Διαδρομές αέναου νόστου με αφορμή μια χρυσοκίτρινη κολοκύθα.


Την Τετάρτη είχαμε καλεσμένους στο σπίτι. Τους ίδιους όχι. Τον αέρα και τη νόστιμη αύρα τους.
Η Βαγγελιώ από την Κρήτη και ο Φιλάρετος από το Πήλιο ήταν μέσω των πιάτων και των συνταγών τους «φιλοξενούμενοι», ωσεί παρόντες, σε αυτό που κάθε χειμώνα μια φορά την εβδομάδα μοιάζει σπίτι μας, τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη και Φιλάρετος Ψημμένος.

Η γαστρονομική τους παρουσία αντέχει στον χρόνο, όσο αντέχει και η αλληλοεκτίμησή μας κι ας μην έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε face to face.
Γνωρίζω 20 χρόνια τη Βαγγελιώ κι άλλα τόσα τον Φιλάρετο. Την πρώτη -τί θα γίνει βρε Βαγγελιώ;- δεν την έχω συναντήσει ποτέ παρά μόνο διαδικτυακά σε blogοδρόμους παλαιούς και νέους. Με τον δεύτερο είχα την χαρά να μοιραστώ, πριν χρόνια, ένα από τα πιο αξέχαστα γεύματα, στο σπίτι του, στην Τσαγκαράδα.
Διαδρομές ενός αέναου νόστου που υπάρχει για την ευχαρίστηση και την μοιρασιά με τον άλλο. Αυτό χαρακτηρίζει την πορεία τους και αναδύεται μέσα από την δημόσια εικόνα τους. Αν ήθελα προσωπικά να τους αποδώσω ένα χαρακτηρισμό θα έλεγα πως είναι δυο Γαστρονομικές Οντότητες[1] με πολύ ενδιαφέρουσα πορεία στον Ελληνικό χώρο.Την Τετάρτη είχαμε «Αφιέρωμα στην Κολοκύθα».

Μαρία Βαμβακούρη, Δήμητρα Λοΐζου Βουλγαράκη και Δημήτρης Ρουσουνέλος αναλάβαμε την μεταμόρφωση της, πιθανόν όχι σε πριγκηπική άμαξα, αλλά τουλάχιστον σε τροφή που δίνει χαρά στη γούλα, εύκολη και νόστιμη, με 3-4 το πολύ υλικά. Αυτή άλλωστε είναι η μαγεία της κουζίνας, όταν τα πράγματα αναδεικνύονται στην εποχή τους και με σαφήνεια, χωρίς πολυπλοκότητα (όταν τουλάχιστον αυτή η τελευταία δεν είναι απαραίτητη).

-Σούπα κολοκύθας με γλυκοπατάτα, πράσο και τζίντζερ
-Κολοκύθα σαβόρε, με ξύδι, σκόρδο, δεντρολίβανο
η Μαρία

-Κολοκύθα με κρεμμύδια στο τηγάνι
-Κολοκύθα στον φούρνο, με πατάτες, κουρκουμά και λουκάνικο Μυκόνου
ο Δημήτρης

-Πασατέμπο από κολοκυθόσπορους
η Δήμητρα

~

Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη αποθησαυρίζει στοιχεία, γεύσεις και συνταγές από την Κρητική Κουζίνα χρόνια τώρα. Αγαπά και υποστηρίζει την Κρητική cucina povera και η κολοκύθα σαβόρε είναι από τα πιο απλά και ιδιαίτερα παρασκευάσματά της. Η ίδια, ανάμεσα στα άλλα που συζητήσαμε όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε το σαβόρε της, μας είπε χαρακτηριστικά:
«Η μάνα μου δεν θέλει να βλέπει κολοκύθα! Της θυμίζει, λέει, την Κατοχή και δεν την θέλει καθόλου»!
Εμείς θα προσθέσουμε ότι εκτός από χορταστική, το σαβόρε την κάνει και ιδιαίτερα νόστιμη και μεζεκλίδικη.

κολοκύθα σαβόρε Μαρία Βαμβακούρη Μυκονος-
Κολοκύθα Σαβόρε

Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά λεπτά παραλληλόγραμμα κομμάτια, αλατίζουμε, αφήνουμε λίγο να τραβήξει το αλάτι τα πολλά υγρά και να τη νοστιμίσει και στη συνέχεια αλευρώνουμε.
Τηνάζουμε το πολύ αλεύρι.
Τηγανίζουμε με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, κανονικά μέχρι να μελώσει και να κάνει κρούστα με ένα χρυσαφί ομορφοψημένο χρώμα.
Τοποθετούμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
Ετοιμάζουμε σάλτσα σαβόρε (προσωπικά την προτιμώ πηχτή όχι ιδιαίτερα υδαρή) με σκόρδο, αλεύρι, ξύδι, δεντρολίβανο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο ελαιόλαδο, το οποίο καλύτερα να σουρώσουμε σε τρυπητό.

