Πέστε να ‘ρθουν εμβολιολόγοι

Συλλέκτης εμβολίων εκ γενετής.
Η γενιά μου το ‘χει κι αυτό το κουσούρι.
Μπούτια, χέρια, κώλ0ς… Πόσα να θυμηθώ.

Σέβομαι όλες τις απόψεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τις κρίνω. Άλλοτε δημόσια και άλλοτε εντός μου.
Ανάμεσα στα πολλά που σκέφτομαι κατά καιρούς, από τότε δηλαδή που ενέσκηψε η άκρατη εμβολιολογία, είναι μια ιστορία από την κατάταξή μου στο Ναυτικό, εκεί στο στομάχι του Κέντρου Νεοσυλλέκτων του «Παλάσκας» και μια από τον γάμο φίλου καρδιακού και παιδικού, στη Ρόδο.

Για την δεύτερη έγραφα χτες:
«…Βλέπω μεγάλη συζήτηση για το εμβόλιο και κόσμο να σπεύδει σε δηλώσεις.
Θα το κάνω… ο ένας!
Δεν θα το κάνω… ο άλλος!
Η φάση μου θυμίζει τον γάμο του φίλου μου του Στέργου Πα. στη Ρόδο, όπου πήγα (βέβαια) χωρίς γραβάτα.
Το επόμενο βράδυ η παρέα φίλων κολλητών επίσης καλεσμένων αποφάσισε …καζίνο.
Ήταν η πρώτη φορά και η τελευταία που διάβαινα μια τέτοια πόρτα και βέβαια για να μπω χρειάστηκε υποχρεωτικά να φορέσω δανεική γραβάτα του φίλου μου Θανάση Τρ.
Χρόνια αργότερα από επίσκεψη στη Ρώμη με τον φίλο και κουμπάρο μου Γιώργο Ξυδ. επιστρέψαμε στο νησί και ο καθένας μας είχε από 25-30 συλλεκτικές γραβάτες για… προσωπική χρήση!
Ως γνήσιος συλλέκτης εμβολίων εκ γενετής, σας διαβεβαιώ λοιπόν ότι θα το κάνω το εμβόλιο, γιατί την δικιά μου ασφάλεια και των ανθρώπων που αγαπώ δεν την τζογάρω!
Αυτά!…»

Συλλέκτης εμβολίων εκ γενετής. Η γενιά μου το ‘χει κι αυτό το κουσούρι. Μπούτια, χέρια, κώλ0ς… Πόσα να θυμηθώ. Θερίζανε κιόλας δεκάδες αρρώστιες σήμερα σχεδόν εξαφανισμένες. Επιτρέψτε μου την ασεβή άποψη, όχι από τον καλό Θεούλη, αλλά από «κακεντρεχείς» επιστήμονες που «θέλουν το κακό» μας, που περνάνε τη ζωή τους μέσα στη μιζέρια, με την παρέα ποντικών και μικροβίων.
Έχω γνωρίσει πολλούς τέτοιους επιστήμονες. Μερικοί είναι φίλοι μου. Άσπρισε το μαλλί τους, το ίδιο με το δικό μου. Στην υπηρεσία του σατανά, πιάστηκαν κορόιδα. Ούτε τις τρίχες της κεφαλής τους δεν έσωσαν.
Κανείς τους δεν μου είπε ότι ο Bill Gates έχει φροντίσει να μπει μέσα μου με το εμβόλιο ένα τζιπάκι (παρακαλώ αν είναι δυνατόν στην περίπτωσή μου, ένα απλό Jimny της Suzuki) και να με υποχρεώσει σε βόλτες που δεν είναι της επιλογής μου.
Να με συγχωρείτε λοιπόν, αλλά οι δικοί μου θεοί είναι επιστήμονες.
Ευαγγέλιο και Εντολές τους, όχι για να οδηγηθώ στην Γη της Επαγγελίας, ούτε υποχρεωτικής πορείας, η συλλογική τους άποψη όπως καταγράφεται από τις πανεπιστημιακές τους έρευνες και τα συνέδρια. Δεν έχω άλλη πρόχειρη επιλογή. Όποιος έχει, είναι τυχερός, γιατί έχει να διαλέξει.
Μακριά από μένα όμως τυχόν ματζούνια παραπληροφόρησης και μοναδικής αναπόδεικτης αλήθειας που πρόκειται να αποδειχτεί στο απώτερο μέλλον. Πολλά θα αποδειχτούν στο μέλλον. Κρίμα που δεν θα είμαστε εκεί να πιούμε ένα κρασί και να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας.
Οι αντιστάσεις και οι αγώνες μου σε αυτή τη ζωή, την ελάχιστη, υπήρξαν πολύ μικρές μπροστά σε αντιστάσεις και αγώνες άλλων. Είχαν όμως και λίγη ουσία και κάποιο νόημα και έναν στόχο και μια λογική συνέχεια. Γι αυτό και δεν μου λένε τίποτα οι «μάτσο» αντιδράσεις ανθρώπων, που ρίχνουν μπουνιές στον καθηγητή, όταν δεν επιτρέπει στα μανάρια τους να μπούνε στο σχολείο δίχως μάσκα. Ή μάλλον μου λένε πολλά. Μου περιγράφουν μια κοινωνία έρμαιο της ελαφρότητας των μεσημεριανάδικων. Δεν είναι η δική μου κοινωνία. Ποτέ δεν ήταν…
Δεν θέλω να πω περισσότερα. Δεν θα ήθελα να «τσουβαλιάσω» κόσμο και να τον χωρίσω (και χαρίσω) κατά κάποιον τρόπο σε κατηγορίες. Δεν είναι στα ενδιαφέροντά μου.

