Άγνωστες Κυκλαδικές ποικιλίες αμπέλου

Με τη μαγειρική παίζεις, με το κρασί όχι.

Από τη στιγμή που θ’ αποφασίσεις να φυτέψεις την πρώτη σου ρίζα, αλλά και στη συνέχεια, μέχρι να μπει στο ποτήρι και η τελευταία σταγόνα της σοδειάς, το κρασί θέλει κανάκεμα, φροντίδα!

Ανάμεσα στους ανθρώπους του κρασιού που συναναστρέφομαι, ένας και μάλιστα ερασιτέχνης, ξεχωρίζει για το πάθος του. Σαν εραστής της τέχνης του κρασιού λοιπόν, ας δούμε τι έχει να μας πει ο Γιώργος Ξυδάκης για το Κυκλαδίτικο αμπέλι:

Άγνωστες Κυκλαδικές ποικιλίες αμπέλου

Οι »άγνωστες» οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου των Κυκλάδων, αποτελούν ένα πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο που παραμένει εν πολλοίς αναξιοποίητο και δυστυχώς, το χειρότερο, κινδυνεύουν να χαθούν από την αλόγιστη χρήση της καλλιεργήσιμης γης και τη μετατροπή της σε οικόπεδα  ενάντια σε κάθε λογική βιώσιμης ανάπτυξης.

p5170042.jpg

Ένας άλλος λόγος είναι η χρήση αποκλειστικά εμπορικών ποικιλιών στην αγορά όπου κυριαρχούν λίγες γνωστές κυκλαδίτικες ποικιλίες καθώς και η μονοκρατορία των διεθνών σιρά, καμπερνέ, σαρντονέ, σοβινιόν, μερλό κλπ. που δεν αφήνουν περιθώρια αναπαραγωγής και αξιοποίησης άλλων ποικιλιών. Στη λογική βεβαίως του εύκολου και μέγιστου εισοδήματος που προσφέρεται από την ενασχόληση με τις τουριστικές υπηρεσίες και το “real estate” που κατατρώγει τα νησιά υποχωρεί και η  ενασχόληση με τη γη και κατ’ επέκταση με το αμπέλι.

Οι λόγοι αυτοί, προφανείς σε όσους ζουν ή γνωρίζουν τις Κυκλάδες, συνιστούν σοβαρή απειλή για την εξαφάνιση αρχαίων ποικιλιών που τείνουν να εξαφανιστούν δια παντός.

Τα λίγα αμπέλια που έχουν απομείνει στα Κυκλαδονήσια αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα μοναδικό μουσείο φυσικής ιστορίας και μια εξαιρετική ευκαιρία για τη διάσωση και αναπαραγωγή αυτών των ποικιλιών.

p7300140.jpg

Υπάρχουν φυσικά και κάποιες εξαιρέσεις για την επιβεβαίωση του κανόνα, όπως η Σαντορίνη και λιγότερο η Πάρος. Η κραταιά παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας και εμπορικότητας κρατούν τον Θηραϊκό αμπελώνα σε ακμαία, συγκριτικά με άλλα νησιά, κατάσταση πλήρη υγιών γηγενών ποικιλιών με αιχμή το ασύρτικο, αθήρι, αϊδάνι, μαντηλάρι, μαυράθηρο αλλά και μαυροτράγανο, κατσανό, βουδόματο, γαιδουριά κλπ.

Παρακάτω καταγράφω κατά νησί τις διάφορες “άγνωστες” ποικιλίες που απαντούν ανά τις Κυκλάδες προσπαθώντας να δημιουργήσω ένα μπούσουλα βάσει των γραφομένων της Χαρούλας Σπινθηροπούλου στο βιβλίο της “Οινοποιήσιμες ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα”, Olive press publications, 2000.

Από:
ΚΥΚΛΑΔΕΣ γενικώς
Πλατύρραχο(λευκό), Πρόνικο(ροζέ), Ρουσαΐτης ερυθρός, Ρουσαΐτης λευκός, Σανί ερυθρό, Σανί λευκό.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Αγριογλυκάδι(λευκό), Αθήρι μαύρο, Ασπρούδα Σαντορίνης, Βουδόματο(ερυθρό), Γαϊδουριά(λευκό), Γλυκάδι(λευκό), Κατσανό(λευκό), Κρητικό(λευκό), Μαυροτράγανο(ερυθρό), Πλατάνι(λευκό), Σταυροχιώτικο(ερυθρό), Φλάσκα(λευκό), Φλασκασύρτικο(λευκό).

