Χρόνια το γυροφέρναμε αλλά φέτος πετύχαμε διάνα. Ένας εξαιρετικός δάσκαλος, ένας μάστορας του αμπελιού έρχεται απόψε για να μας δώσει τα φώτα του.
(UPDATE)
Το σεμινάριο πήγε μια χαρά. Καμιά πενηνταριά άνθρωποι παρακολούθησαν το θεωρητικό του Σαββάτου και καμιά εικοσαριά το πρακτικό στα αμπέλια.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κρεμασμένοι από τα χείλη του δρ. Γιώργου Γκερμάνη
Πάνω σ’ ένα παστρεμένο κυπελοειδές
Να ετούτο είναι καρποφόρο με το φουσκωμένο μάτι και τον μαύρο κύκλο, τ’ άλλο δεν είναι.
(κλάδεμα με αμολητή)
Κλάδεμα κουντούρας (μαντηλαριά) σε γραμμικό
Φιλί της ζωής σε μια παλιά κουρβούλα.
(διαμορφώνουμε ξανά το πρέμνο με προοπτική κυπελοειδούς,
αφαιρώντας στην ουσία το παλιό κακοφορμισμένο «ξύλο»)
Κι επειδή νηστικός αμπελουργός δεν κλαδεύει, ετούτο το θεριό στάθηκε αρκετά ικανό αποβραδίς να ζεστάνει τις καρδιές μας, του οίνου βοηθούντος.
Κι όπως σχολίαζα πριν από λίγο στον καπετάν Ζέπο, μια χαρά τα πήγαμε. Νέοι και παλιοί αμπελουργοί του νησιού κυρίως μάθαμε γιατί κάνουμε ότι κάνουμε και πως πρέπει να το κάνουμε καλύτερα. Κάποιοι είδαμε και τα λάθη μας κι εγώ πρώτος. Το στοίχημα είναι να διορθώσουμε τα λάθη μας και φέρουμε την αμπελουργία στο νησί ένα σκαλοπάτι πιο πάνω και τεχνικά και ποιοτικά. Προσωπικά, από αύριο κιόλας, όσα έπιασαν τόπο μέσα μου από τα λόγια και τις υποδείξεις του Γκερμάνη, τα βάζω να δουλέψουνε στ’ αμπέλι μου.
Είναι 5-6 πράγματα που ξεχωρίζω:
-Το κλάδεμα της αμολητής που δεν αφορά μόνο τις ποικιλίες, αλλά και την παραγωγικότητα του πρέμνου.
-Η «τύφλωση» εξαρχής των ματιών που δεν χρειαζόμαστε κατά την καθ’ ύψος διαμόρφωση.
-Το αυστηρό timing του κορφολογήματος στο προ της γονιμοποίησης στάδιο της ανθοφορίας, πέντε κόμπους πάνω από το τσαμπί.
-Το «κάρφωμα» των βεργών στο αμπέλι όταν τα κλήματά μας «σέρνονται» στη γη.
-Η κατάρριψη του μύθου ότι λόγω δυνατού αέρα δεν ενδείκνυνται τα γραμμικά στις Κυκλάδες. Εφόσον ο στόχος είναι η καλύτερη ποιότητα καρπού …ας χάσουμε και λίγα κλαδιά παραπάνω από τον αέρα. Έτσι κι αλλιώς πολλαπλάσια σταφύλια χάνουμε σαπισμένα και ξερά από την τριβή και την επαφή με το χώμα.
-και κυρίως το πλούσιο θειάφισμα μέχρι και πέντε φορές παραπάνω απ’ όσο ξέραμε …καλό κάνει στο αμπέλι!
Περισσότερα βλ. στον καπετάν Ζέπο (κλικ).
Άντε και καλά κρασιά!
Θα τα «μισοεφαρμώσω» Δημήτρη τα του σεμιναρίου..
Να μην ξεμείνω κι’όλας!
@selitsanos
Με το καλό να ‘ρθείτε να βοηθήσετε.
@ζεπος
Εφάρμοσε όσα μπορείς κι όσα αντέχεις.
Μια από τα ίδια κι εγώ.
Πάντως και τα λάθη και οι αμέλειες πληρώνονται.
Κοινώς τα βρίσκουμε στο ποτήρι μας!!!
Του Αγίου Τρύφωνα προστάτη των αμπελουργών προχθές.
Η μόνη μέρα του Φλεβάρη που δεν κλαδεύουν κάποιοι. Για επίδειξη δεν ξέρω…
Καλά κρασιά και από εμένα Μήτσε.
@Gianni.
Ανάγκα τε και θεοί κλαδεύουν!
Δυο αεροπλάνα πήρε ο δάσκαλος για να ρθει στο νησί από τη Θεσσαλονίκη.
Μπράβο στον δάσκαλο!!!
Αυτές τις μέρες βρήκε ο πατέρας μου να φύγει; Είναι εμπειρικός και φροντίζει όλα τα αμπελάκια της περιοχής. Όμως ένας δάσκαλος σε πάει πάντα πιο πέρα από την εμπειρία. Καλή μέρα ….
Μας πήγε όλους όχι λίγο αλλά πολύ πιο πέρα -παλιούς και νέους, εμπειρικούς και διαβασμένους- να ναι καλά να μας ξανάρθει.
Καλή μέρα κι άρχισε μόλις μια ακόμα καλύτερη βροχή.
καλή σας μέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας!
θα ήθελα να ρωτήσω κάτι, αν απαντάτε γενικά σε ερωτήσεις και απαντήσετε και τη δική μου θα σας είμαι ευγνώμων. Αν πάλι όχι, δεν πειράζει.
νέα στο αμπέλι και δύσκολα τα βρίσκω,
δεν πρόλαβα και το σεμινάρό σας για το κλάδεμα…
κλαδεύω τώρα το αμπέλι, αλλά έχω πολλές κληματαριές στηριγμένες σε σιδηροκατασκευή, η οποία σαπίζει κι έχει ανάγκη από πολύ εργασία για να κρατήσει και φέτος το βάρος του κλήματος, άρα πρέπει να κλαδέψω και τα πολύ χοντρά κλαδιά (πολύ αυστηρα για ν’αφήσει χώρο να δουλέψουμε τα σίδερα).
Πως κλαδεύω ας πούμε τα μεγάλα και πολυετή κλαδιά στα σημεία που δεν έχει διχάλες; κάθετα? διαγώνια με την «πληγή» προς τον ήλιο? διαγώνια με την «πληγή» προς το έδαφος? το καταλαβαίνω με άλλο τρόπο?
σας ευχαριστώ!
καλίνα