Μνήμες και ρίζες, στο …Reeza

Τον παλιό καιρό το μόνο ξενοδοχείο στη Μύκονο, που διέθετε και εστιατόριο, που μάλιστα απευθύνονταν και στο εξωτερικό κοινό, ήταν το ιστορικό «Δήλος» της οικογένειας Φιορεντίνου στην άκρη του Γιαλού, στη Χώρα. Αργότερα, σιγά-σιγά, εστιατόρια για την πελατεία τους διέθεταν οι μεγάλες μονάδες της εποχής, το Ξενία, το Λητώ, το Αφροδίτη, το Άλκηστις κ.ά., ενώ κάποιοι εστιάτορες έγιναν σταδιακά και ξενοδόχοι, όπως οι αδελφοί Κουσαθανά (Πετεινοί) στον Πλατύ Γιαλό κ.ά.
Τα χρόνια πέρασαν και μια νέα γενιά ξενοδόχων δημιούργησε σύγχρονες μονάδες που περιλαμβάνουν οργανωμένα εστιατόρια, κάποια εκ των οποίων μάλιστα ξεπέρασαν σε φήμη και τα ίδια τα ξενοδοχεία στα οποία ανήκουν. Σήμερα κάποιες πολύ σημαντικές και καλά οργανωμένες μονάδες εστίασης είναι στην πρώτη σειρά των επιλογών για τους παρεπιδημούντες Έλληνες και ξένους επισκέπτες της Μυκόνου.

Rocabella Reeza Mykonos

Στο Reeza

Βρέθηκα προ ημερών στο Rocabella, στον Άγιο Στέφανο. Μια ξενοδοχειακή μονάδα που προστέθηκε στο νησί την τελευταία δεκαετία και είναι «αδελφάκι» του ­­ομώνυμου ξενοδοχείου της Σαντορίνης. Για την εκεί διαμονή είχαν πάντα να πουν τα καλύτερα όσοι πελάτες έτυχε να γνωρίζω λόγω επαγγελματικής μου δραστηριότητας πριν λίγα χρόνια στη Scala Gallery.
Τα τελευταία χρόνια, Έλληνες chefs έχουν βάλει την υπογραφή τους στην κουζίνα του εστιατορίου του σε μια διαρκή προσπάθεια να μπει στο χάρτη του μυκονιάτικου fine dining. Σκαρμούτσος, Ξενάκης κι από φέτος Κίκης!
Ο Μιχάλης Κίκης, δεξί χέρι του Αθηναγόρα Κωστάκου, o Κίκης του Bill n’ Coo και του Λονδρέζικου Meraki που πια βάζει την δική του, την ολότελα προσωπική υπογραφή στο μενού, εδώ στο Reeza!

Κατ’ αρχάς να πω ότι μου αρέσει αυτός ο διεθνισμός κι αυτού του τύπου η φιλοπατρία που τον συνοδεύει. Όταν νέοι επαγγελματίες υποστηρίζουν μέσα κι έξω από τη χώρα την τέχνη τους με όρους ελληνικότητας. Όταν μπαίνουν στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με ίσους όρους με τους όπου γης συναδέλφους τους. Όταν βάζουν στο χάρτη την όλο και πιο …ώριμη Νέα Ελληνική Κουζίνα, μια κουζίνα που διαθέτει μεσογειακό ταμπεραμέντο και πολλαπλές επιρροές στην ιστορική της διαδρομή.
Το εστιατόριο Reeza δείχνει να έχει ριζώσει για τα καλά σε μια προνομιούχο περιοχή, όπως το ακρωτήρι του Άι Σώστη, Βορνά, λίγο μετά τον Άγιο Στέφανο. Η θέα του εκπληκτική καθώς απολαμβάνεις το φαγητό σου ατενίζοντας από τη μια το ανοικτό πέλαγος και την δύση του ήλιου και από την άλλη την ομορφιά της ολοφώτιστης Χώρας στο βάθος.

Αυτό όμως που επί της ουσίας μένει στο τέλος από ένα δείπνο εδώ είναι τα πιάτα του Μιχάλη Κίκη. Το μενού το κρατάνε σταθερά δεμένο με το όραμα του Κίκη να δημιουργήσει ένα νόστιμο σύνολο πιάτων που να στέκονται με περισσή αξιοπρέπεια στο απαιτητικό μυκονιάτικο κοινό, οι συνεκτικοί του κρίκοι: Ρίζες και μνήμες! Όχι σαν δυο απλές λέξεις, αλλά σαν ένα στοίχημα με δυο συντεταγμένες που το κερδίζει ο chef και η ομάδα του ακόμα και με την πρώτη ματιά στο μενού. Μιλώντας για ομάδα να σημειώσουμε εδώ ότι head chef είναι ο Φώτης Μιχόπουλος, ενώ τα επιδόρπια επιμελείται ο Σπύρος Αρτελάρης (ποτέ δεν αλλάζεις μια επιτυχημένη συνεργασία, άλλωστε!)


Νόστιμα πιάτα με ουσία, στο Μενού.

Το ένα μετά το άλλο τα πιάτα που ήρθαν στο τραπέζι μας εκείνο το βράδυ ήταν νόστιμα, με ουσία και απολαυστικά στο μάτι.
Με το καλωσόρισμα:
– Μια «Κροκέτα κρεμμυδόπιτας» με τυροβολιά, καραμελωμένο κρεμμύδι και άγριο μάραθο. Λίγη Μύκονος μας υπενθύμισε ευθύς εξαρχής που βρισκόμαστε. Τόσο απλό, τόσο ισορροπημένο, τόσο καλοδεχούμενο!
– Ένα «Μιλφέιγ από χέλι και καπνιστή μαγιονέζα» με το κάπνισμα να συνομιλεί αρμονικά με την όποια λιπαρότητα του χελιού.
– Ένα κοκτέιλ με το όνομα “Dias de los Muertos” (τεκίλα, πιπεριές jalapeño, πορτοκάλι shrub και lime) νομίζω ήρθε στην πιο καλή ώρα.

