Αιτία, η κοπανιστή

Η Τραπεζαρία: Στον δρόμο της κοπανιστής με ψητά κυδώνια, μέλι, φουντούκια, συκομαΐδες, αβγοφέτες και ταλέτζιο

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού OLIVE (αρ.87, Νοε ’14) το αθηναϊκό εστιατόριο «Τραπεζαρία» παρουσιάζεται στη στήλη «Επαγγελματίας εναντίον Ερασιτέχνη». Η «Τραπεζαρία», αγαπημένο στέκι αρκετών γνωστών μας και φίλων, μας εξέπληξε για μια ακόμα φορά και μόνο από την αναφορά που έγινε στο μενού από τους συντελεστές της στήλης.
Αιτία …η κοπανιστή!

Περιοδικό
Περιοδικό » Olive», τ. 87-Νοε. ’14, σελ. 98-99

Ανακαλύψαμε λοιπόν, από την καταγραφή του Ηλία Μαμαλάκη και της Χρυσοπηγής Κ. δυο τουλάχιστον πιάτα του μενού με συμβολή της κοπανιστής.
Μάλιστα με ιδιαίτερα πρωτότυπους συνδυασμούς:
– Δυο τυριά, Κοπανιστή (εξαιρετικά επιθετική) και Ταλέτζιο* (απλά πικάντικο) συνοδευόμενα από κομματάκια αβγοφέτας, καραμελωμενα κρεμμύδια, μαρμελάδα από γκότζι μπέρι και συκομαΐδες σε λεπτεπίλεπτες φέτες. Σερβιρισμένα σε μαύρο πλατό θυμίζει σκηνικό μονομαχίας και όμως καθ’ ομολογίαν του «δύσκολου» Ηλία Μαμαλάκη: «ο συνδυασμός ήταν μελετημένος και γευστικά άψογος».
– Σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, κοπανιστή, ψητά κυδώνια, μέλι και φουντούκια. καθώς σημειώνει η Χρυσοπηγή Κ.: «ήταν ωραία αρτυμένη, ενώ η γλύκα των κυδωνιών ισορροπούσε ιδανικά με την κρέμα κοπανιστής, τη στυφάδα του σπανακιού και τη σπιρτάδα της ρόκας».

Η «Τραπεζαρία» δεν είχε ανάγκη το δικό μας μπαράζ πληροφοριών και εκδηλώσεων για να γνωρίσει την κοπανιστή. Την τιμά ιδιαιτέρως τακτικά. Δράστης αμετανόητος ο με Ανω-Συριανή καταγωγή σεφ και ιδιοκτήτης της Δημήτρης Παναγιωτόπουλος.

Εσχάτως μετακόμισε από το στενάκι στα ορεινά της Συγγρού στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στο χώρο του παλιού «Cucina Povera» στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος.
Σημειώνουμε ωστόσο το δημοσιογραφικό-γευσιγνωστικό ενδιαφέρον που καθιστά την κοπανιστή ένα προϊόν που δεν το αγνοείς όταν παραγέλλεις.
Ευχόμαστε ο δρόμος που άνοιξε για την κοπανιστή, να μας οδηγήσει σε γεύσεις ισορρόπημενες και ενδιαφέρουσες, που είναι πάντα το ζητούμενο!

Εστ. Τραπεζαρία, Ευφορίωνος 13, Καλλιμάρμαρο, τηλ. 210 9213500 και 210 7566008

*Το ταλέτζιο (taleggio) αγελαδινό ημίσκληρο τυρί
από την ιταλική Λομβαρδία, αρκετά λιπαρό (48%) και πικάντικο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s