Home

Θυμίζει σύντομο ανέκδοτο: λάδι Μυκόνου!

Κι όμως, αν όλα πάνε καλά, σε λίγο καιρό θα ‘χουμε και το λάδι μας.

Ο Ερασιτεχνικός Οινοελαιουργικός Σύνδεσμος (ΕΡ.Ο.Σ) Μυκονίων έχει καλέσει για την Τρίτη 11 Δεκέμβρη έναν πολύ σημαντικό επιστήμονα από τον χώρο της ελαιοκομίας, τον διδάκτορα γεωπόνο ερευνητή και οικοτοξικολόγο Βαγγέλη Μπούρμπο.

afisa_eros_final.jpg

Σχεδιασμός αφίσας: h2concept

Μπορεί να φυτεύουμε ελιές σήμερα για να τις βρουν τα …εγγόνια μας, η δουλειά όμως πρέπει να γίνει σωστά.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα την αγωνία πολλών εποικιστών στο νησί που ξοδεύουν τεράστια ποσά και μεταφυτεύουν ήδη αιωνόβιες ελιές, ξεριζωμένες από αλλού και μεταφερόμενες εδώ μέσα σε ύπερμεγέθεις γλάστρες. Δεν το κατάλαβα, αλλά μπορώ να το ερμηνεύσω. Σαν μεταναστευτικά πουλιά δρουν και θέλουν τώρα να χαρούν και να απολαύσουν. Εξάλλου πολύ σύντομα, όταν θα ‘χει καεί (κι αυτός) ο τόπος,  εκείνοι θα ‘χουν ήδη φύγει για αλλού να ξαποστάσουν ματαιοδοξίες.

Α, και με την ευκαιρία αν κανείς ενδιαφέρεται για λάδι να γραφτεί στη λίστα. Εικοσιπέντε δέντρα έχω (τρέμε Σελιτσάνε!) …που θα πάει, δεν θα μεγαλώσουνε;

Advertisements

24 thoughts on “Προσεχώς λάδι …Μυκόνου! Σπεύσατε…

  1. Μετα την Κινα και το Ιραν , τωρα και η Μυκονος!
    Χοντραινει το παιχνιδι!!!

    υγ (ασχετο)Λιγοτερα θειωδη στα μπουκαλια ρε παιδια.Μια μερα εκανα να συνελθω!

  2. Με τέτοιο βοριά που σας φυσάει εκεί στις Κυκλάδες το μόνο που θα μεταναστεύει θα είναι οι ελιές. Αυτές τις Άνδρου θα συλλέγονται με ανεμοφράκτες στη Σύρο, εκείνες της Τήνου στην Πάρο κ.ο.κ. (Κύθνου στη Σέριφο, Σερίφου σε Κίμωλο και Μήλο, κλπ). Εσείς εκεί στη Μύκονο -μια και οι δικές σας ελιές θα καταρρίπτονται πάνω από τη Νάξο- θα πρέπει να παραφυλάτε για εκείνες των …Λημνιών! …Και μπορώ να σας το πω από πρώτο χέρι πως θα χρειαστεί να παραφυλάξετε για πάρα μα πάρα πολλά χρόνια, καθότι οι Λημνιοί προς το παρόν, τη λέξη «ελιά» τη χρησιμοποιούν μόνον χάριν αστεϊσμού (π.χ.: «Ελιά; …Χα, χα!») ή για να δηλώσουν το Αδύνατον («Στ’ς πέντε; Λαδίνατον. Πρέπ’ να πιτάξ’ τα παιδαρέλια στο λ’μάν’…»).
    Απ’ αυτούς το πολύ πολύ να «κατεβάσετε» κανένα κοπάδι κατσίκια που θα ξέχασε ο βοσκός να τους ρίξει άγκυρα.

    Μια προσπάθεια πάντως δε βλάπτει. Αν μη τι άλλο τα εγγόνια των Ναξιωτών θα φάνε ελιά με το τσουβάλι!
    Καιρού επιτρέποντος, ίσως και των Σαντορινιών.

  3. @λουΐζα κορνάρου.
    Είσαι εσύ μία…
    ..και δύο να σου πω!

    @κοπολόζο.
    Καλά από γεωγραφία σκίζεις ατιμούτσικο.
    Πάσχεις λίγο από καλλιέργεια πυρηνόκαρπων αλλά αυτό διορθώνεται.

