Εμμονές μεγάλων παιδιών, πληρώνουσι μελλοντικά τέκνα

Με αφορμή μια (ωραία) φωτογραφία!

mykonos-port-doya-karolini

Η λήψη είναι εξαιρετική. Με τη βοήθεια που προσφέρει η νέα τεχνολογία, αυτή της λήψης από ψηλά μέσω drone, η Ντόγια Καρολίνη μας χάρισε μια εικόνα από αυτές που δεν έχουμε (ακόμα) συνηθίσει.
Σκέφτομαι ότι σαν εικόνα, είναι για πολλούς από μας εδώ στο νησί, «άγνωστος τόπος». Αυτό επεσήμανα στη λεζάντα που συνόδεψε τη φωτογραφία:
«Φωτογραφική λεπτομέρεια από μια Μύκονο
που δεν την έχει συνηθίσει το μάτι μας
και δεν ξέρω αν ποτέ πρόκειται».

H φωτογραφία δημιούργησε αίσθηση όταν την αναδημοσίευσα. Άλλωστε γι αυτό γεννιούνται οι περισσότερες φωτογραφίες. Για να δημιουργήσουν αίσθηση. Έτσι δεν είναι;
Οι σκέψεις όμως είναι συνακόλουθες. Μαζί και οι προβληματισμοί.
Δυστυχώς κάποιοι (λίγοι που μοιάζουν πολλοί, καθώς παρασύρουν κι άλλους) αποφάσισαν συγκεκριμένα πράγματα για το νησί. Τα «θαυμάζει αυτά και το πανελλήνιο και η παγκόσμια κοινότητα (sic).
Αντικρίζει συχνά πλέον ο επισκέπτης του νησιού μας τέτοιες «γεωμετρίες» εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει αρμονία, οικειότητα, υποδοχή, καταφυγή, φιλοξενία, μέτρο…
Είναι από δικά μας λάθη, μέσα στην παραζάλη που μας έχει φέρει το άγχος και η αγωνία των τελευταίων χρόνων. Κοιτάμε το πρόσκαιρο κι όχι το μακροπρόθεσμο. Επαφίουμε την αισθητική, την ανάπτυξη και την εν γένει πορεία του τόπου μας σε κάθε λογής αυτόκλητους σωτήρες. Εκείνοι βέβαια εισπράτουν τα συμφωνημένα κι εμείς πληρώνουμε το μάρμαρο (εεε… το αχρείαστο μπετόν!)
Είχα επιχειρηματολογήσει πολλές φορές για την αδόκιμη επιλογή της δημιουργίας ενός καταφυγίου στο συγκεκριμένο ξάνεμο σημείο. Αν δεν μας εμπνέει η ιδέα να μείνουν τα καϊκια στο παλιό λιμάνι, η θέση του είναι λογικά στον Ορνό, εκεί που ήδη αράζουν κι εξυπηρετούνται εκατοντάδες καΐκια και μικρά ιδιωτικά αλλιευτικά σκάφη.
Έτσι όπως τελικά έγινε, με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι προβληματικό για κάθε χρήση, δυστυχώς! Με διαφορετικό προσανατολισμό στη μπούκα του και βέβαια …διαφορετικό σχεδιασμό, που δεν ξεκινά κοχλίας, συνεχίζει σκουληκαντέρα και καταλήγει πυραμιδα των Ινκας (αλήθεια μόνο εγώ βλέπω ότι μοιάζει σα να σχεδιάστηκε με τουβλάκια της LEGO;), θα μπορούσε να είχε εξαρχής σχεδιαστεί για μαρίνα σκαφών αναψυχής. Το είπα άλλωστε και στον τότε δήμαρχο που απάντησε με μια εξυπνάδα από κείνες που τον χαρακτηρίζουν: «Είναι μεγάλα τα βάθη, Δημήτρη και είναι αντιοικονομικό». Ετούτο τελικά που ντύθηκε με τη λεοντή του «καταφυγίου» κανένας υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν υπέγραφε για πολλά χρόνια (και πέρασαν πολλοί), ώσπου ήρθε ο πολύς Γιώργος Σουφλιάς, που να πω, δεν άκουσε(;) δεν είδε(;) και υπέγραψε. Κι έτσι έχουμε το γνωστό χαοτικό πάρκινγκ στο λιμάνι.
Άξιος!
Εμμονές μεγάλων παιδιών, πληρώνουσι μελλοντικά τέκνα.
Τις χωνεύουμε σιγά-σιγά με την συνδρομή του χρόνου που περνάει. Αυτή είναι η δουλειά του χρόνου άλλωστε. Να γνωρίζουμε όμως κι εμείς και οι νεώτεροι, ότι τα πράγματα με διάλογο και εντοπιότητα στον προσανατολισμό, μπορούμε και χρήσιμα και μοντέρνα και σύγχρονης αισθητικής έργα να κάνουμε.
Κι αν το επισημαίνω αυτό το τελευταίο είναι γιατί βλέπω μια αγωνία στη σημερινή δημαρχία να περιφρουρήσει αυτά που σχεδιάζει μην τυχόν και τα μοιραστεί με κανέναν άλλο και λιγοστέψει η δόξα που της αναλογεί. Όταν όμως δεν μοιράζεται τις ιδέες μην έχει την απαίτηση να μοιράζεται το λάθος και μην πετά σε άλλους την ευθύνη της κάθε αποτυχίας και δυσλειτουργίας.

Τελειώνοντας, να σημειώσω, ότι αυτό εκεί στη φωτογραφία, δεν είναι μοντέρνα πυραμίδα στο Περού. Είναι λεπτομέρεια στην άκρη του μόλου από αυτό που υποτίθεται ότι είναι αλλιευτικό καταφύγιο, δηλαδή ένα …απάναμο ψαρολίμανο.
It is!
Is n’t it?
Την καλημέρα μου!

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s