Τη συνταγή όπως την κατέγραψε πριν από 10 χρόνια η Βαγγελιώ Κασσαπάκη θα την βρείτε με κλικ εδώ:

Περισσότερα για την ίδια και τον πλούσιο Γαστρονομικό Περίπλου της Κρήτης, όπως χρόνια τώρα με αγάπη και πιστότητα καταγράφει, θα βρείτε στην ιστοσελίδα της https://www.cretangastronomy.gr/

~
Ο Φιλάρετος Ψημμένος είναι ένας ανήσυχος ξενοδόχος. Με την σύζυγό του Μαριάννα διατηρούν ένα βιολογικά καλλιεργούμενο κτήμα στην Τσαγκαράδα, μέσα στο οποίο βρίσκεται ο ξενώνας τους, Amanita. Τα εξαιρετικά προϊόντα του κτήματος, φρούτα, λαχανικά, αρωματικά φυτά, είτε αυτούσια, είτε μαγειρεμένα και μεταποιημένα σε δεκάδες ποιητικές-νόστιμες-λιμπιστικές παρασκευές διατίθενται στους τυχερούς που επιλέγουν τον Amanita για την διαμονή τους στο Πήλιο.
Ο Φιλάρετος είναι συγγραφέας ενός εξαιρετικού βιβλίου με ιστορίες και μαγειρέματα. Τίτλος του: «Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου«, εκδόσεις ΑΜΑΝΙΤΑ, 2018.
Δίδαξε και διδάσκει με το παράδειγμά του. Χιλιάδες τυχεροί επισκέπτες του ξενώνα του κοινωνούν την πλούσια σε ποικιλία και νοστιμιά φύση του Πηλίου με ποικιλίες αυτοφυών μανιταριών και της άγριας χλωρίδας της περιοχής.
Στον Αμανίτα προσφέρουν Πρωινό Ελληνικό, γιατί σε αυτό πιστεύουν και πιθανότατα ήταν εκεί πολύ πριν γευσιθήρες, γαστρολόγοι, Λέσχες Μαγείρων και Επιμελητήριο Ξενοδοχειακό ασχοληθούν με το θέμα.
Περισσότερα εδώ:
https://www.amanita.grΌταν προ ημερών συζητήσαμε την πιθανότητα να αποπειραθώ να μεταφέρω μέρος της συγκίνησης που αισθάνθηκα εγώ και η οικογένειά μου από το γεύμα με την κολοκύθα στο φούρνο με πατάτες και κουρκουμά, στην Τσαγκαράδα, μου έδωσε κάποιες λεπτομέρειες και κλείνοντας, συμπλήρωσε:
«Να την κάνεις τη συνταγή της φτώχιας μας».
Με τον τρόπο του τα είπε όλα και είναι χαρά και ιδιαίτερη τιμή για μένα που άνθρωποι τους οποίους εκτιμώ για αυτό που κάνουν -σαν όπως η Βαγγελιώ και ο Φιλάρετος- συμπίπτουν στα μεγάλα με χαμηλές πτήσεις.
Τους ευχαρίστησα την Τετάρτη στην εκδήλωση, τους ευχαριστώ κι εδώ για την έμπνευση και την ελπίδα που μας χαρίζουν χρόνια τώρα.

Κολοκύθα πατάτες λουκάνικο Μυκόνου Ρουσουνέλος Δημήτρης

Κολοκύθα στο φούρνο με πατάτες και κουρκουμά
Καθαρίζεις πατάτες και τις κόβεις κυδωνάτες.
Κόβεις και την κολοκύθα σε παραληλόγραμμα κομματάκια.
Κόβεις και το λουκάνικο σε φέτες.
Λίγο λαδάκι (θα βγάλει κ το λουκάνικο), λεμόνι και ένα δάκτυλο νερό.
Αλατοπίπερο και καυτερή πιπεριά αν θέλεις.
Σε γάστρα, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες*.

Ένα δεκάλεπτο ανοικτή στο τέλος να κριτσανίσουν.

tip: Προσωπικά ψήνω λίγο το λουκάνικο χωριστά να βγάλει τα λίπη του και το προσθέτω στο τέλος για τη γεύση

*-στην δοκιμή στο σπίτι μας πήρε μιάμιση ώρα στο 200
-στην εκδήλωση της Λέσχης μας πήρε λίγο παραπάνω από μια ώρα, αλλά με πιο λεπτοκομμένα λαχανικά

Σημείωση: [1] Οι «Γαστρονομικές Οντότητες», (νεολογισμός αναφερόμενος στην
ιδίοις αναλώμασι υποστήριξη, του καθενός μας προσωπικά την τρέλα
και το πάθος). Δ
εν χρηματοδοτούνται και δεν χρηματοδοτούν για
να δράσουν, να αναδείξουν, να αναδειχτούν. Έχουν συγκεκριμένους
τόπους αναφοράς, δεμένους με πρόσωπα και πράγματα, αλλά δεν
εγκλωβίζονται, ούτε σε τόπους, ούτε σε προσωπα, ούτε σε πράγματα.
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s