Βλέπουν το κυμματάκι, χάνουν το πέλαγος.

greece-by-night-mykonos-bright-nasa
Η Μύκονος είναι ένα λαμπερό σημείο στον πλανήτη νύχτα και μέρα. Ας μην το θαμπώνουμε ο καθένας για δικό του καπρίτσιο (photo by NASA)
~
Άνοιξα προχθές το πρωί την τηλεόραση να δω τι είπε ο Τσίπρας στην Νίσυρο κι στεναχωρησε τόσο τον δήμαρχό μας.
Το βρ-eκα ψάχνοντας τελικά από δω κι από κει.
Θα μπορούσε να είχε πει απευθυνόμενος σε μέλη των «Θεσμών» κάτι σαν:
-«Μην κολλάτε στην ουρά των Κινέζων στη Luis Vuitton, οι τσάντες κι οι shelfie, δεν αντιστοιχούν στην Αγορά» (sic),
-«Μη στέκεστε στο νοσοκομείο Υγεία, γιατί είναι και τα Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν»,

-«Μη βλέπετε κάποιους δημάρχους, πολιτικούς, μεγαλοεπιχειρηματίες, τους κολλητούς και όσους ανήκουν στο ευρύτερο σινάφι τους καλοντυμένους, και νομίζετε ότι όλοι έχουν να ντυθούν»(sic),

Αλλά δεν είπε αυτά ο πρωθυπουργός. Μιλώντας για νησιωτικότητα που είναι διαρκές και πάγιο αίτημα όσων κατοικούμε στα νησιά, κι απευθυνόμενος στους Θεσμούς, προτίμησε (για μια ακόμα φορά δυστυχώς) την ευκολία του κατανοητού παραδείγματος, είπε στο περίπου ότι:

-«Μη βλέπετε τη Μύκονο, την Πάρο, τη Σαντορίνη στις διακοπές σας και μπερδεύεστε με τον πλούτο των ιδιωτικών επενδύσεων και το πλήθος των τουριστών. Στα εκατοντάδες νησιά μας, στα χωριά και τις πόλεις της χώρας μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα σοβαρά».
Πιστεύω, όμως, αντί να το παίρνουν «επί προσωπικού» π.χ. η τυχούσα Luis Vuitton, το Υγεία, ο δήμαρχος, η Μύκονος, ίσως η …ΠαροΣαντορίνη και να επιτίθενται με την εκάστοτε επιχειρηματική, πατριωτική ή κομματική τους λεοντή, καλύτερα θα ήταν επι της ουσίας να μην απαντηθεί με όρους αμόλυντου ομφαλού της γης, αμέμπτου ηθικής και αειπάρθενης επιχειρηματικότητας. Έχουμε ανάγκη από την προβολή των διαχρονικών ελλείψεων στις υποδομές και των προβλημάτων στην καθημερινότητά μας.
Αυτά τα προβλήματα δεν γνωρίζουν από κόμματα. Δεν λύνονται όμως με κειμενάκια που γράφονται σαν μανιφέστα για να χαϊδέψουν αυτιά στα Μυκονιάτικα καφενεία και στα κρύα -έρημα και σκοτεινά μέρες Εορτών- περιώνυμα σοκκάκια του νησιού μας. Θέλουν ευρύτερες συνεργασίες χωρίς αποκλεισμούς, καλή διάθεση και σκληρό πρόγραμμα αποτοξίνωσης από χρόνιες ναρκισσιστικές αγκυλωτικές συνήθειες.
Αν δεν το κάνουμε με την ανάλογη τεκμηρίωση, με στοιχεία, τότε διαρκώς θα αγνοούν τη σοβαρότητα και θα μας στριμώχνουν στον τοίχο πολιτικοί και δημοσιογραφίσκοι.
Οφείλουμε να δώσουμε στατιστικά. Του Κέντρου Υγείας, της εφορίας, των συμβολαιογραφείων, των πρακτορείων, των σχολείων, των μεσιτικών γραφείων, των ενοικίων… Πρέπει να μιλήσουμε για τους νεκρούς των δρόμων και τους πολυτραυματίες εμείς όχι οι άλλοι, για τις «φαβέλες» και την αιτία τους εμείς, όχι οι άλλοι. Για την έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση, εμείς… για την επίθεση στο περιβάλλον εμείς, για την κατάληψη του δημόσιου χώρου εμείς, για την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου εμείς, για το ξέπλυμα του παγκόσμιου μαύρου χρήματος εμείς, για την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης οικογενειών εμείς, για την καθημερινότητά μας εμείς, για τον χειμώνα μας, για το καλοκαίρι μας…
Ας δούμε και τι έχουν οι γύρω μας, τι κέρδισαν και πως το κατάφεραν; Τι τους λείπει και γιατί. Αν είμαστε οι αδικημένοι του 21ου αιώνα, αν είμαστε άξιοι σαν κοινωνία να μας κράζουν διαρκώς στα πρωινάδικα και στα μεσημεριανάδικα σε κανάλια όπως τον Alpha*.
Ας κάνουμε κάποτε και μια σοβαρή, προγραμματισμένη, ανοικτή συνάντηση στο Γρυπάρειο, με μικρές και ουσιαστικές εισηγήσεις. Με διάλογο πάνω στα προβλήματα, χωρίς σκοπιμότητες και με τις λιγότερες πιθανόν πολιτικές αιχμές. Όχι προεκλογικά στο δικό του ο καθένας κοινό, αλλά τώρα. Όλοι ενώπιον όλων, όχι εναντίον των άλλων κι ο καθένας με την ευθύνη των λόγων του.
Τότε, τέλος, ας αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και μετρημένα και δυναμικά και επί της ουσίας.
Ίσως μας πάρουν στα σοβαρά.
~
Υ.Γ.1 Χάνονται ευκαιρίες άσκησης ορθής πολιτικής και διεκδικήσεων, όταν αναλώνεται η δυναμική μας σε εκδηλώσεις άνευ ουσίας και επιτρέψτε μου αυτά να τα λέει και να τα γράφει ένα άτομο που έχει ψηφίσει θετικά, τα τελευταία 2 σχεδόν χρόνια σαν Δημοτικός Σύμβουλος, 3 αντικυβερνητικά/αντιπρωθ-υπουργικά(!) ψηφίσματα στον Δήμο της Μυκόνου.

