Home

Το Σάββατο που μας έρχεται, 21.06.14, ο ΕΡΟΣ, σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου διοργανώνει μια σημαντική εκδήλωση που αφορά στο ελαιόλαδο. Είναι μια εκδήλωση που στοχεύει στην εξωστρέφεια, αφού για πρώτη φορά η διοργάνωση μιας εκδήλωσης απευθύνεται όχι μόνο στα μέλη του συνδέσμου αλλά σε όλους όσους ένδιαφέρονται για το λάδι: Μάγειρες και μαγείρισσες (οικιακοί και επαγγελματίες), εστιάτορες, έμποροι, καταναλωτές και βέβαια καλλιεργητές.

eros-elaiolado-karvelas

Τον Δεκέμβρη του 2007 γράφαμε:
«Το ζητούμενο στον ζόρικο μυκονιάτικο χειμώνα είναι να φέρουμε τούμπα τους καναπέδες. Αυτό το ξέρουμε. Γι αυτό ο ΕΡ.Ο.Σ. λειτουργεί σαν διέξοδος.  Μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, μας δένει με τη γη του νησιού που αγαπούμε» βλ. bourbos_mykonos .
Είχε έρθει τότε ο Βαγγέλης ο Μπούρμπος, ένας άνθρωπος που μας έβαζε για δεύτερη φορά στον δρόμο της βιολογικής καλλιέργειας της ελιά. Δάσκαλος και φίλος. Του χρωστάμε πολλά.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕίχαμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια της μυκονιάτικης ελιάς ήδη από το 2000. Σήμερα αισθανόμαστε μια δίκαιη ικανοποίηση όλοι εμείς που σκαλίσαμε λίγο χωματάκι για να κεντρίσει μια ακόμα ελιά στο νησί.
Είναι μια χαρά που δεν περιγράφεται, αφού τολμούμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα δοκιμάζοντας δημόσια τα λιγοστά μας λάδια. Τα 10.000 και πλέον ελιόδεντρα που έχει φέρει ο Ερασιτεχνικός Οινοελαιουργικός Σύνδεσμος (ΕΡΟΣ) κάποιες φορές σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου που είχε φέρει αρχικά επί δημαρχίας Βερώνη ακόμα 10.οοο, είναι καρπός μιας συνεχούς προσπάθειας λίγων μελών και πολλών φίλων καλλιεργητών στη Μύκονο. Εδώ είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι για ένα διάστημα, δεδομένου ότι κάποια από τα πρώτα λιόδεντρα που έφερε και διένειμε ο Δήμος Μυκόνου, δεν είχαν καλή τύχη, αφού η «δωρεάν διανομή» δεν είναι και ότι καλύτερο. Έκτοτε το πρόγραμμα βελτιώθηκε με περιορισμούς ανά άτομο ή ακόμα καλύτερα με τον ΕΡΟΣ διαχειριστή των διανομών με κριτήρια που αφορούν τη σωστή καλλιέργεια κι όχι …διακόσμηση σε εξοχικές κατοικίες.
Ο στόχος μας δεν είναι βέβαια να πνίξουμε τη Μεσσήνη, την Κρήτη, την Μυτιλήνη στο μυκονιάτικο λάδι. Μας αρκεί μια μικρή, μια μετρημένη και καλής ποιότητας οικιακή παραγωγή.
Γι αυτό τον στόχο επιλέξαμε φέτος να συζητήσουμε περί γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Για το κομμάτι εκείνο της παραγωγής δηλαδή, που είναι επίσης καθοριστικό για το αποτέλεσμα: το τελικό στάδιο από την ελαιοσυγκομιδή ως το πιάτο μας.

Το Σάββατο λοιπόν έχουμε τη χαρά να είναι κοντά μας ένας ακόμα ωραίος άνθρωπος με πάθος για το λάδι, το κρασί και τα ελληνικά προϊόντα. Ο Γιάννης Καρβέλας δέχτηκε με χαρά την πρόσκλησή μας για να συζητήσουμε το παρόν και το μέλλον του μυκονιάτικου λαδιού. Εκπαιδευτής, γευσιγνώστης και άνθρωπος της αγοράς, αλλά κυρίως ρέκτης, ο Γιάννης Καρβέλας αναμένεται να μας ταξιδέψει το χώρο της γευσιγνωσίας του λαδιού. Αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στο νησί.
Γι αυτό και καλούμε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μάγειρες, εστιάτορες, έμπορους, καταναλωτές, γιατί οφείλουμε να δώσουμε τη σωστή απάντηση στο ερώτημα: Ξέρεις από λάδι; και πολύ περισσότερο όταν σύντομα θα κληθούμε: Ξέρεις από καλό μυκονιάτικο λάδι;

Δυο λόγια για τον Γιάννη Καρβέλα.
Ο Γιάννης Καρβέλας, είναι δντης πωλήσεων της PARATUS Europe.
Είναι κάτοχος Bachelor of Business Administration with distinction in Quality Management Systems.
Με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των πωλήσεων και του marketing, ασχολείται από το 2002 σαν Σύμβουλος και σαν Επικεφαλής Επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης & Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας.
Επίσης ασχολείται με Επιδοτούμενα Προγράμματα, Αναπτυξιακές Μελέτες και Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας.
Είναι έμπειρος εισηγητής σεμιναρίων Επιθεωρητών Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας, Διαχείρισης Κρίσεων, Πωλήσεων και Marketing καθώς και σεμιναρίων για το Ελαιόλαδο.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ελαιοτεχνίας στο ΙΓΕ (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών) επί εξάμηνο, καθώς και μαθήματα Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου.
Είναι πιστοποιημένος στην βαθμίδα πιστοποίησης Pro Olive Oil Expert από τον Διαπιστευμένο Φορέα Πιστοποίησης Επαγγελματιών STAREGISTER. Έχει διοργανώσει με επιτυχία γευσιγνωσίες Ελαιολάδου για περιοδικά και εταιρείες.

Η συζήτηση με έναν άνθρωπο έμπειρο από παραγωγή και κατανάλωση, γνώστη και από καταγωγή (Μεσσήνιος!) ενός πολύτιμου και ευαίσθητου προϊόντος σαν το ελαιόλαδο, είναι πολύ σημαντική και αναμένεται να προσφέρει πολλά σε όσους συμμετάσχουν.
EROS Leshi Gastronomias Mykonou
Η εκδήλωση για τη Γευσιγνωσία Ελαιολάδου διοργανώνεται από τον Ερασιτεχνικό Οινοελαιουργικό Σύνδεσμο (ΕΡΟΣ) σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.
Κατά τα γνωστά η συνέχεια θα εξελιχθεί σε γλέντι …αμπελουργοί είμαστε, κρασί έχουμε, κι αφού εμπλέκεται και η Λέσχη Γαστρονομίας η συνάντηση στο καφενείο του Παλιού Λιμανιού κάτω από την παλιά Eurobank, θα …ακουστεί!

Ραντεβού λοιπόν το Σάββατο 21 Ιουνίου, στο φιλόξενο cafe Μπάρκο στις 8:00 μμ στο Παλιό Λιμάνι!
(είσοδος ελεύθερη)

Advertisements

One thought on “Ξέρεις από μυκονιά- τικο λάδι;

  1. Παράθεμα: Τα πρώτα 7,5 λίτρα | όλα στα κάρβουνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s