Λαγάνα* με τον τρόπο του Νικόλα Γκέλου

Zymari prozymi Gelos Nikos
Την Τρίτη 8 Μαρτίου ο Νικόλας Γκέλος μίλησε με απλά λόγια στα παιδιά του Παιδικού σταθμού Άνω Μεράς Μυκόνου για το έθιμο της λαγάνας. Δεν μίλησε μόνο, αλλά ζύμωσε μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους 15 κιλά αλεύρι με προζύμι, το άφησε λίγο να φουσκώσει και στη συνέχεια μοίρασε ζύμη και καθοδήγησε τα παιδιά για να φτιάξουν το καθένα τη δική του, την οποία βέβαια και πήραν μαζί τους να την ψήσουν στο σπίτι.
Gelos 1

Προσωπικά, όσες φορές κι αν σταθώ μπροστά στα παιδιά αισθάνομαι μια σταλιά. Λυγίζουν τα γόνατά μου. Την ίδια αίσθηση νομίζω απεκόμισε και ο Νικόλας Γκέλος. Δεν ήταν λοιπόν άνευ λόγου το γεγονός ότι έκατσε στο πάτωμα ο 2μετρος Αντιδήμαρχος και ήρθε στα ίσια με το μπόι των λιλιπούτειων μαθητών.
zymoma Gelos
Και όχι άδικα, νομίζω εκ του αποτελέσματος κι εκ των πραγμάτων, τον χαρακτήρισα «Γκέλ-ιβερ της αρτο-ποίησης» γιατί ειρήσθω εν παρόδω φτιάχνει και εξαιρετικό προζυμένιο ψωμί του οποίου θα έχουμε τη χαρά να δούμε τη διαδικασία παρασκευής αυτή την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 στον Παλιό Φούρνο της Άνω Μεράς στις 6:00 μμ, σε μια ακόμα εκδήλωση της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου.
heria paidika zymonoun Mykonos Ano Mera 2016

Ζητήσαμε από τον Ν. Γκέλο να προσαρμόσει τη συνταγή σε οικιακές συνθήκες και ιδού λοιπόν:

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΛΑΓΑΝΑ (με προζύμι)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 5-6 ΛΑΓΑΝΕΣ

Α. ΥΛΙΚΑ
* 5 κιλά αλεύρι σκληρό (70% τύπου Μ).
* 450 γρ. προζύμι.
* 16 γρ. ξηρή μαγιά.
* 2,5 μπουκάλια νερό του 1,5 λίτρου χλιαρό νερό (ανάλογα και με την θερμοκρασία του δωματίου που θα ζυμώσουμε).
* 10 κ.σ. ζάχαρη.
* 5 κ.σ. αλάτι.
* 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο.
* Σουσάμι.

Β. ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Σε μια σκάφη αδειάζουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε το προζύμι.
Προσθέτουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και την ξηρή μαγιά.
Ζυμώνουμε καλά και όταν τα υλικά ομογενοποιηθούν και πάρει μορφή το ζυμάρι μας, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει ελαστικό και να μην κολλάει στα τοιχώματα της σκάφης μας.
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 50’ σκεπάζοντάς το με μια πετσέτα καλά.
Πλάθουμε τις λαγάνες μας, το πλάτος των οποίων να μην ξεπερνά το πάχος του δαχτύλου μας. Κάνουμε τρυπίτσες, αλείφουμε με νερό την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε σουσάμι.
Αφήνουμε τις λαγάνες μας για 15’ σκεπασμένες.
Φουρνίζουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 18ο ºC  για 45’-50’.

Καλή επιτυχία, Καλή όρεξη και Καλή Σαρακοστή!

Voutsina
Εύη Βουτσινά «Γεύση Ελληνική», εκδ. Καστανιώτη

λαγάνα είναι το χαρακτηριστικό, πλατύ, σισαμωτό ψωμί που συνοδεύει τα νηστίσιμα της Καθαράς Δευτέρας. Λέγεται ότι η λαγάνα προέρχεται από το αρχαίο «λάγανον».
Το βρίσκουμε π.χ. στους Εβδομήκοντα, όπου τα λάγανα δεν ταυτίζονται με τα άζυμα ψωμιά
(άρτους αζύμους πεφυραμένους εν ελαίω και λάγανα άζυμα κεχρισμένα εν ελαίω, στην Έξοδο).
Το αναφέρει και ο Αθήναιος σε στίχο του Αριστοφάνη (λάγανα πέπεται) από τις Εκκλησιάζουσες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s