερο είναι να βρούμε τον τρόπο να την δαμάσουμε. Αραιώνοντάς την με λίγο βούτυρο, με κρέμα γάλακτος ή ακόμα καλύτερα με γιαούρτι – στη Μύκονο παλαιότερα συνήθιζαν να την αραιώνουν με γλίνα -, ή χρησιμοποιώντας την ως συστατικό για να χτίσουμε εδέσματα όπως κις λορέν, σάλτσα τυριών για μακαρόνια, τυροκαυτερή, γέμιση σε ραβιόλια, κλπ. Καθένας από τους παραπάνω τρόπους κλέβει πόντους από τη σπιρτάδα και την επιθετικότητά της, καταλήγοντας σε ένα πιο μαλακό αποτέλεσμα, ικανό να οδηγηθεί σε έναν αρμονικό συνδυασμό με κάποιο κρασί. Αναλόγως την περίπτωση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε εδέσματος ο οινικός παρτενέρ μπορεί να διαφέρει, έχει όμως έναν κοινό παρανομαστή κι αυτός δεν παύει να είναι η λιπαρότητα και ο τσαμπουκαλεμένος του χαρακτήρας.
ΑΡΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ
Ακόμα και ένα γλυκό κρασί, ο πιο φιλικός ίσως συνδυασμός για τη κοπανιστή, μπορεί να καταποντιστεί πλάι στην πληθωρική κυρία. Λεπτά και φινετσάτα γλυκά κρασιά από λευκές ποικιλίες και με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς θα εξαφανιστούν κάτω από την κυριαρχία της. Αυτό που χρειάζεται είναι είτε ερυθρά γλυκά κρασιά ή λευκά μεγάλης παλαίωσης και με αλκοόλ της τάξης των 14 με 15 βαθμών.
Προτείνουμε να δοκιμάσετε την κοπανιστή του τυροκομείου Κουκά – την μοναδική που βρίσκουμε συσκευασμένη εκτός Μυκόνου, στα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος και Σκλαβενίτης, στα παντοπωλεία Κουκά και Μιράν – μαζί με κάποιο από τα παρακάτω γλυκά κρασιά:
• Ανατολικός Γαία Οινοποιητική • Χόρταις Κτήμα Μερκούρη • Μελισσουργός, Νίκος Λαζαρίδης • Ηλιαστό Κτήμα Δυο Φίλοι • Απηλιώτης Κτήμα Σιγάλα • Malvazia di Candia Aromatica, Δουλουφάκης
Εναλλακτικά δοκιμάστε την σε ένα εξαιρετικά πετυχημένο συνδυασμό με κάποιο παλαιωμένο τσίπουρο όπως: • Dark Cave Τσιλιλή • Το Απόσταγμα της Σεμέλης, Σεμέλη Οινοποιητική • Μανιφέστο Αποστολάκη