μπουρατζόρυζο

Από τη μια, όταν η ζωή σου στέλνει κουμπάρο με μπαξέ, ιδιαίτερα όταν αριβάρει με δωριά μια τεράστια αγκαλιά πράσινα σαλατικά, φρέσκοκομμένα, δροσερά και εποχικά, η πρόκληση είναι μονόδρομος.
«Μπουρατζόρυζο»!
Ε ναι, με την αδρή κι αγκαθωτή μπουράτζα στα ντουζένια της μετά τη βροχή, φέσκουλα τρυφερά, κρεμμυδάκια φρέσκα μυρωδάτα και κόλιανδρο, τι άλλο από ένα φαγάκι* απλό, γρήγορο, αγαπησιάρικο.

Από την άλλη, όταν η ζωή στερεί και από τους δυο μας απροσδόκητα έναν αγαπημένο κοινό μας φίλο, τότε όλο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι εξακολουθούμε πάντα να «πίνουμε για να θυμόμαστε»!

Τον Λευκό «Μυλοπόταμο», τον τελευταίο που οινοποίησε ο ίδιος, έστειλε μαζί με άλλα λίγο πριν φύγει από κοντά μας, ο ίδιος ο γέροντας Επιφάνιος στους δικούς του, τους αγαπημένους του ανθρώπους. Ήθελε με το δικό του τρόπο να δώσει επίγευση στη ωραία φιλία που αξιωθήκαμε. Να τονίσει τα αρώματα του άδολου δεσμού που ένωσε τους δρόμους μας.
Ο γέροντας ήταν για μας ένας ωραίος άνθρωπος, ένας λεβεντοκαλόγερος ταμένος στην διακονία της μαγειρικής, ένας παθιασμένος αμπελουργός και οινοποιός.

Γιώργο Ξυδάκη, σε ευχαριστώ πολύ για τη δωριά!

Κι εσύ αγαπημένε γέροντα να ‘ναι ελαφρύ το χωματάκι σου και πάντα ολοζώντανη η ανάσα κι η ευχή σου στα αμπέλια μας και στα κρασιά μας.

*Συνταγολογικά:
Πλένουμε καλά-καλά, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά:
Μπουράτζα, Φέσκουλα, Κρεμμυδάκια, Κόλιανδρος
Στην κατσαρόλα τα ψοφάμε λίγο στο ελαιόλαδο,
προσθέτουμε ρύζι τύπου καρολίνα, ανακατέβουμε
και σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί.
Ανακατεύουμε ως να εξατμιστεί το οινόπνευμα,
προσθέτουμε νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Στο τελείωμα, λεμόνι, αλατάκι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Στο πιάτο αν θέλουμε, 2-3 κουταλιές γιαούρτι


.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s