ΜΥΚΟΝΟΣ
Αγιαννιώτικο(ερυθρό), Ασκαθάρι(λευκό), μαύρη Ασκαθαριά(?), Κουφόρρωγο(λευκό), άσπρη Ξερομαχαιρού, μαύρη Ξερομαχαιρού, παριανό(λευκό), άσπρο Ποταμίσι, μαύρο Ποταμίσι, Σερφιώτικο(ροζέ).

ΠΑΡΟΣ
Αηδάνι μαύρο, Καραμπραΐμης(ερυθρό), Μαλουκάτο(λευκό), Σερφιώτικο(ροζέ), Τρυφέρα(λευκό).

ΑΝΔΡΟΣ
Αρμελετούσα(ερυθρό), Κουμάρι(ερυθρό), Μαυρόστυφο(ερυθρό).

ΤΗΝΟΣ
Ασκαθάρι(λευκό), Κουμάρι(ερυθρό), Άσπρο Ποταμίσι, Μαύρο ποταμίσι.

ΑΜΟΡΓΟΣ
Βουδόματο(ερυθρό), Άσπρο Ποταμίσι, Μαύρο ποταμίσι.  

ΣΥΡΟΣ
Καρυστινό (ροζέ), Άσπρη Ξερομαχαιρού, Μαύρη ξερομαχαιρού, Σερφιώτικο(ροζέ).

ΑΝΑΦΗ
Στροφυλιάτικο(λευκό).

ΣΕΡΙΦΟΣ
Τσαμπάτο μαύρο.

ΚΥΘΝΟΣ
Ψαροσύρικο(ερυθρό).

kouloures-se-santorinio-ambeli.jpg

Από όσο γνωρίζω μερικές από τις παραπάνω ποικιλίες έχουν οινοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα από μερακλήδες οινοποιούς των Κυκλάδων και κυκλοφορούν στις τοπικές αγορές ή στην ευρύτερη ελληνική αγορά σε “ψαγμένες” κάβες. Ενδεικτικά αναφέρω  το “Μαθιουλής λευκό” από άσπρο ποταμίσι και άλλες λευκές ντόπιες ποικιλίες, “Μαθιουλής ερυθρό” από μαύρο ποταμίσι και άλλες γηγενείς ερυθρές του Χρήστου Φόνσου από την Τήνο. Το εξαιρετικό λευκό “Κατσανό”, από 90% κατσανό και 10% γαϊδουριά του Γαβαλά από τη Σαντορίνη.Το Μαυροτράγανο στη Σαντορίνη έχει οινοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τον Πάρι Σιγάλα, τον Χατζηδάκη και τον Συνεταιρισμό (Santo Wines) με πολλή αισιοδοξία για το μέλλον του καθώς και το Βουδόματο από το Συνεταιρισμό και πιθανόν και άλλους. Μικρά οινοποιεία στην Άνδρο, Νάξο ή αλλού, που μου διαφεύγουν προς το παρόν, καθώς και ερασιτέχνες οινοποιοί ανά τις Κυκλάδες ασχολούνται με τις  ντόπιες ποικιλίες αυτούσιες ή σε χαρμάνια με πολύ καλά αποτελέσματα.Το Σερφιώτικο στη Σύρο και το Παριανό στη Μύκονο δίνουν ωραία κρασιά με χαρακτήρα και ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά παρά την άγνοια στοιχειωδών κανόνων και τεχνικών οινοποίησης.

Η ενασχόληση μου με το αμπέλι και την οικοτεχνική οινοποίηση και η εμπλοκή μου με τις δραστηριότητες του Ερασιτεχνικού Οινοελαιουργικού Συνδέσμου Μυκονίων (ΕΡ.Ο.Σ Μυκονίων),τα τελευταία 5 χρόνια με έφεραν σε ένα σημείο που νομίζω ότι αξίζει να καταγραφεί και να γίνει οδηγός παρόμοιων δράσεων και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, αν όχι σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδος.

p1090922.jpg

Από την ίδρυση του Συνδέσμου όταν μπήκε το ζήτημα της αναβίωσης του μυκονιάτικου αμπελώνα, αναζητήσαμε τις ποικιλίες αμπέλου που θα προωθούσαμε για φύτεμα και λαμβάνοντας υπ’ όψη μας την αμπελουργική παράδοση του νησιού καταλήξαμε στις ντόπιες ποικιλίες που χρησιμοποιούσαν οι γονείς και οι παπούδες μας. Περίπου δέκα άγνωστες στο ευρύ οινόφιλο κοινό και λίγες ακόμη πιο γνωστές ποικιλίες κοσμούσαν τα αμπέλια του νησιού μας.

