Γεύσεις γόνιμες της άγονης γραμμής

Δίνουν τον ωραίο αγώνα της τοπικής ποικιλίας.
Και αυτή είναι μια μάχη ταυτότητας και πολιτισμού,
και σαν τέτοια πρέπει να κερδηθεί.

Κείμενο: Δημήτρης Ρουσουνέλος

Εικονογράφηση: Μαρία Κωνσταντακάκη

Σταθήκαμε πρόσφατα μπροστά στον πάγκο παρουσίασης κρασιών οινοποιείου από ακριτικό νησί. Επτακόσιους κατοίκους κατέγραψε η τελευταία απογραφή. Ανάμεσά τους κάποιοι βρήκαν τον τρόπο να πιάσουν το νήμα από εκεί που παλιότερα το είχαν αφήσει. Παρήγαγαν οίνο σε δικό τους, τοπικό, σύγχρονο οινοποιείο. Τα πρώτα δειλά, μα αξιοπρεπή βήματα αυτής της, υψηλού ρίσκου για την εποχή μας, προσπάθειας κέρδισαν τον δικό μας τουλάχιστον ουρανίσκο.

Απολαμβάναμε το κρασί, καθώς οι άνθρωποί του με ιδιαίτερη σεμνότητα μας μίλαγαν πιο πολύ για τον τόπο τους και την οινική του παράδοση και λιγότερο για το προϊόν τους.
Τρεις εμφιαλώσεις: Λευκό από Ασύρτικο και Αθήρι, γλυκό από λιαστό Φωκιανό (του γνωστού ακριτικού οινικού τόξου: Ικαρία, Δωδεκάνησα) και ένα ροζέ που ετοιμάζεται από Φωκιανό επίσης. Ηπιαμε λίγο παραπάνω, με την αίσθηση πως τέτοια ευκαιρία την έχεις σπάνια. Κυρίως είναι σπάνια η ευκαιρία να σου αποκαλυφθεί η άγονη γραμμή με όλη τη γόνιμη ομορφιά του κόπου των ανθρώπων της.
Γενναία κίνηση η αναβίωση ενός παλιού αμπελώνα σε έναν τόπο.
Γενναία όσο και ευγενική, κυρίως όταν η επιλογή κατευθύνεται προς γηγενείς ποικιλίες.
Ευ-γενική, με την αριστοτελική έννοια της «εξ αγαθού γένους» και γενναία «ως μη εξισταμένη εκ της αυτού φύσεως», διατηρούσα δηλαδή τα χαρακτηριστικά του γένους της, όπως πριν από χρόνια κατέγραφε η Σταυρούλα Κουράκου.

Κι επειδή τα πράγματα έχουν όνομα: το νησί είναι οι Λειψοί. Υποδειγματικός νησιωτικός τόπος στις υποδομές και στην αειφόρο προοπτική του. Ανήκει στα Δωδεκάνησα και στην πραγματικότητα αποτελεί -άσημη και άγνωστη στους πολλούς- συστάδα νησιών κάπου ανάμεσα σε Λέρο και Πάτμο. Ευτύχησαν να έχουν για χρόνια μια εμπνευσμένη διοίκηση. Ενας τόπος που παράγει κρασί είναι ένας ωραίος τόπος με ωραίους ανθρώπους. Ευκαιρία να το επιβεβαιώσουμε πίνοντας το κρασί τους.

Ονομαστά κρασιά μικρών τόπων αποτελούν συχνά καταφύγιο για ευφραντικές στιγμές απόλαυσης όσων γνωρίζουν να χαίρονται το ξεχωριστό.
Η περίπτωση της Σαντορίνης δεν είναι μοναδική στον κόσμο και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Σπάνια πετυχαίνει η προσπάθεια και όμως, αν αντέξει σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποδειχθεί και γενναιόδωρη. Η ανταμοιβή όσων επιμένουν προς αυτή την κατεύθυνση αργεί, αλλά κάποτε φτάνει.

Η υποστήριξη της μοναδικότητας και των ιδιαιτεροτήτων των κρασιών που προκύπτουν μπορεί να αποδειχθεί εργαλείο δυναμικό για να ξεχωρίσουν και να κατακτήσουν τα όρια του μύθου.

Ευκαιρία αυτό το καλοκαίρι να γνωρίσουμε το κρασί των δεκάδων Ελλήνων παραγωγών που ζωντανεύουν με σύγχρονη φροντίδα και γνώση οινοποιήσεις παραδοσιακών ποικιλιών. Δίνουν τον ωραίο αγώνα της τοπικής ποικιλίας. Και αυτή είναι μια μάχη ταυτότητας και πολιτισμού, και σαν τέτοια πρέπει να κερδηθεί.

Το παραπάνω κείμενο από τον Μάη του 2015, θεωρώ
πως είναι πάντα επίκαιρο για το κρασί σαν στοιχείο
πολιτισμού και συστατικό της ταυτότητας ενός τόπου. Οι

 

Update από την σελίδα του οινοποιείου Lipsi Winer  http://www.lipsiwinery.com/

Αγέρι

Λευκή οινοποίηση της τοπικής ερυθρής ποικιλίας Φωκιανό και τις ‘κλασσικές’ νησιωτικές Ασύρτικο και Αθήρι.

Aνθονέρο

Ο Ροζέ οίνος Ανθονερo προέρχεται από την οινοποίηση  της  τοπικής ερυθρής ποικιλίας Φωκιανό.

Aκταίον

Συνοινοποίηση της Αιγαιοπελαγίτικης Μανδηλαριάς με το κοσμοπολίτικο Syrah.
Κλασική ερυθρή οινοποίηση και 12μηνη παλαίωση σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Aνεμόμυλος

Λευκό από την ποικιλία Φωκιανό, που παραδοσιακά δίνει ερυθρούς και ερυθρωπούς γλυκούς οίνους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s