Μια ιστορία ακόμα.
Αυτά μου κάνετε. Με στέλνετε πίσω, στα χαμένα δυόμιση χρόνια της στρατιωτικής μου θητείας στο Ναυτικό.
Θυμάμαι, τις πρώτες από τις 45 μέρες της εκπαίδευσης στο Κ.Ε.Παλάσκας, ήτανε κάτι τυπάκια που ήδη από την ώρα που διάβηκαν την πύλη εισόδου η μαγκιά ξεχείλιζε από τις σκελέες τους. Δεν θα σας κρύψω μια ρατσιστικού τύπου παρατήρηση που τότε μου έκανε εντύπωση. Ήταν όλοι ψηλοί. Όταν λέμε ψηλοί 1.80 και βάλε. Νομίζω ότι ήταν κυρίως θέμα χαρακτήρα και απλά το ύψος ήταν το μόνο που είχε μείνει σε μια μικροκοινωνία κουρεμένων γουλί νέων ατόμων απόλυτα ισοπεδωμένων όσο αφορά τα υπόλοιπα χαρίσματα, τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά.
Ποια παιδεία, ποια κοινωνικότητα, ποια ιδεώδη… Κοντέψαμε να ξεχάσουμε ποιοι ήμασταν κι αν δεν ήταν η μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει παρέα του συντοπίτη μου Γιώργου Κουτσ. να ατενίζουμε το προσδοκούμενο φωτεινό μας μέλλον μέσα από την αενάως φεγγοβολούσα φλόγα της υψικαμίνου στην απέναντι όχθη, αλίμονό μας.
Πολύ μπούλινγκ τα ψηλά αγόρια. Ιδιαίτερα όταν αναλάμβαναν επικεφαλής σε αγκαρίες.
To make a long story shorter ήρθε, που λέτε, η μέρα των εμβολίων (μάλλον φυματίωσης αλλά δεν είμαι σίγουρος) και μπήκαμε στη σειρά ΈΞΩ από μια κλειστή πόρτα στα ιατρεία του Κέντρου.
Πέφτει κάποια στιγμή ο πρώτος, τάβλα χάμω.
Χαμός!
Σε λίγο άλλος. Παρ’ τον κάτω!
Επόμενος…
Ήρθε η ώρα του δικού μου. Ένα τσογλάνι που δεν είχε ακουστεί από το στόμα του καλή κουβέντα. Τον είχα στο μάτι από τον θάλαμο. Πολύ τσογλάνι όμως. Άρχισε να ασπρίζει. Ένα πανάκι έγινε. Ώσπου στο τέλος πάνιασε τόσο, που παραδόθηκε σε μια πτώση ζζζντουπ… λευκή σημαία, κόλαση.
Αναρωτήθηκα τότε εν μέσω πρώτων βοηθειών, αερισμών στο πρόσωπο με πρόχειρες βεντάλιες από χαρτιά και καταβρεγμάτων με νερά… που πάμε; Σε ποια μάχη; Όταν έξω από την πόρτα των εμβολιασμών, δίμετροι στρατιώτες (ναι ξέρω άνθρωποι κι αυτοί κανονικοί) λιποθυμούσαν στην ιδέα και μόνο, όχι στην όψη, ούτε καν στη κόψη της ελάχιστης ακίδας (στο πιστολάκι εμβολιασμού) την τρομερή.
Συμπέρασμα: παρακαλώ, εκτός από εκείνους που είναι από άποψη επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι, εκτός από εκείνους που φοβούνται τα τζιπάκια (έτσι τα είπε χτες στον φούρνο Γεωργιανή κυρία σε συνάδελφό της οικιακή βοηθό), τις παρενέργειες, τα παραφιλολογικά σενάρια, ψεκασμένα και αψέκαστα, παρακαλώ να συνυπολογιστούν κι εκείνοι που τρέμουν τη βελόνα. Προσωπικά ζητώ συγνώμη από τους ψηλούς αυτού του κόσμου, μπορεί να ήταν τυχαίο το δείγμα αλλά το κουβαλώ χρόνια τώρα κι έπρεπε κάπως να το βγάλω.
Τέλος!