Από τα διαβάσματα και τις λίγες γνώσεις μας, από την ενστικτώδη αγάπη για τον “τόπο” και την αναβίωση των γηγενών ποικιλιών καταλήξαμε πως θα άξιζε τον κόπο αντί να προωθούμε τη φύτευση ποικιλιών που εύκολα θα βρίσκαμε στα διάφορα φυτώρια να αναπαράγουμε τις δικές μας ποικιλίες και να παροτρύνουμε τα μέλη μας και όποιον άλλο ενδιαφέρεται να τις χρησιμοποιήσει φτιάχνοντας ένα νέο αμπέλι ή να επεκτείνει το ήδη υπάρχον.

Στη δύσκολη αυτή αναζήτηση ευτυχώς είχαμε τη συμπαράσταση ανθρώπων του αμπελουργικού χώρου που μας βοήθησαν και θέλω αναφέροντας τους να τους ευχαριστήσουμε για όσα προσέφεραν ανιδιοτελώς υπηρετώντας με συνέπεια το λειτούργημα τους και προσφέροντας καλή υπηρεσία στην υπόθεση της αμπέλου στην πατρίδα μας.

Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους στο Σταθμό Ελέγχου  Αγενούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού στον Ασπρόπυργο Αττικής, τον κ. Γ. Δρακόπουλο της  Διεύθυνσης Εισροών Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Γιώργο Ανδρέου Δακτυλίδη από τα Χάλαρα Μυκόνου και αρκετούς άλλους συντοπίτες μας και μη για τη συμπαράσταση και βοήθεια τους στο έργο του συνδέσμου.

Έτσι αρχίσαμε κάθε φθινόπωρο να επισκεπτόμαστε παλιά αμπέλια αγροτών-μελών του συνδέσμου ή όποιων άλλων ξέραμε ότι διαθέτουν ντόπιες ποικιλίες που γνώριζαν και μπορούσαν με βεβαιότητα να ονοματίσουν και να τις περιγράψουν. Σημαδεύαμε τα πρέμνα με αριθμούς ανά κτήμα και παίρναμε δείγματα από κληματόβεργες που προωθούσαμε για φυτοπαθολογική εξέταση στο Σταθμό Ελέγχου Αγενούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Στη συνέχεια αφού παραλαμβάναμε τα αποτελέσματα μαζεύαμε εμβολιοκληματίδες μόνο από τα υγιή φυτά-μιας και είχαμε μαρκαρισμένα όλα τα δείγματα- και τα στέλναμε σε φυτώριο που εμβολίαζε σε αντιφυλλοξηρικά υποκείμενα τα εμβόλια από τις γηγενείς ποικιλίες και την εποχή των φυτεύσεων είχαμε έτοιμα υγιή φυτά που μοιράζαμε στους ενδιαφερόμενους.

Τα 4 τελευταία χρόνια έχουμε μοιράσει περίπου 10.000 φυτά των ποικιλιών : Ποταμίσι άσπρο, Ποταμίσι μαύρο, Παριανό, Σερφιώτικο, Κουφόρρωγο, Ξερομαχαιρού άσπρη, Σιδερίτη, καθώς και σημαντικό αριθμό Κουντούρας (Μαντηλαριάς) του φυτωρίου που συνεργαζόμαστε.

Τα πρώτα δύο χρόνια οι άνθρωποι που έπαιρναν τα φυτά πλήρωναν ως αντίτιμο τη χαμηλή τιμή χρέωσης του φυτωρίου ανά ρίζα, τα δύο τελευταία χρόνια σε συννενόηση με το Δήμο μέσα από την προσπάθεια του να βοηθήσει στη δημιουργία πρασίνου στο νησί τα φυτά πληρώνονταν από τον Δήμο και μεις τα διαθέταμε δωρεάν στους ενδιαφερόμενους.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω η δική μας σκέψη και ευχή είναι κάτι ανάλογο να γίνει σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και επί πλέον με τη συνδρομή της Νομαρχίας , των υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξης και πιθανή και ευκταία συμμετοχή των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οινοποιών να δημιουργηθεί ένα Ινστιτούτο Αμπέλου στις Κυκλάδες με πιθανή έδρα στη Σαντορίνη, όπου μια μικρή ομάδα ειδικών θα ασχολείται με το συντονισμό παρόμοιων δράσεων, την καταγραφή των κυκλαδίτικων ποικιλιών, την ταυτοποίηση τους και ει δυνατόν την γενετική τους ανάλυση. Ένας αμπελογραφικός άτλας με όλες τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και στοιχεία που αφορούν την κάθε μία αναλυτικά θα μπορούσε να εκδοθεί στο μέλλον. Επιπροσθέτως να δημιουργηθεί αμπελώνας με τις ποικιλίες αυτές και μελλοντικά να γίνουν πειραματικές οινοποιήσεις για να αξιολογηθεί το οινολογικό δυναμικό τους.

