Πάσχα στη Μύκονο του ’91

Η φωτογράφος Λυδία Βεροπούλου, πέρασε με φίλους στο νησί το Πάσχα του 1991. Ήταν όμορφα τότε να γιορτάζεις το  Πάσχα στη Μύκονο. Οι βάρβαροι του πρώτου τριημέρου της χρονιάς δεν ήταν ακόμα τόσο αγριεμένοι και μπορούσες ακόμα να απολαύσεις με όλες σου τις αισθήσεις ό,τι συνέβαινε γύρω σου: την Άνοιξη πρωτίστως, τα πάθη και τις χαρές, τις γεύσεις και τις μυρωδιές. Μα πάνω απ’ όλα μπορούσες να ακολουθήσεις έναν ρυθμό, τον ρυθμό που έδινε μια πόλις ανθρώπων που ζούσαν ανθρωπινά.

Γειτόνισσές μου στον φούρνο του Γιώρα φτιάχνουν κουλούρες της Λαμπρής - Μύκονος 1991, φωτογραφία: Λυδία Βεροπούλου

Ύστερα ήρθε μια μαζική παράκρουση, ήρθαν άνθρωποι άλλιώτικοι κι έφεραν μαζί τους αυτό που κυρίως τους χαρακτήριζε κι από το οποίο δεν μπορούσαν να ξεφύγουν ούτε στις διακοπές: τους ρυθμούς τους. Η πόλις τότε, η Χώρα, το νησί όλο, έβαλε μπρος τις μηχανές κι από τότε ως τα σήμερα έχει κάψει τόνους κάρβουνου για να μπορέσει να διατηρήσει τον νέο ρυθμό. Και μαζί κάηκαν όλα, άνθρωποι, σπίτια, θάλασσες, βουνά και χωράφια.

Είκοσι χρόνια μετά, μέρος από το υλικό που αποτύπωσε τότε φωτογραφικά, το βρήκαμε να ταξιδεύει διαδικτυακά. Να ‘ναι καλά, για τη συγκίνηση που μας χαρίζει. Το νησί ακόμα και για όσους από μας στέκονται κριτικά απέναντι σε όσα το ταλαιπορούν χρόνια τώρα, παραμένει όμορφο. Και είναι όμορφο στα μάτια τα δικά μας και των χιλιάδων φίλων του που γνωρίζουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν πορεία διαφορετική από την προδιαγεγραμμένη για να αρμέξουν τη μοναδική συγκίνηση που χαρίζει η Μύκονος.

Φούρνος του Γιώρα, η γειτονιά φτιάχνει κουλούρες. Πάσχα 1991, Μύκονος, φωτογραφία: Λυδία Βεροπούλου

Επιτέλους φέτος ας χαλαρώσουμε, έτσι για να νοιώσουμε κάποιου τύπου ανάσταση, που όλοι μέσα μας την έχουμε ανάγκη.

Η Ανάσταση είναι πρώτα απ’ όλα εσωτερικής φύσεως θέμα,  ας το συνειδητοποιήσουν αυτό όσοι επισκέπτες που αποτινάσσουν τον όποιο πολιτισμό κουβαλάνε με το που πατήσουν το πόδι τους στο νησί.

Η Ανάσταση δεν είναι θέμα ταμειακό, ας το συναισθανθούν κάποιοι αμετανόητοι «δικοί μας», που χρόνια τώρα οι συμπεριφορές και οι παραλήψεις τους προσμετρώνται στις ζημιές για τον τόπο.

Καλό Πάσχα σε όσους έρθουν στο νησί. Κυρίως Καλή Ανάσταση σε όσους έρχονται για να αναστηθούν, μετά από μια περίοδο παρατεταμένης σταύρωσης.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πάσχα στη Μύκονο του ’91

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s