Υπόμνημα προτάσεων για το Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Σύρο

 

Mykonos port Rousounelos D

 

Να ελπίσουμε σε κάτι καλύτερο;
Ή να αρκεστούμε σε μια από τα ίδια, όπως χρόνια τώρα μάθαμε να πορευόμαστε και να βολευόμαστε;

Οι παρακάτω σκέψεις συμπυκνώνουν τα όσα ανέφερα αναλυτικά στη συνάντηση που έγινε στη Μύκονο την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και αφορούν κυρίως στο νησί της Μυκόνου, ένα νησί που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, στην αιχμή της τουριστικής αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, μιας και τα νησιά αποτελούν σύμπλεγμα που αλληλοεπηρεάζεται.

Ο τουρισμός με τον τρόπο που εξελίσσεται στο νησί, το επιβαρύνει πλέον ανεπανόρθωτα. Τα αποτελέσματα της κούρασης και του κορεσμού είναι εμφανή.
Με το κράτος να μη μπορεί ή να μη θέλει να βάλει τάξη σε όσα συμβαίνουν, στο περιβάλλον, στις ανθρώπινες παρεμβάσεις ή το οικονομικό και εργασιακό μοντέλο που παγιοποιείται. Αυτό αποθαρρύνει και τις ελάχιστες (μειοψηφούσες) καθαρές φωνές και προσπάθειες αντίστασης που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια.

Η έγνοια του Κράτους και των δομών του σε θέματα υποδομών και στελέχωσης Υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, ποιότητα οδικού δικτύου, διαχείρισης υδάτων είναι ανεπαρκής. Την ίδια ώρα η Αποκέντρωση δεν φαίνεται να μας ταιριάζει σαν μοντέλο λόγω πολιτικών/ψηφοθηρικών προτεραιοτήτων, έλλειψης ουσιαστικής δημοκρατίας και κουλτούρας δημοκρατικών διαδικασιών.
Η λογική που εισπράττει ο πολίτης στο νησί είναι μια λογική εισπρακτική, χωρίς εμφανή ανταποδοτικότητα σε ποιότητα ζωής. Η σταδιακή μείωση της αρωγής του Κράτους στο πλαίσιο της νησιωτικότητας (και όχι μόνο αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ) δυσκολεύει τη ζωή κατοίκων και εργαζομένων. Ο πολίτης παύει να ενδιαφέρεται για τα κοινά, εφόσον δεν βγάζει πουθενά η όποια απόπειρα παρέμβασης.

Ο εργαζόμενος χρόνο με τον χρόνο απεμπολεί βασικά του δικαιώματα, αρνείται να διεκδικήσει ακόμα και τα στοιχειώδη, όπως: ανθρώπινο ωράριο, συνθήκες εργασίας, μια τουλάχιστον αξιοπρεπή κατοικία. Είναι γνωστό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό από τη μια με την κρίση και την ζήτηση εργασίας κι από την άλλη με την ζήτηση για χαμηλόμισθους εργαζόμενους σε Μύκονο, Σαντορίνη κ.ά. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου πολλές κατοικίες μετατρέπονται σε θερινά ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Α. Ακτοπλοϊα
Πέραν των γραμμών που αφορούν νησιά τουριστικά ανεπτυγμένα η ακτοπλοΐα πάσχει και δεν εξυπηρετεί.
Αυτό και καθυστερεί την ανάπτυξη νησιών της λεγόμενης Άγονης Γραμμής και επιβαρύνει τα ήδη ανεπτυγμένα και τουριστικώς από καιρό κορεσμένα νησιά μη ελαφρύνοντας το φορτίο σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις. Καλύτερη ακτοπλοΐα θα συμβάλει στη διακίνηση των προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των νησιών, άνοιγμα νέων εσωτερικών αγορών κλπ

Πρόταση
– Επανασχεδιασμός της ακτοπλοΐας στο Αιγαίο με ανάπτυξη 3-4 γραμμών κορμού και ακτινωτών τοπικών δρομολογίων για την σύνδεση όλων των νησιών. Μια λογική «Μετρό» σε όλο το Αιγαίο που θα συνδέσει την Πελοπόννησο με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με την Στερεά Ελλάδα κ.ο.κ.
Το Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια σύγχρονη μεγαλούπολη και οι κάτοικοι των νησιών να αισθανθούν ότι η θάλασσα δεν τους χωρίζει από τους γείτονές τους, αλλά τους φέρνει πιο κοντά.