Μια καλή κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι να δοθούν κίνητρα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές γεωπονικών, αμπελουργικών, οινολογικών σχολών να δουλέψουν στο αντικείμενο των γηγενών ποικιλιών αμπέλου των Κυκλάδων για την πλήρη αμπελογραφική καταγραφή τους, την ταυτοποίηση των ποικιλιών, την απαραίτητη αμπελουργική φροντίδα για τη μέγιστη αξιοποίηση του ποιοτικού δυναμικού τους και εν συνεχεία πειραματικές οινοποιήσεις.

Για το σκοπό αυτό χρειάζεται ενεργοποίηση των σχετικών υπηρεσιών της Νομαρχίας, των Δήμων και φυσικά των αμπελουργών και οινοποιών της περιοχής σε συνεργασία με τους κατά τόπους σχετικούς φορείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Εμείς ως ερασιτέχνες αμπελουργοί είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε πληροφορία, συνεργασία και υλοποίηση σχετικού με τα παραπάνω προγράμματος βάσει των αρχών που καταγράφονται στο παρόν κείμενο.

Γιώργος Γαλ. Ξυδάκης
Βιοκαλλιεργητής
Πρόεδρος Ερασιτεχνικού Οινοελαιουργικού Συνδέσμου Μυκονίων
Τ.Θ.115
Κούτελα Μυκόνου 84600
gxydakis papaki gmail.com
 

ampeli-gxydakis.jpgΣημείωση: Σχεδόν σίγουρο θεωρώ ότι ελλείψει στοιχείων και πληροφοριών εκ μέρους μου δεν έχω αναφέρει όσα πραγματικά συμβαίνουν στον δύσκολο πολυνησιακό χώρο μας όσον αφορά τα οινικά πράγματα όπως επίσης θα υπάρχουν ελλείψεις σε ποικιλίες και ονόματα αμπέλου.Το σκεπτικό της συγγραφής αυτού του κειμένου δεν είναι επιστημονικό, ούτε αμπελογραφικό. Είναι ερασιτεχνικό και καταθέτει σκέψεις προς συζήτηση και προ πάντων προς υλοποίηση. Θεωρώ αυτονόητο πως παραμένει ανοικτό για σημπληρώσεις και θα χαρώ αν κάποιος στείλει τις παρατηρήσεις του ή στοιχεία που θα βοηθήσουν στην πληρέστερη καταγραφή του κυκλαδικού αμπελώνα. Ευχαριστώ.

Νοέμβριος 2007

palio-ambelaki-sti-mykono.jpg

buzz it!

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την διαδικτυακή έκδοση Εύπλοια.

Advertisement

11 σκέψεις σχετικά με το “Άγνωστες Κυκλαδικές ποικιλίες αμπέλου

 1. O αρχαίος αμπελώνας των Κυκλάδων

  Οι αρχαίες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου των Κυκλάδων καταγράφονται και διασώζονται, σε πείσμα της άγριας ανάπτυξης του real estate και του μαζι…

 2. Το καταφχαριστήθηκα το άρθρο σου Γιώργο.. Αποπνέει μια αισιοδοξία για το μέλλον της ερασιτεχνικής (και οχι μόνο) αμπελουργίας στη Μύκονο αλλά και στις Κυκλάδες..
  Μακάρι να βρεί μιμητές και στα άλλα νησιά μας η προσπάθεια του ΕΡΟΣ..

 3. Ομολογώ πως μόνο το Αθήρι γνώριζα.
  Κι αν εξαιρέσουμε τη Σαντορίνη, ΄δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις εμφιαλωμένο κρασι που παράγεται στις Κυκλάδες ακόμα κι από διεθνείς ποικιλίες. Μόνο στην αγαπημένη Σύρο βρίσκω σε κάβα καλαίσθητον & νεοκλασσικήν.

