ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ, το βιβλίο της Mme Ginger, νόστιμο, υγειινό και με στοιχεία ηθικής καθαρότητας

Ένα καινούργιο βιβλίο είναι μια ακόμα ψηφίδα πολιτισμού. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι εκδόσεις νέων βιβλίων σπανίζουν, ένα τέτοιο γεγονός είναι ιδιαίτερης σημασίας.
Ένα ωραίο φωτεινό πρωινό, πάνε περίπου δυο εβδομάδες, χτύπησε ο ταχυδρόμος την πόρτα και μου παρέδωσε μια χάρτινη σακούλα σαν εκείνες τις παλιές, του μπακάλη. Δεματάκι απλό με χαρακτήρα, στα φαιά χρώματα του Φθινοπώρου.
Ήξερα ήδη το περιεχόμενο από τη στιγμή που διάβασα την αποστολέα. Το περίμενα άλλωστε καιρό τώρα.
Θυμάμαι τον ενθουσιασμό της όταν τηλεφωνικά με ενημέρωσε για το εγχείρημα που είχε στα σκαριά. Από τα ηλεκτρόνια στα μελάνια. Σαν να εξομολογήθηκε ξάφνου όνειρο ακοίμητο, παραμύθι αμύθητο. Η Μαριλού Παντάκη έκρινε ότι πια ήταν ώριμη για την περιπέτεια του ταξιδιού. Ένα ακόμα όμορφο ταξίδι, από τη σαγήνη της γραφής στη γοητεία της ανάγνωσης.
Παιδί της πρώτης καραντίνας το βιβλίο με τον προβοκατόρικο τίτλο: «ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ» κυκλοφόρησε μόλις τον Οκτώβριο που μας πέρασε και πολλοί ήδη μιλούν γι’ αυτό με τιμητικά λόγια. Κάποιοι είχαν την τύχη να ρίξουν μια ματιά στο βιβλίο πριν το «τυπωθήτω». Τα λόγια τους συνοδεύουν την πρώτη έκδοση: Φώτης Βαλλάτος, Νένα Δημητρίου, Ηλίας Μαμαλάκης, Άγγελος Ρέντουλας, Ζωή Παρασίδη, Νανά Δαρειώτη, Σωτήρης Κοντιζάς, Μιχάλης Μιχαήλ, Δημήτρης Ρουσουνέλος

Η Παντάκη (Madame Ginger), δεν αποδομεί. Χτίζει. Εκ θεμελίων!
Από το «ρύζι» κουνουπιδιού που είναι ένα αυτόνομο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον συνοδευτικό για πάσα χρήση, ως την ενηλικίωση του παστίτσιου όπου φέρνει το παστίτσιο στα διατροφικά της μέτρα, σε απόλυτη συμφωνία δηλαδή με τις διατροφικές της συνήθειες. Σκέφτομαι ότι ακριβώς αυτό συμβαίνει σε όλα τα σπίτια. Το περιβόητο παστίτσιο της μαμάς, αυτό που μας ακολουθεί μια ζωή είναι προσαρμοσμένο στη γούλα, τις ορέξεις και τις συνήθειες της οικογένειας.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μαγειρέψει ακόμα από το βιβλίο της. Κρατώ όμως ανάμεσα στα άλλα την κουβέντα που σημειώνει κάπου ο Μιχάλης Κάβδας, διατροφολόγος (και εκ των πολύτιμων συντελεστών της έκδοσης):  «Όταν ο μάγειρας δίνει σημασία στη θρεπτική αξία και ο διατροφολόγος στη γεύση, στο αποτέλεσμα δεν χωράει αποτυχία».

