Χτες, Τετάρτη 7.6.2017 το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργάνωσε, στην έδρα του τη Σύρο, την 1η Συνάντηση Παραγωγών & Εστιατόρων. Η συζήτηση διεξήχθη με διανησιωτική σύνδεση, με συμμετοχή εκπροσώπων από 8 νησιά, όσα και τα γραφεία του Επιμελητηρίου στις Κυκλάδες. Κάποιοι μάλιστα για πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά την εκδήλωση μέσω του καναλιού https://www.youtube.com/user/kyklades07 και επιπλέον να στέλνουν ερωτήσεις/σχόλια μέσω του LIVE CHAT εφόσον διέθεταν λογαριασμό YouTube.
Πέρασε αρκετός χρόνος με τα διαδικαστικά και τις παρεμβάσεις φορέων, ώσπου να πάρουν τον λόγο επαγγελματίες εστιάτορες, μάγειρες και παραγωγοί. Τότε -μιάμιση δηλαδή ώρα μετά την επίσημη ώρα έναρξης της εκδήλωσης- ζωντάνεψε, όπως ήταν φυσικό, η εκδήλωση και ακούστηκαν πράγματα επί της ουσίας. Όσοι πήραν τον λόγο είχαν πολλά να πουν με βάση την εμπειρία τους. Προσωπική μου θέση είναι ότι κάποτε πρέπει οι ροές να αντιστραφούν. Να καλείται ο κόσμος, οι ενδιαφερόμενοι, οι άνθρωποι της Αγοράς, να μιλήσουν στην αρχή (ας προηγείται εισήγηση 5 το πολύ λεπτών για να μπαίνει το πλαίσιο). Οι διάφοροι επίσημοι φορείς να κλείνουν την εκδήλωση με τις τοποθετήσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ακούσει πρώτα αυτούς για τους οποίους πολιτεύονται και επιχειρούν με τα μεγαλεπίβολα προγράμματά τους που μας αφορούν, όσο μας αφορούν, όλους.
Κατά τ’ άλλα η συζήτηση για το Aegean Cuisine -τα εστιατόρια και τα προϊόντα των Κυκλάδων- πάει καλά.
Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα ότι μπαίνει τάξη στην αρχική ιδέα. Περνάμε πλέον σε πρακτικά κι επί της ουσίας θέματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση θετικά βήματα όπως:
– η κατηγοριοποίηση των εστιατορίων μελών,
– το βιβλίο «του Άνεμου και της Αρμύρας»,
– η αξιολόγηση Κυκλαδίτικων προϊόντων,
– οι έλεγχοι,
– οι πιστοποιήσεις και
– μια σειρά μικρών και μεγάλων δράσεων που προγραμματίζονται,
δείχνουν ότι μπορεί να γίνει κάτι.
Δύσκολη μέρα χτες για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πολλά λόγια από πρωτοκλασσάτα χείλη, αναφορά σε εκατομμύρια ευρώ και δυστυχώς …τηγανίτα τίποτα, αφού κανείς δεν κατάλαβε ούτε και εξηγήθηκε πως λειτουργεί αυτό το περιβόητο ειδικό γαστρονομικό ενδιαφέρον, ποιοί και με ποιούς το συναποφασίζουν.
Τίποτα! Σαν όλα αυτά να γίνονται από άλλους …για άλλους.
Η Κυκλαδίτικη Γαστρονομία, είναι κομμάτι της Γαστρονομίας του Αιγαίου, μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και σαν μέρος του ευρύτερου συνόλου. Μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα. Να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά.
Αρκεί να ξεπεράσουμε μεμψίμοιρες αγκυλώσεις τοπικιστικές είτε πολιτικές. Κυρίως αν δώσουμε την δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες μέσα από τις δρασεις και τα ενδιαφέροντά τους να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Μπορούμε να προχωρήσουμε με γνώση, ενημέρωση, συνεργασία και σεβασμό μεταξύ μας. Το ερώτημα είναι θέλουμε; Και τι κάνουμε γι αυτό;