Δελτίο θυέλης στο νησ ί των σκανδαλωδών ανέμων

Το δελτίο θυελωδών ανέμων που τις τελευταίες μερες ακούγεται στο νησί βαράει καμπανάκια στα υψηλότερα κλιμάκια. Μην κάνετε πως δεν ακούτε. Όλοι μας πρέπει να ακούμε. Χτυπά για όλους μας η καμπάνα.
Προσυπογράφω το παρακάτω κείμενο του Γιώργου Ριζόπουλου, εξάλλου «ήμουν κι εγώ εκεί». Φαίνεται άσχετο με την εισαγωγή μου, αλλά δυστυχώς για όλους μας είναι πολύ σχετικό, αφού όλα στον τουρισμό του νησιού μας συνδέονται με έναν τρόπο μαγικό και είναι πάντα τα ίδια πρόσωπα που εκφράζουν τις ίδιες αντιλήψεις κι επιμένουν σε μια πλασματική εικόνα που συνεχώς μας προσβάλει παγκοσμίως και παράγει ειδήσεις που δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό που η κοινωνία μας έχει κατακτήσει.
Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε πάντα με τον Ριζόπουλο. Ούτε ο ίδιος το θέλει. Να τον ακούμε όμως και να σεβόμαστε την άποψή του, γιατί κουβαλάει την τρικυμία μαζί και την γαλήνη ενός μεγάλου ταξιδιού. Ένα ταξίδι στο οποίο πολλοί δεν συμμετείχατε. Θέλετε να φτάσετε σε λιμάνια με δίχως καπετάνιους, με δίχως την πείρα των ως τώρα παθημάτων και κυρίως με την αμετροεπή περηφάνεια ότι τα ξέρετε όλα και την πεποίθηση ότι τα κάνετε καλύτερα.
Η ουσία όμως είναι να φέρετε το πλοίο στο λιμάνι με ασφάλεια και να έχουμε όλοι μας κερδίσει από την εμπειρία και την περιπέτεια του ταξιδιού.
Καλά ξεμπερδέματα στη μοναξιά του σύννεφου που πετάτε από τη χαρά σας. Όλη δικιά σας!

Menu St Moritz

Στο κείμενο του Γιώργου Ριζόπουλου που ακολουθεί θα έβαζα τον τίτλο:

Αναγκάζομαι

«Αναγκάζομαι να γράψω πικρά λόγια για αυτούς που βρήκαν στρωμένο το τραπέζι του τουρισμού στην Μύκονο και νομίζουν ότι μπορούν να σπαταλούν χρήματα σε ξενόφερτους συμβούλους που διαχειρίζονται κατά το δοκούν την τουριστική προβολή του νησιού. Η άγνοια και ο εγωισμός τους εμποδίζουν να καταλάβουν ότι η γνώση βρίσκεται εδώ.

Οι Μυκονιάτες με την δική τους δύναμη έχτισαν και χτίζουν τον τουρισμό στο νησί προσαρμοσμένοι σε νέες συνθήκες. Είναι τουλάχιστον άδικο, αν όχι ανόητο οι επαγγελματίες που έδωσαν παγκόσμια φήμη στο νησί, να ακυρώνονται από εταιρίες συμβούλων που αμείβονται παχυλά και δεν συνεργάζονται με το θεσμικό όργανο του τουριστικού κόσμου. Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο η επιτροπή τουρισμού και με ομολογημένη ευθύνη της Δημοτικής αρχής ναυάγησε και απέμεινε μόνο η πρόεδρος να κάνει μακρινά ταξίδια* στις Ινδίες επιμένοντας πως είναι ο καπετάνιος ενός ανύπαρκτου σκάφους.

Ας γνωρίζουν οι νεαροί Δημοτικοί άρχοντες, ότι η παλιά φρουρά έχει πιο φρέσκα μυαλά από τα δικά τους. Παρουσιάζω σήμερα ένα σπάνιο ντοκουμέντο του 1985 όταν ο τότε Δήμαρχος Μαθιός Αποστόλου χωρίς να σπαταλήσει χρήματα, μαζί με 50 Μυκονιάτες, την επιτροπή τουρισμού,τους οργανοπαίχτες και τον αείμνηστο Φιλλιπή που ήταν μόνος του ένα κεφάλαιο,έκανε δεκαήμερη προβολή της Μυκόνου στο Σαιντ Μόριτζ το κορυφαίο διαχρονικά προορισμό διακοπών.Πρόκειται για τον κατάλογο του εστιατορίου του ξενοδοχείου Crystal όπου μαγειρεύαμε Ελληνικά και παίζανε Μυκονιάτικα το βιολί και το σαντούρι. Στο ίδιο ξενοδοχείο δώσαμε δεξίωση για τις Ελβετικές και Ελληνικές αρχές,δημοσιογράφους και φίλους της Μυκόνου. Εντύπωση μου έκαναν οι διαδοχικές συναντήσεις μας με τις αντίστοιχες επιτροπές τουρισμού του Σαιντ Μόριτζ, του Νταβός, του Κουρ και της Αρόζα. Τότε κατάλαβα το σημαντικό ρόλο αυτών των επιτροπών στην ανάπτυξη και διαχείριση του Τουρισμού. Τέλος θέλω να αναφέρω τον αείμνηστο διευθυντή τουρισμού του ΕΟΤ στην Ελβετία Κωνσταντίνο Κολιό, ένα καλό φίλο της Μυκόνου. Μας παρείχε βοήθεια και γνώση δωρεάν».

—–
Το Μενού από το Μυκονιάτικο Δείπνο στο ξενοδοχείο Crystal στο κέντρο του St Moritz τον χειμώνα του 1985

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


*Προσωπικά όταν ήρθε το θέμα της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου ταξιδιού στο Δ.Σ. σαν δημοτικός σύμβουλος το καταψήφισα, ακριβώς λόγω ανυπαρξίας της Τουριστικής Επιτροπής.
Δυστυχώς έχουν επιβεβαιωθεί 100% οι προβλέψεις μου ότι οι επιλογές προσώπων ήταν τέτοιες ακριβώς για να μην λειτουργήσει δεδομένου ότι τα πρόσωπα είχαν μεν σχέση με τον τουρισμό, δεν είχαν όμως καμιά σχέση με το θέμα της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Και βέβαια οι περισσότεροι παρά την πρόσκλησή τους δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στις συνεδριάσεις οι οποίες και δεν έγιναν. Κρίμα!

3 σκέψεις σχετικά με το “Δελτίο θυέλης στο νησ ί των σκανδαλωδών ανέμων

  1. Πόσο σωστά και πόσο κρίμα.
    Το βλέπω ακόμα κι εγώ που δε βιοπορίζομαι από τον Τουρισμό μα δω εδώ και υφίσταμαι τα ξένα λάθη σα να ήταν δικά μου.

    Κρίμα για μας, κρίμα για το μέλλον του τόπου που αγαπάμε.
    Εξακολουθώ να ελπίζω πως τέτοιες φωνές θα συνετίσουν. Φρούδα ίσως η ελπίδα μου μα αναγκαία. Αλλιώς η πίκρα δεν αντέχεται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s