 4. @Ζεπος.
  Η αλήθεια είναι πως στο ζωντανό, όταν δηλαδή αυτά τα λέει σ’ αυτούς που πρέπει να τα πει, είναι καλύτερος. Ακόμα δε καλύτερος είναι στην εφαρμογή των ανωτέρω στην πράξη, είτε στο κτήμα του είτε στο πλαίσιο του Συνδέσμου. Διακρίνω πως η μακρόχρονη αποχή του από τον γραπτό λόγο αποδυνάμωσε την γραφή του.
  Παρεμπιπτόντως έλαβα το μήνυμα για τη χρωστούμενη συγκέντρωση υλικού και οργάνωσή του κατά τα πέρσυ συζητηθέντα. Λίγο να ξεπεράσω κάτι δυσκολίες ΙΧ πρώτα και τα λέμε. Γύρισα απόψε από Αθήνα και φεύγω πάλι μεθαύριο Τετάρτη.

  @Witch of daffodils.
  Εσχάτως, τουλάχιστον μυκονιάτικο κρασί, διατίθεται αποκλειστικά στο ετήσιο Παζάρι των Δρόμων Ζωής.

  @Αθήναιος.
  Τσιγκλίστε τον, έχει πράμα στον ντουρβά του.

  @Σελιτσάνος.
  Σχετικά με το λινκ, μην έχεις καμμιά αμφιβολία ότι κι εδώ και αγώνες και …σκιές στα μπαλκόνια!

 5. Πολύ ενδιαφέρον.

  Έτσι κι αλλιώς, ο κόσμος θα πάει μπροστά μόνο με τις γηγενείς ποικιλίες. Έχουμε ήδη αρκετά cabernet και chardonnay, από πολύ πιο κατάλληλα για αυτά τα σταφύλια κλίματα, δεν χρειαζόμαστε κι άλλη ομοιογεννοποίηση.

  Δεν είναι εύκολο βέβαια να φτάσουν αυτά στον τελικό καταναλωτή. Παράδειγμα: προσωπικά μόλις χθες βράδυ δοκίμασα για πρώτη φορά λευκή Πάρο (μέχρι τώρα νόμιζα ότι η ζώνη ΟΠΑΠ καλύπτει μόνο κόκκινα κρασιά) και εκτίμησα αλλιώς την Μονεμβασιά..,

  Ένα άλλο ζήτημα που θα έπρεπε να προβληθεί είναι ότι οι αμπελώνες των Κυκλάδων είναι προ-φυλλοξηρικοί, σωστά;

 6. @mpampakis.
  Να απαντήσω στο τελευταίο πως ναι έτσι λέγεται πως είναι.
  Για το πρώτο, η πρόκληση είναι μεγάλη μιας και παίζει πολύ το γεγονός ότι τελευταία φοριούνται πολύ τα γαλλικά. Και με την μόδα ποτέ δεν ήταν εύκολο να τα βάλεις.
  Μας αρκεί καμιά φορά να σπέρνουμε τον σπόρο της αμφιβολίας ή να πω της αμφισβήτησης -κόντρα στον καιρό- κι ό.τι πιάσει.
  Η μονεμβασιά σαν λευκή ποικιλία μαλακώνει την έτσι κι αλλιώς βαφτική μαντηλαριά.

 7. […] -Η ξυλομαχαιρού είναι μια των ποικιλιών αμπέλου των Κυκλάδων. Ξεχασμένη από χρόνια στη Μύκονο, ζει βίον μονήρη, ξεχασμένη οινολογικώς και πιθανότατα (εδώ η βεβαιότητα αγγίζει το 100%) δεν έχει ποτέ οινοποιηθεί μόνη της. Στον ΕΡ.Ο.Σ τα τελευταία χρόνια την έχουμε περί πολλού κι έχουμε προς τούτο φροντίσει να αυξήσουμε τον πληθυσμό της με επιλλεγμένους εμβολιασμούς υγιών φυτών σε αμερικάνικα υποκείμενα. Το πρώτο δείγμα γραφής οινοποιημένης λευκής ξυλομαχαιρούς συνόδευσε τα lactarius delicious. Μαλακό κρασί, βουτυράτο, ένα ποίημα, αλλά μόνο 18 λίτρα το όλον για φέτος. Άρα όσοι πιστοί και τυχεροί είχαν την ευκαιρία της γνωριμίας, οι υπόλοιποι …next year! […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s