  4. Ήδη υπάρχουν αρκετοί που βγάζουν λάδι εξαιρετικής ποιότητας στην Μύκονο. Όλοι σχεδόν πάνε τις ελιές τους στην Άνδρο στο λιοτρίβι το καινούργιο με φυγοκέντριση, όπου εκεί πάνε και πολλοί Τηνιακοί. Ο ιδιοκτήτης του λιοτριβιού έχει νε λέει για το λάδι της Μυκόνου …χωρίς αστεία έτσι! Ο,3 – έως 0,4 οξύτητας βγάζουν αρκετοί φίλοι και γνωστοί και αυτά από παλιές σχετικά ελιές. Τώρα που αρχίζουν και παράγουν οι ελιές – φυτά που έχει αρχίσει και μοιράζει ο Δήμος εδώ και λίγα χρόνια, η παραγωγή 2 τουλάχιστον φίλων έφτασε εφέτος 300 και 260 κιλά αντίστοιχα, λάδι αγνό!
    Η «ζήτηση» για γνώση περι την ελαιοκομία είναι πολύ μεγάλη και το σεμινάριο που αναγγέλεις Δημήτρη είναι σημαντικό, αρκεί να γίνει γνωστό!!

  5. @zepos.
    Φτου γμτ. Ζέπο, άνοιξες τα μυστικά κιτάπια και τα φύλαγα για να κομπλάρω έναν …Καλαματιανό!
    Να το λέμε για το σεμινάριο, να το λέμε!
    Για τις πληροφορίες …να ‘σαι καλά!

    @ΚΚΜ.
    we love you too!

  6. Ασχετο:
    Μπορειτε να μου βρειτε τη συνταγη απο κατι καταπληκτικα μηλοπιττακια που βρηκα στο μπαζαρ;
    Αν βοηθαει ηταν εξι μηλοπιττακια σε καλαισθητο καλαθακι και ετιμωντο 3 ευρω.
    Πανδαισια!

  7. @fava.
    Σε μένα; Στον πνευματικό σου να δω τι θα χεις να πεις.
    Είναι από τις περιπτώσεις που η ειλικρίνεια δεν σώζει.
    🙂

    @σελιτσάνος.
    Ωι ωι μάνα μου, ωι ωι μάνα μου.
    Τώρα που το αντελήφθην απαντώ στα προηγούμενα πρώτα.
    Τα θειώδη είναι τα ελάχιστα επιτρεπόμενα της βιολογικής καλλιέργειας.
    Η τελική απολύμανση των ανακυκλωμένων φυαλών έγινε μόλις 24 ώρες πριν με ελαφρύ διάλυμα μεταμπισουλφίτ σε νερό. Λες να σε πήρε η αποφορά της απολύμανσης;
    Μου θυμίζεις την πριγκήπισσα με το μπιζέλι…
    Έχω κι άλλη πιθανή αιτία:
    Να ξεχάστηκες και να το ήπιες μόνος σου το μπουκάλι και μάλιστα ξεροσφύρι… που σ’ έχω ικανό, από αγάπη προς τον παραγωγό…

    Το έτερον αίτημα προωθείται σε πλέον αρμόδια αρχεία δια της γαστροανακριτικής οδού.

  8. @witch of daffodils.
    Κι εγώ καλαματιανό παλεύω.
    Για τα ψώνια σας έχω εημερωθεί. Τί νομίζατε, επειδή πήγατε νωρίς δεν είχα τους ανθρώπους μου να παρακολουθούν;
    Κρίμα που δεν ανταμώσαμε.
    Το πετιμέζι κουταλίτσα κουταλίτσα σαν φάρμακο για να δυναμώσετε.
    Ε, το κρασί φρέσκο κάτι λέει, αργότερα ποιος ξέρει;
    Να το πιείτε. Άλλο είναι εκείνο που οφείλω!

    @composition doll.
    Ερώτηση σχετική με το απόφθευγμά σας (για να μη νομίζετε πως η γνώσεις μας είναι επιφανειακές!):
    Ξέρετε πόσα χιλιόμετρα μπορεί να διανύσει ένας αρσενικός δάκος για να γ@μήσει;

  9. Εμας οι δακοι μας ειναι καλοταϊσμενοι μικροαστοι και δεν χρειαζεται να ξενιτευτουν για να ξενοπηδηξουν.Τωρα βεβαια αντιλαμβανομαι το προβλημα των μυκονιων δακων.(Τι μοναξια κι αυτη Θεε μου!!!)

  10. Παράθεμα: Τα πρώτα 7,5 λίτρα | όλα στα κάρβουνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s