Νομίζω απλά ότι θα χρειαστεί ένα έξοδο ακόμα ο Προϋπολογισμός του Δήμου μας. Καινούργια γυαλιά για τα υψηλώτερα κλιμάκια γιατί αυτά του κομματικού πατριωτισμού με τις παρωπίδες δημιουργούν πρόβλημα …βλέπουν το κυμματάκι, χάνουν το πέλαγος.

Υ.Γ.2 Νομίζω είδα τον περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Χατζημάρκο πολύ σκεπτικό κατά τη διάρκεια της ομιλίας Τσίπρα. Στο τέλος γέλασε και χειροκρότησε ξαραθυμισμένος. Μάλιστα σηκώθηκε, συνεχάρη ένθερμα τον πρωθυπουργό και μη σου πω (εκεί κόπηκε το πλάνο στην ΕΡΤ και όρκο δεν παίρνω, μια αίσθηση καταγράφω) σα να τον ενηγκαλίσθη, σχεδόν φιλήθηκαν σταυρωτά δηλαδή.

Υ.Γ.3 Για να είμαι δίκαιος αντιγράφω εδώ τα προβλήματα του νησιού μας όπως τα καταγράφει και τα βλέπει ο κ. δήμαρχος. Συμφωνώ 100% σε όλα. Άλλωστε για πολλά από αυτά, αν όχι για όλα έχουμε δώσει αγώνες επί πολλά χρόνια. Θα μπορούσα μάλιστα να προσθέσω δυο φορές τόσα που άπτονται της κρατικής μέριμνας. Το κακό όμως είναι (κι αυτό δεν φαίνεται από την καταγραφή) ότι πολλά από τα προβλήματα οξύνθηκαν αν δεν δημιουργήθηκαν τώρα τελευταία και δεν βλέπω να γίνεται επί της ουσιάς κάτι ουσιαστικό και καλά οργανωμένο πλην μιας καλά διαφημιζόμενης διαχείρισης. Πολλά από αυτά τα προβλήματα οφείλουμε να τα δούμε υπό το πρίσμα τοπικών δυνατοτήτων, να προγραμματίσουμε λύσεις δραστικές και να δούμε σαν νησί που βαδίζουμε εν τέλει.
«…• Στο Κέντρο Υγείας του νησιού μας, υπηρετούν σήμερα μόλις δύο (2) μόνιμοι ιατροί και ένας (1) επικουρικός, ενώ δίνουμε αγώνα κάθε μήνα με την συνδρομή και ιδιωτών, να καλύπτονται στοιχειωδώς, οι βάρδιες του ΕΚΑΒ.
• Για την πολιτική προστασία ολόκληρου του νησιού, υπηρετεί, ένας (1) μόλις πυροσβέστης.
• Το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στα καθήκοντα του με 15-17 αστυνομικούς, ενώ παράλληλα δεν υφίσταται τροχαία και τμήμα Ασφαλείας.
• Η παιδεία μας στριμώχνεται μέσα στα υπερκορεσμένα σχολεία, στερούμενης, της πλειοψηφίας των ειδικών μαθημάτων.
• Η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, καλούνται με δύο (2) μηχανικούς και έναν (1) κλητήρα να κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης.
• Οι αθλητές μας υποχρεούνται να μετακινούνται στα γειτονικά νησιά, όποτε ο καιρός το επιτρέπει, προκειμένου να αθληθούν σε κλειστό γυμναστήριο.
• Δεν υπάρχει ανταποκριτής του ΟΑΕΔ στο νησί μας, έναν προορισμό με δεκάδες χιλιάδες εποχιακό προσωπικό.
• Δεν υπηρετούν στο νησί, κοινωνικός λειτουργός, κτηνίατρος, επόπτης υγείας και πολλά άλλα.
«

Γλωσσάρι
ξαραθυμισμένος: ευχαριστημένος (ξαραθύμιο=ευχαρίστηση)
.
* alphatv.gr/shows/entertainment/happyday/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s