– Εξασφάλιση συνθηκών αποφυγής ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού, αποζημιώσεις λόγω ασυνέπειας (εκτός ανωτέρας βίας, απαγορευτικό απόπλου κλπ)

Β. Παραγωγή Τοπικών Προϊόντων, Τοπική Γαστρονομία
Στόχος:
-η ανάσχεση της μονοδιάστατης επιχειρηματικότητας σε νησιά με ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική ανάπτυξη
-η καλλιέργεια της γης, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται
-η ανάσχεση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με όρους αειφορικής ανάπτυξης
– η παραγωγή επώνυμων και ποιοτικών προϊόντων, η χρήση τους στην σύγχρονη και την παραδοσιακή κουζίνα των Κυκλάδων, η δυνατότητα πώλησης στην εσωτερική αγορά και για χρήσεις δημόσιας εστίασης με απλές διαδικασίες, χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Πρόταση
-Παροχή κινήτρων στον τουριστικό τομέα (ξενοδοχεία-εστιατόρια κ.ά.) ώστε να αναπτύξουν παράλληλη δραστηριότητα ιδιοπαραγωγής προϊόντων βλ. Οίνος, Ελαιόλαδο, Μέλι, Τυροκομικά, Φρούτα, Μπαξεβανικά κ.ά. για τις ανάγκες της επιχείρησής τους. Πρόγραμμα …από το χωράφι και τη θάλασσα …στην κουζίνα, στο πιάτο.
-Δευτερογενής Τομέας – Τυποποίηση. Ανάπτυξη προγραμμάτων χρηματοδότησης και ενίσχυσης ώστε στα νησιά μας να μπορούμε να έχουμε κάλυψη των αναγκών με τοπικά προϊόντα. Ελαιόλαδο, Μέλι, οίνος, αλιεύματα. Οι κάτοικοι στα τουριστικά νησιά έχουν χρόνο αδιάθετο την περίοδο του χειμώνα. Μπορούν να παράγουν προϊόντα που θα μειώσουν τις εισαγωγές από άλλες αγορές, αλλά και να «εξάγουν» κατά κάποιο τρόπο, δεδομένου ότι εκατομμύρια αλλοδαποί τουρίστες που έρχονται για παραθερισμό είναι δυνητικοί καταναλωτές και αγοραστές των προϊόντων που παράγονται.

Γ. Προστασία της τοπικής χλωρίδας και της βιοποικιλότητας από εισαγόμενα είδη και ιδιαίτερα χωρίς έλεγχο. Το παράδειγμα με τους φοίνικες, ο κίνδυνος για την ελιά, η παλιά μεν αλλά πάντα επικίνδυνη ιστορία της φυλλοξήρας πρέπει να μας κρατάνε σε εγρήγορσή.

Πρόταση

-Πλήρης απαγόρευση εισαγωγής στα νησιά ειδών που δεν έχουν σχετική πιστοποίηση για να αποφευχθεί η εισαγωγή τυχόν ασθενειών.

Δ. Προστασία της καλλιεργούμενης γης στα νησιά των Κυκλάδων. Στο νησί μας το Χωροταξικό σχέδιο έφερε μια ανατροπή και όρισε χρήσεις γης δυστυχώς με πολλά αρνητικά στοιχεία. Δεν έδωσε ποτέ κάποιο αντιστάθμισμα στους ιδιοκτήτες γης που πλέον δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν οικονομικά τα οικόπεδα και τα κτήματά τους.

Πρόταση
– Φορολογικά κίνητρα, μειώσεις φόρων κληρονομιάς, χαμηλό συντελεστή πιθανών φόρων τύπου ΕΝΦΙΑ, ΦΜΑΠ κ.ά.
– Κίνητρα και ειδικές ενισχύσεις για ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα σε περιοχές που τα υπάρχοντα χωροταξικά έχουν απαγορεύσει τη δόμηση.
– Κίνητρα για την διατήρηση και την ανάπτυξη παραδοσιακών καλλιεργειών από επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιεργητές.

Ε. Η κατασπατάληση των φυσικών πόρων έρχεται φέτος να επιβεβαιωθεί με αφορμή την ανομβρία που πλήττει για μια ακόμα φορά τα νησιά.

Πρόταση
-Άμεσος έλεγχος της κατανάλωσης (πισίνες, υπερκαταναλώσεις για χρήση-εμπορία)
– Καθορισμός και αυστηρός έλεγχος ορίων άντλησης από γεωτρήσεις
– Ειδικές τιμές και μέριμνα υδροδότησης για αγροτική χρήση.
– Κίνητρα για ιδιωτικές αφαλατώσεις, βιολογικούς καθαρισμούς, δεξαμενές ομβρίων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ανωτέρω προτάσεις άπτονται κυρίως των αντικειμένων: Πρωτογενής/Δευτερογενής Τομέας και Τοπική Γαστρονομία. Κλήθηκα άλλωστε ως εκπρόσωπος των Ερασιτεχνικού Οινοελαιουργικού Συλλόγου Μυκόνου(ΕΡ.Ο.Σ. Μυκόνου) και της άτυπης αλλά ιδιαίτερα ενεργής ομάδας της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Δεδομένου ότι δεν έχω σχετική εξουσιοδότηση αφορούν προσωπικές απόψεις με βάση πάντα αυτά που κατά καιρούς συζητάμε σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο αντικείμενό μας στο νησί της Μυκόνου.

Μάιος 2018,
Ρουσουνέλος Δημήτρης

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s