Παναγιώτης Κουσαθανάς, ο δάσκαλος που θα ήθελα να έχω

 Kousathanas Panagiotis Mykonos
Παναγιώτης Κουσαθανάς, ο Δάσκαλος που δεν είχα και που θα ήθελα να ‘χω.
Αλλά δεν έχω παράπονο!
Ήταν στο πλάι μας από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της έκδοσης της εφημερίδας «Η Μυκονιάτικη». Μας έμαθε πολλά. Μας δίδαξε μέθοδο και τρόπο. Μας έδειξε τον δρόμο να γίνουμε καλύτεροι γραφιάδες. Σε κείνο το εργαστήρι που μέρα με τη μέρα και μήνα με τον μήνα χτίζαμε στο χαρτί μια Μύκονο που δεν θα ντρέπεται για τη διαχείριση της ομορφιάς της και της ιστορίας της. Εκεί που δεν κάναμε διαχείριση συνειδήσεων, ούτε και τολμήσαμε ποτέ να κρύψουμε την αλήθεια, σε αντίθεση με την απόλυτη κατάντια του «Τύπου» σήμερα και στο νησί μας. Εκεί σκάβαμε βαθιά να βρούμε την αλήθεια και γι αυτή γράφαμε. Αυτήν πληρώσαμε κι αυτήν πληρώνουμε ακόμα. Και δεν ήταν πάντα η δικιά μας αλήθεια, ήταν απλά η αλήθεια που δεν αντέχεται από την αλαφράδα που χαρακτηρίζει την εποχή μας.
Ο Παναγιώτης παραμένει εκεί, αγωνίζεται από το ίδιο μετερίζι που τον γνωρίσαμε, συνεχίζει στο ίδιο μότο, στο ίδιο πλαίσιο αναφοράς, στον πολιτισμό, που αποτυπώνεται με επίκεντρο τον μικρό μας τόπο και με φακό ευρυγώνιο.
Ποια δράση του και ποιο χάρισμα να πρωτοθυμηθώ;
Του δάσκαλου, του μελετητή, του συλλέκτη, του φωτογράφου, του ποιητή, του συγγραφέα, του πάντα έτοιμου να δώσει πληροφορίες για ό,τι γνωρίζει; Πόσοι νέοι στο νησί δεν απευθύνθηκαν σε κείνον σαν μαθητές, σαν σπουδαστές και σαν ερευνητές και πόσοι ακόμα περισσότεροι δεν χτύπησαν την πόρτα του από κάθε μεριά της γης για να αντλήσουν γνώση από το πολύτιμο αρχείο του;
Ατελείωτος θα μείνει ο κατάλογος, αναγκαστικά, όμως πρέπει να συμπληρώσω δυο ακόμα χαρακτηριστικά του. Εκείνο του ανοικτόκαρδα φιλόξενου Μυκονιάτη και εκείνο του μάγειρα! Λίγοι ίσως γνωρίζουμε πως ο Παναγιώτης Κουσαθανάς είναι ένας εκλεκτός μάγειρας, με γνώσεις και πάθος για καλό φαγητό. Η βαθιά του γνώση για τη Μυκονιάτικη Κουζίνα, ο τρόπος που την αποδίδει στα γραπτά του και τη μοιράζεται με φίλους στην καθημερινότητά του, με κάνει να πιστεύω ότι θα ‘χε άλλη τύχη αν είχαμε τη χαρά να ήταν εκείνος που θα είχε καταγράψει τις διατροφικές μας συνήθειες και τις παραδοσιακές μυκονιάτικες συνταγές.
Ποτέ δεν είναι αργά!
Εξάλλου έχει μπροστά του χρόνια προσφοράς στον τόπο και τούτη η …στάση της Βιβλιοθήκης, είναι μια πρόσκαιρη αφορμή για να ξεκουραστεί με μια κούραση διαφορετική. Είναι εφαλτήριο και βαθιά εισπνοή, μέρος της άσκησης δηλαδή του συγγραφέα, για καινούργιους δρόμους που χρειάζονται καλή ανεπνοιά.
Η Βιβλιοθήκη που φέρει το όνομά του, με την μορφή ενός Ιδρύματος που στεγάζει το αρχείο του και στόχο έχει την ανάπτυξη της έρευνας και της μελέτης της Παράδοσης και του Πολιτισμού, είναι πια ένα ακόμα πιο χειροπιαστό κόσμημα για την Μύκονο, ένα κόσμημα που ο ίδιος σαν αφοσιωμένος χρυσοφός φιλοτέχνησε και μαλαματοκάπνισε.
Κουράγιο και δύναμη εύχομαι, στον δάσκαλο, στον φίλο, στον αγαπημένο Μυκονιάτη, να ζήσει και να χαρεί τα όνειρά του και τους κόπους του μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας!
Μύκονος 25.11.15
Δημήτρης Ρουσουνέλος
~

