Καλά μαντάτα στο νησί: πάμε για ελαιοτριβείο!


Ευχάριστα νέα για τους ελαιουργούς και ελαιοκαλλιεργητές της Μυκόνου.
Το Δ.Σ. του Ερασιτεχνικού Οινοελαιουργικού Συλλόγου Μυκονίων, πιστό στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη Γενική Συνέλευση των μελών του, δεν έπαψε χρόνια τώρα να αγωνίζεται για να ιδρυθεί ελαιοτριβείο στο νησί. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε για πρώτη φορά την δέσμευση του Δήμου Μυκόνου ότι θα προχωρήσει άμεσα στην δημιουργία μονάδας σύγχρονου ελαιοτριβείου.
Χαιρόμαστε για την απόφαση αυτή του Δήμου και την ανταπόκριση που είχε το Δ.Σ. στο σχετικό αίτημά του. Άλλωστε δεν ζητάμε άπιαστα και υπερβολικά πράγματα. Μια απλή, οικονομική και μαϊζέβελη λύση που να ανταποκρίνεται στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των καλλιεργητών του νησιού.

Προσεχώς Ελαιόλαδο Μυκόνου. Δεν είναι ευχή, είναι υπόσχεση!

Έχουμε υποσχεθεί οι ελαιοκαλλιεργητές του νησιού ότι σύντομα θα έχουμε Ελαιόλαδο Μυκόνου εξαιρετικής ποιότητας. Ήδη η παραγωγή αυξάνει χρόνο με τον χρόνο με γεωμετρική πρόοδο και τα 12.000 ελαιόδεντρα που έχουμε σαν ΕΡ.Ο.Σ. διανείμει τα τελευταία 12 χρόνια σε ενδιαφερόμενους, μέλη μας και μη, έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Το Μυκονιάτικο ελαιόλαδο είναι εξαιρετικής ποιότητας. Αν αποκτήσουμε την κατάλληλη υποδομή, τότε θα πετύχουμε προϊόν «εξαιρετικό παρθένο» και άξιο να σταθεί με αξιώσεις στο τραπέζι και στην κουζίνα για κάθε οικιακή ή επαγγελματική χρήση. Αυτό δεν είναι ευχή είναι υπόσχεση γιατί βαθιά μέσα μας έχουμε και τη θέληση και τη βεβαιότητα και τη γνώση. Άλλωστε δεν έχουμε αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν με τον αυτόματο πιλότο. Τα σεμινάρια, οι καλλιεργητικές οδηγίες και οι γευσιγνωσίες που οργανώνουμε και που θα συνεχίσουμε να προγραμματίζουμε δείχνουν και οδηγούν στον στόχο μας για αξιοπρεπή παραγωγή. Η έλλειψη ελαιοτριβείου στο νησί υποβαθμίζει την ποιότητα λόγω του ότι ούτε η χρονική στιγμή της συγκομιδής ήταν δική μας απόφαση, ούτε και η απόσταση ως την Τήνο, την Άνδρο κλπ βοηθούσε για την τήρηση των βασικών κανόνων αξιοποίησης της πρώτης ύλης (ένεκα οξειδώσεων κλπ).
Ο ΕΡ.Ο.Σ. και στο αμπέλι και στην ελιά έχει βάλει σοβαρή σφραγίδα μετάβασης σε μια νέα καλλιεργητική, οινοποιητική και ελαιουργική περίοδο με σύγχρονες προδιαγραφές στηριζόμενες στην ντόπια παράδοση.
Σαν πρόεδρος του ΕΡ.Ο.Σ. Μυκόνου, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κουκά, δήμαρχο Μυκόνου και τους συνεργάτες του, καθώς και τα μέλη των υπολοίπων παρατάξεων: Επόμενη Μέρα και Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου (Κ.Ε.ΠΟ.Μ.) Είμαι σίγουρος ότι θα στηρίξουν εμπράκτως το αίτημα των καλλιεργητών (ερασιτεχνών και μελλοντικών επαγγελματιών) και θα φροντίσουν για την γρήγορη ευόδωση της δημιουργίας του Ελαιοτριβείου Μυκόνου.

Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητές μας και πολλά άλλα σχετικά, εδώ:
http://www.erosmykonos.gr/
Είναι η σελίδα μας, μια από τις πιο σημαντικές και ενημερωμένες ιστοσελίδες σχετικά με τα αντικείμενά μας.

Σχετικά με την επαφή και την υπόσχεση του Δήμου, του ίδιου του κ. δημάρχου και των συνεργατών του, περισσότερα εδώ:
http://www.erosmykonos.gr/?p=3615

~

Ένα όνειρο πλησιάζει στην πραγματοποίησή του!

Μετά από προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, την 20 Σεπτεμβρίου του 2017 έγινε συνάντηση μελών του Δ.Σ. με τον Δήμαρχο Μυκόνου κ. Κωνσταντίνο Κουκά, παρουσία των Αντιδημάρχων Ειρ. Γρυπάρη, Ν. Γκέλου και του προέδρου του Δ.Σ. Μ. Ατζαμόγλου. Το θέμα της συνάντησης ήταν η ίδρυση ελαιοτριβείου στη Μύκονο.

Η συνάντηση έγινε μέσα σε κλίμα συνενόησης και γενικής αποδοχής της άμεσης ανάγκης που υπάρχει στο νησί για ελαιοτριβείο. Ο ΕΡ.Ο.Σ. είχε ετοιμάσει και παρέδωσε στον κ.Δήμαρχο απαραίτητα έγγραφα που θα χρειαστούν για καλή ενημέρωσή του και ενδεικτικές οικονομικές προσφορές του κόστους του μηχανολογικού εξοπλισμού για ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης χωρίς υγρά απόβλητα δυναμικότητας επεξεργασίας 500 κιλών ελαιοκάρπου την ώρα.

Μετά από ενημερωτική συζήτηση λίγων ωρών ο Δήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς μας διαβεβαίωσε – μέσα σε γενική αποδοχή – οτι στον οικονομικό προϋπολογισμό για το 2018 θα υπάρχει ένα σχετικό κονδύλι που θα καλύπτει τα πιθανά έξοδα για την αγορά των μηχανημάτων του ελαιοτριβείου.

Εάν ψηφιστεί το σχετικό κονδύλι φέτος τον χειμώνα, η υλοποίησή του θα αρχίσει στις αρχές του 2018 και ο μειοδοτικός διαγωνισμός ευχόμαστε και ελπίζουμε να έχει θετικό αποτέλεσμα το επόμενο καλοκαίρι. Ο κ. Δήμαρχος έχει αναλάβει από δώ και στο εξής να διερευνήσει το νομικό καθεστώς και την τοποθεσία εγκατάστασης του Ελαιοτριβείου Μυκόνου.

Εκ μέρους όλων των μελών και των φίλων του ΕΡ.Ο.Σ. ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην Δημοτική αρχή για την αποδοχή του αιτήματός μας.
Ευχόμαστε η υλοποίηση του σχεδίου ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ να προχωρήσει απρόσκοπτα σύντομα και να μην συναντήσει γραφειοκρατικές ή άλλες τρικλοποδιές!


Σημ. Οι φωτογραφίες είναι από παλαιότερη επίσκεψη

του προσκαλεσμένου μας για σχετική ομιλία στα μέλη του ΕΡΟΣ,
γεωπόνου κ. Βαγγέλη Μπούρμπου σε κτήματα με ελιές στο νησί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s