Ακολούθησαν:
– «Γκασπάτσο χωριάτικη» με κομμάτια καρπούζι, μους φέτας και βασιλικό, ένα παιχνίδι που έχει αναφορές στο καλοκαίρι, στη δροσιά της αυλής, τη γλυκιά ζουμερή ντομάτα, στο καρπούζι με τη φέτα.
– Μια ακόμα αναφορά στη Μύκονο: η «Τάρτα με τυροβολιά» και λεπτές φέτες κολοκυθιού.

Το πέρασμα στον θαλασσινό περίπατο καθώς ο ήλιος είχε ήδη βασιλέψει, ήρθε ήσυχα. Σχεδόν άκουγες τον ελαφρύ κυματισμό στη θάλασσα να συνομιλεί αδιάκοπα με τα βράχια στο ακρωτηράκι.
Τα πιάτα χωρίς περιστροφές:
– «Λαβράκι καρπάτσιο», με σελινόριζα και κουμ κουάτ, ενισχυμένο γευστικά με λαμπερά αβγά αχινού.
– «Καβούρι», με πράσινο μήλο για βάση στο σερβίρισμα, αγγούρι, τσίλι και πουρέ πράσινου μήλου.
– «Σκουμπρί καπνιστό με παντζάρι». Ένα μεζεκλίδικο πιάτο με ευθεία αναφορά στην κουλτούρα το τσιπουράδικου, γεγονός που το επιβεβαιώνει διακριτικά μια σκορδάτη μους.
– «Μπακαλιάρος αβγολέμονο», μια ακόμα παρηγοριά με ξεκάθαρο μήνυμα ελληνικότητας.

Για το πιάτο που έκλεισε το κυρίως δείπνο, δεν ξέρω τι άποψη θα είχε η μαμά, όμως θαρρώ ήταν από τα πιο ωραία της βραδιάς, αλλά μη δίνετε και πολύ σημασία στην άποψή μου. Είμαι addicted στο παστίτσιο.

– «Παστίτσιο με λαζάνια και ψαχνάδια βοδινής ουράς». Πλην όμως με μανιτάρια porcini, καπνιστή μπεσαμέλ και τρούφα. Συνιστά βέβαια ένα …άλλο παστίτσιο!

Θα επανέλθω για τις μνήμες και τις ρίζες!

Θα επανέλθω, επιλέγοντας την ώρα που δύει ο ήλιος, μεριά τη Σύρο. Νομίζω για ένα ακόμα “Dias de los Muertos”. Θα ‘χω πολλά να θυμηθώ, ίσως με ένα Γκασπάτσο χωριάτικης σαλάτας με καρπούζι, έναν μπακαλιάρο αβγολέμονο, ένα παστίτσιο ή μήπως ένα από τα πολλά πιάτα του μενού από αυτά που δεν είχαμε τη χαρά να δοκιμάσαμε:
«Φαγκρί με σπανακόρυζο», «Κόκορα παστιτσάδα με μανιτάρια shiitake», «Αστακό με ταλιατέλες γογγυλιού και αρωματικά χόρτα με ούζο», «Αρνί με φάβα και λιαστή ντομάτα» ή το «παιχνιδιάρικο» «Rib Eye με ποπ κόρν».

Θα ολοκληρώσουμε μια ιδιαίτερων γαστρονομικών απαιτήσεων απολαυστική βραδιά με τα γλυκά του Σπύρου Αρτελάρη. Παίζουν επίσης με όρους ελληνικότητας αναζητώντας γευστικές ρίζες στέρεα τοποθετημένες στο σήμερα:
«Σοκολάτα με μαστίχα και μανταρίνι», «Γιαούρτι με βύσσινο και bitter chocolate», «Αμυγδαλόπιτα ελαιολάδου με λευκή σοκολάτα».

Degustasion Menus
Reeza Adventure (3 πιάτων) 45 ευρώ
Reeza Journey (6 πιάτων) 75 ευρώ

Ενδεικτικές τιμές à la carte:

Τάρτα Κολοκύθι με τυροβολιά …12 ευρώ
Γκασπάτσιο χωριάτικης με καρπούζι …17 ευρώ
Κόκκορας Παστιτσάδα …15 ευρώ
Παστίτσιο, βοδινής ουράς, με λαζάνια και τρούφα …22 ευρώ

info:
REEZA RESTAURANT
(Dinner reservations, private dinners, picnic service, wine tasting & cooking lessons)
reeza@rocabellamykonos.com
Υπεύθυνη: Ρόη Καλφοπούλου

ROCABELLA Mykonos Hotel
Agios Stefanos
P.O Box 6042, 84600 Mykonos
Τηλ: +30 2289028930
info@rocabellamykonos.com

Website: http://www.rocabella-hotel-mykonos.com/

Facebook: https://www.facebook.com/RocabellaMykonos?fref=ts

REEZA the cooks

 

Σημείωση:  (Οι φωτογραφίες των μαγείρων,
του εστιατορίου, το gazpachoκαι το παστίτσιο,
είναι από την ιστοσελίδα του εστιατορίου)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s