Δεν ξέρω πόσοι από μας τους «παλιούς» και περισπούδαστους θα γράφαμε ποτέ, στην δεύτερη κιόλας σελίδα της εισαγωγής του πρώτου βιβλίου μας, με αυτογνωσία(;) και αφοπλιστική ειλικρίνεια: «…δεν μπορώ να πω ότι μαγείρευα ποτέ καλά τα πιάτα που περιείχαν κρέας. Για το ψάρι δεν το συζητώ, δεν έχω ιδέα…»
Το «ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ» είναι μια αισθητικά σύγχρονη έκδοση, με χαλαρό και συνάμα επιμελημένο styling και εξαιρετική φωτογράφιση. Τα κείμενα είναι γραμμένα σε πολύ καλά ελληνικά, γλώσσα στρωτή, ανθηρή και πλούσια σε νέους όρους που εισέρχονται στην καθημερινότητά μας και κυρίως νέα υλικά που είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε.
Ακόμα και όσοι δεν είμαστε των ευαγγελίων της μαγειρικής συνταγοβιβλιογραφίας θα βρούμε στο «ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ» πηγές έμπνευσης για να διευρύνουμε και το γνωστικό και το γευστικό και το μαγειρικό μας πεδίο.

Να κλείσω με λίγα λόγια που έγραψα πριν λίγο καιρό και συνοδεύουν την έκδοση:

«Η Μαριλού Παντάκη έχει ένα προσόν, σε ψήνει ότι τα πράγματα είναι έτσι, όπως με τον μοναδικό της τρόπο τα περιγράφει. Τα video που ανεβάζει τα χαρακτηρίζει ζωντάνια, που συναγωνίζεται σε φρεσκάδα τις vegan και τις vegetarian επιλογές προϊόντων και καταστημάτων που παρουσιάζει. Tο εντυπωσιακό με την Madame Ginger -αυτή την ακατάλυτη γαστρονομική περσόνα- είναι ότι την ακολουθούμε και με το ίδιο ενδιαφέρον παρακολουθούμε- άνθρωποι όλων των ηλικιών. Από τα 13 που ήταν κάποτε η κόρη μου, πρόσωπα που ανήκουν σε μια γενιά όπου τα διατροφικά μηνύματα που εκπέμπει η Μαριλού είναι καθημερινότητα, ως τα 63 δικά μου, που δέχομαι πως αυτές οι διατροφικές επιλογές έρχονται να συμπληρώσουν και όχι να καταργήσουν όσα γνωρίζω.
Η βάση της μαγειρικής, που συναντάμε στις διαδικτυακές ως τώρα καταθέσεις της Παντάκη, είναι η βάση της Ελληνικής μαγειρικής, είναι η μαγειρική του σήμερα. Ιδιαίτερα στην κουζίνα του Αιγαίου θα συναντήσουμε συχνά την δροσάτη συνύπαρξη ποικίλων εποχικών λαχανικών σε σαλάτες και μαγειρέματα. Ο Έλληνας και η Ελληνίδα θα μπορούσαμε άλλωστε να νηστεύουμε όλο τον χρόνο με τον πλούτο της Ελληνικής Κουζίνας κι ευτυχώς δεν χρειάζεται να το κάνουμε. Μπορούμε απλά να επιλέξουμε έναν μη καλογερίστικο, νόστιμο, υγειινό και με στοιχεία ηθικής καθαρότητας γευστικό δρόμο.
Στο «Δε Κουκ Μπουκ» η Madame Ginger, με νέα υλικά, σύγχρονες τάσεις και τεχνικές, το πάει λίγο παραπέρα, δημιουργώντας ευφάνταστα και λαχταριστά πιάτα. Eιλικρινά, από το preview, που η Τζιντζεράρα είχε την καλοσύνη να μου στείλει, με τις φωτογραφίες και με τις λεπτομερείς συνταγές της, με διακατέχει μια προσμονή να πιάσω στα χέρια μου το βιβλίο και να μαγειρέψω.
 Ήταν αναμενόμενο κι οσονούπω γίνεται πράξη. Ευτυχώς!

Ρουσουνέλος Δημήτρης
συγγραφέας – γευσιθήρας
συνεργάτης περιοδικού Γαστρονόμος»

ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ,
61 λαχταριστές, πανεύκολες συνταγές για όλους,
της Madame Ginger
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, Αθήνα, Οκτ. 2020
Σκληρό εξώφυλλο / 176 σελίδεςΤυπωμένο σε χαρτί πιστοποιημένο κατά FSC
(πιστοποίηση χρήσης πηγών αειφόρου διαχείρισης δασών)


Στα βιβλιοπωλεία
και με προσωπική αφιέρωση εδώ:
https://www.madameginger.com/product/thecookbook/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s