Θα δεις

Θα ‘ναι μια ωραία χρονιά, θα το δεις, θα παρακαλάμε να μη τελειώσει.
Τα πουλάκια θα κελα’ι’δούν, τα λουλούδια θα μοσχοβολούν, οι καλαμιώνες θα σφυρίζουν στους Βοριάδες, τα μανιτάρια θα θεριεύουν στις υγρασίες του Νοτιά, οι θάλασσες θα ‘ναι καλοταξίδευτες, οι αχινοί θα έχουν κουλούρα, τα ψωμιά θα βγαίνουν καλοψημένα, τα γουρουνάκια θα τσιτσιρίζουν, το σμαριδάκι ανασασμός, τα ραδίκια πικρά, το τυρί παλιό και μυρωδάτο, τα κρασιά μας θα ευφραίνουν καρδίας, θα βρέχει μυρωδάτα κεφτεδάκια χοιροσφα’ί’σια, θα χιονίζει κουραμπιέδες, θα ‘χει λιακάδες να διαβάζουμε τα συγκινητικά βιβλία που θα γραφτούνε, θα ‘χει συννεφιές για να συνθέτουν τραγούδια οι τροβαδούροι, θα την παλαίψουμε θα δεις, θα ‘μαστε καλύτεροι πολίτες, πιο ψύχραιμοι, ήρεμοι, πιο δυναμικοί, πιο διεκδικητικοί και πιο αγωνιστικοί, μα κι ίσως όπως πάντα ευκολόπιστοι, ταξιδιάρηδες της ελπίδας. Θα ‘ναι οι άνθρωποι γύρω πιο ειλικρινείς, αληθινοί και ερωτικοί, τα κορίτσια θα κάνουν ποδήλατο, τα αγόρια θα ψαρεύουν, οι παρέες θα τα’ί’ζουν τα παπάκια στο κανάλι… θα δεις!

papakia-sto-delft-photo-dimitris-rousounelos

UPDATE 04.01.17:
Χαίρομαι για την ανταπόκριση που είχαν οι ευχές μου. Δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές. Χαίρομαι και για τον χαβαλέ και για τα πειράγματα.
Σαν άνθρωπος που του αρέσει να γράφει, δηλαδή σαν μυθοπλάστης, ήθελα να «ταξιδέψω» τους φίλους μου, να θέσω προβληματισμό και να πάω λίγο παραπέρα τις ευχές που συνήθως αν το καλοσκεφτεί κανείς έχουν την καλυμμένη υπερβολή τους και την πικρή κι ενίοτε γλυκανάλατη πλευρά τους. Εν μέρει είναι και κριτική η στάση μου απέναντι σ’ αυτό. Από την άλλη πάλι, με όλη μου την καρδιά, από το είθε, το να, το θα, επέλεξα το βεβαιωτικό «θα».
Το «θα ‘μαστε καλύτεροι πολίτες, πιο ψύχραιμοι, ήρεμοι, δυναμικοι, αγωνιστικοί, διεκδικητικοί…» θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα του προβληματισμού μας. Η ειδυλιακή εικόνα με τα παπάκια αφορά τους ερωτευμένους με τη ζωή. Είναι η αφορμή -με όρους ενός κόσμου που δεν χλευάζει αυτό που βλέπει, αυτό που κάνεις, αυτό που λες- για να απλωθεί ένα ονειρικό χαλί με ευχές.
Αυτές δεν περιορίζονται χρονικά, δεν σαλαμοποιούνται και δεν καταναλώνονται ούτε σε παζάρια εμπορικά, ούτε σε αλώνια πολιτικά.
Με πρώτη ευκαιρία, θα πάρουμε ψωμάκια και πάμε στο Άι Νικολάκι ή στον Αμπουρδέχτη. Θα το χαρούνε τα κεφαλόπουλα, θα το χαρούνε οι πάπιες, θα το χαρούμε κι εμείς, θα δεις!
Καλή Χρονιά κι ακόμα καλύτερα Καλές Χρονιές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s