Όταν ο γιατρός, δει τις εξετάσεις μου και μου συστήσει εγχείρηση, θα πάρω και μια δεύτερη γνώμη. Γιατρού πάντα. Κι ενός τρίτου. Γιατρού πάντα.
Ύστερα θα σταθμίσω τις απαντήσεις και θα ακολουθήσω την γνώμη του πιο σοβαρού, αυτού που η άποψη μου έκανε κλικ. Εγώ ως μη γιατρός, πάντα.
Θα το φροντίσω με σοβαρότητα και σύνεση. Μη σας πω και με δίχως χρονοκαθυστέρηση γιατί στο τέλος μπορεί να μείνω με τη διάγνωση στο χέρι.

Υστερόγραφο: Αυτή την γραβάτα που γράφω παραπάνω την φόρεσα αμαχητί.
Το ίδιο συνέβη κι όταν ήταν να ταξιδέψω στην Ασία. Εμβολιάστηκα, για μαλάρια αν θυμάμαι καλά.
Εκατομμύρια παιδιά πήγαμε και πάνε ακόμα σχολείο χωρίς να έχουν το δικαίωμα της επιλογής… αμαχητί!
~
Κλείνω με μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τα εμβόλια που γίνονται στο στρατό στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων:

  • Αντιτετανικό εμβόλιο: Σε τρείς δόσεις για τους ανεμβολίαστους ή σε μία δόση αναμνηστική για τους εμβολιασθέντες.
  • Αντιμηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο: Μετά την εμφάνιση αυξημένου αριθμού κρουσμάτων μηννιγίτιδος των τελευταίων ετών, κυρίως τύπου C, εφαρμόσθηκε το Αντιμηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο από το 1997, σε εφ’ άπαξ δόση με άριστη αποτελεσματικότητα και χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες.
  • Αντιφυματικό εμβόλιο B.C.G.: Λόγω έξαρσης κρουσμάτων φυματίωσης και φυματιώδους πλευρίτιδος στις Ένοπλες Δυνάμεις που παρατηρήθηκαν περί το 1980, μεταξύ των άλλων μέτρων, καθιερώθηκε ο αντιφυματικός εμβολιασμός στους έχοντες αρνητική φυματινοαντίδραση Mantoux. Μετά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα, ο εμβολιασμός διακόπηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία το 1997, ενώ συνεχίζεται στο Στρατό Ξηράς λόγω ειδικών συνθηκών διαβίωσης και συνθέσεως του πληθυσμού των στρατευσίμων. Η φυματίωση βρίσκεται υπό στενή επιτήρηση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η έγκαιρη ανίχνευση των περιπτώσεων από την κατάταξη μέχρι την απόλυση, η καλή θεραπεία και συμμόρφωση των ασθενών ανεξάρτητα από την αναβολή κατάταξης, ο έλεγχος του περιβάλλοντος του ασθενούς και η έγκαιρη χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε μολυνθέντες, χωρίς αυτό να αποτελεί αιτία αναβολής κατάταξης, ολοκληρώνουν το φάσμα του πλήρους ελέγχου της νόσου.
  • Εμβόλιο ηπατίτιδας Β: Το εμβόλιο ηπατίτιδας Β εκτελείται μόνον σε ειδικές ομάδες στρατευσίμων ήτοι των υγειονομικών ειδικοτήτων και στους κουρείς.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s