Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου: Καλωσορίζουμε το αποκαλόκαιρο με «Ένα Ουζάκι στο Σαλί Μπαχλί»

Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019 – 7:30 μμ
Μύκονος-Παλιό Λιμάνι, στη Δύση του ήλιου
Μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Μάρκο Βαμβακάρη*
με τους μουσικούς του νησιού.

Μεζέδες, από τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου
Sali-Bahli-poster-Mykonos-l

Θα είναι μια όμορφη βραδιά.
Δεν θα αποχαιρετάμε το καλοκαίρι.
Καλωσορίζουμε το αποκαλόκαιρο.
Θα γλυκάνουμε τη γούλα μας. Θα πούμε και δυο λόγια αγαπητικά για τότε και για τώρα. Θα ρεύσει ούζο, να υγράνει την καρδιά μας. Θα ακούσουμε ωραίες μουσικές και θα τραγουδήσουμε όλοι σα μια μεγάλη παρέα, τραγούδια λαϊκά και αγαπημένα, από την τεράστια παρακαταθήκη του Βαμβακάρη. Κυρίως όμως θα ζωντανέψουν οι θύμησές μας από ένα νησί που υπήρξε. Που μπορεί για τον καθένα μας να είναι διαφορετικές, όμως είναι σημαντικές, πολύ  περισσότερο όταν τις μοιραζόμαστε για να τις κρατάμε ζωντανές.
Τέτοιες μνήμες σκαλίζει ο Βασίλης Καβουρίδης στην έκθεσή του στα κτίρια στο Παλιό Λιμάνι.
Ο τίτλος της έκθεσης που τελεί υπό την αιγίδα της ΚΔΕΠΠΑΜ, και εντάσσεται στο Mykonos Art Festival, είναι Au board de l’ eau”, που μεταφράζεται «στην άκρη του νερού». Είναι μια εικαστική εγκατάσταση, όπου ο καλλιτέχνης δημιούργησε ένα έργο ζωντανό με αναφορές στην μνήμη και ο επισκέπτης καλείται να ζήσει εντός του, κυκλοφορώντας ανάμεσα σε σημάδια, απομεινάρια και εικαστικές παρεμβάσεις, ανάμεσα σε σκαλωσιές που σηματοδότησαν και σηματοδοτούν ακόμα και σήμερα την κυριαρχία της ανοικοδόμησης στην μετεξέλιξη και την πορεία του νησιού.
Η έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινά και αξίζει να την επισκεφτούμε όσοι δεν το κάναμε ήδη, ως το τέλος του Σεπτέμβρη!

Ένα Ουζάκι στο Σαλί Μπαχλί
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Καβουρίδη, προσθέτουμε τη δικιά μας πινελιά στο χαλί της μνήμης του νησιού.
Εκεί μπροστά στον χώρο της έκθεσης, λειτουργούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στην δεκαετία του ‘60 το καφενείο-ουζερί του Νικόλα Κιούκα που έμεινε στην ιστορία σαν Σαλί Μπαχλί. Ντόπιοι και παραθεριστές απολάμβαναν το ούζο τους υπό τους ήχους της μουσικής του αξέχαστου Μάρκου Βαμβακάρη που έρχονταν κάποια καλοκαίρια και έπαιζε σε πρόχειρα στημένο πάλκο από ψαροκασέλες.

Η μνήμη είναι ο πιο ασφαλής μπούσουλας για να πάμε το νησί και τη ζωή μας σε αυτό, ένα βήμα παραπέρα.

Την Δευτέρα λοιπόν 23 Σεπτέμβρη το βραδάκι μετά τις 7:30, σας περιμένουμε:

Λέσχη Γαστρονομιάς Μυκόνου ετοιμάζει μεζέδες για να πιούμε ένα ουζάκι (και δυο και τρία), αλα παλαιά,
-Στη μνήμη του αξέχαστου Μάρκου θα αποτίσουν τις δέουσες πενιές μουσικοί από το νησί μας, χωρίς μικρόφωνα και ηλεκτρικές ενισχύσεις.

Είσοδος Ελεύθερη
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Για τον Μάρκο Βαμβακάρη θα πει χρόνια αργότερα ο Σταύρος Ξαρχάκος:
«…Τον γνώρισα το 1958-1959 στη Μύκονο, όπου πήγαινα γιατί είχα φίλους Μυκονιάτες. Στο παλιό λιμάνι υπήρχε ένα μικρό καφενείο-ουζερί, το Σαλί Μπαχλί. “Παιδιά, αύριο έρχεται ο Μάρκος από τη Σύρα”, μας είπε μια μέρα ο ιδιοκτήτης. Επρεπε να φτιαχτεί ένα πάλκο για να παίξει. Εμείς δεν ξέραμε ποιος ήταν ο Μάρκος. Αποφάσισε η παρέα να πάρουμε ψαροκασέλες και να το φτιάξουμε. Ετσι τον άκουσα πρώτη φορά. Είχε κάτι ιδιαίτερο με τη βραχνή φωνή του και τους υπόηχους που έβγαζε. Με εντυπωσίασε το τέμπο του, ο τρόπος που έπαιζε το ζεϊμπέκικο. Δεν τον είχα δει να χορεύει. Είχα δει όμως τον Μπιθικώτση και τον Χιώτη. Λένε ότι ο Μάρκος χόρευε πολύ καλά. Ηξερε ακριβώς τα 9/8, πώς χρησιμοποιούσε το τέμπο για τον αυθεντικό χορευτή και όχι αυτά τα τουριστικά που βλέπουμε…»

Σημ. Η φωτογραφία της αφίσας είναι από το αρχείο της Αντωνίας Κιούκα, κόρης του μπαρμπα-Νικόλα Κιούκα που είχε τότε το …Εξοχικόν Μπαρ στο λιμάνι.
Ευχαριστούμε τον γιο της Νικόλα Αντωνόπουλο για το ψάξιμο στα σεντούκοα της οικογενειακής μνήμης.
Η αφίσα είναι από H2Concept

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s