Εδώ «Το δείπνο» ένα εξαιρετικό, μαγειρικού περιεχομένου διήγημά του, που μοσχοβολά θάλασσα, σκόρδο και δεντρολίβανο, από τη συλλογή διηγημάτων του: Αξιοσημείωτες συναντήσεις (Μυθ-ιστορίες για σημαδιακά συναπαντήματα), Εκδόσεις Ίνδικτος 2011.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι της Αγγέλας Καλαφάτη, της καλής φίλης και αγαπημένης εκπαιδευτικού που αθόρυβα στηρίζει κάθε πολιτισμική προσπάθεια που συμβαίνει στη νησί. Η δράση εξάλλου που αφορά τη Λέσχη Ανάγνωσης για Ενήλικες και την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, γίνεται στο πλαίσιο της Στέγης Πολιτισμού υπό την εμπνευσμένη εποπτεία της*.

Από την Αγγελική Καλαφάτη

Οι βιβλιοθήκες είναι κάτι παραπάνω από νούμερα, πληροφορίες ή συλλογές.
Οι βιβλιοθήκες είναι πιο πολύ χώροι που ενώνουν ανθρώπους και ιδέες στις τοπικές κοινωνίες.
Είναι σημεία αναφοράς όπου οι άνθρωποι ανταλλάσσουν γνώση, σοφία, σκέψεις
και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.
Richard Watson

Όσοι βρεθήκαμε στη «Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά – Δημοτική Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης» την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στην εναρκτήρια χειμωνιάτικη Αποσπερίδα αισθανθήκαμε τυχεροί. Η νέα ισόγεια αίθουσα αλλά και ο γνωστός μας παλιότερος ανανεωμένος χώρος του ορόφου αποτελούν πραγματικό κόσμημα για τον τόπο. Η ξενάγηση που προηγήθηκε της Αποσπερίδας από τον ιδρυτή της Στέγης στους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς αυτής της βιβλιοθήκης-μουσείου ήταν αποκαλυπτική.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Παναγιώτης Κουσαθανάς μας εξομολογήθηκε πως θεωρεί την ολοκλήρωση της Στέγης ως το σπουδαιότερο έργο της ζωής του, έργο που βάζει χωρίς δεύτερη σκέψη πάνω από το πλούσιο συγγραφικό του (έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι πέντε βιβλία, έχει διακριθεί με Κρατικά Βραβεία και πρόσφατα έχει βραβευθεί με το μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών). Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα νομικά, γραφειοκρατικά και άλλαεμπόδια που ακόμη συναντά: «Με όχημα πάντοτε τη στοργή και το ενδιαφέρον που ευελπιστούμε ότι θα δείξετε εσείς, οι κάτοικοι του νησιού μας, στους οποίους ανήκει η ολοκληρωμένη πλέον (δυστυχώς μόνο κατασκευαστικά, αλλά όχι ακόμη νομικά εξ αιτίας της γνωστής μάστιγας της γραφειοκρατικής αβελτηρίας, αλλά και της αμάθειας και της καχυποψίας…) πνευματική σας Στέγη, θα συνεχίσομε να σας προσφέρομε μιαν ανάσα πολιτισμού».

Αμέσως μετά, συνεπής στο έμβλημα των Αποσπερίδων από μουσικής άρχεσθε και εις μουσικήν λήγεσθε  ξεκίνησε την Θ’ περίοδο (ένατος χρόνος των Αποσπερίδων!) με δύο μέρη από την Συμφωνία αριθ. 5 του Dmitri Shostakovich.
Αποσπερίδες πολιτισμού λοιπόν και φέτος, με αφιερώματα σε συγγραφείς, μουσικούς και καλλιτέχνες, προβολές έργων  του παγκόσμιου κινηματογράφου, κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου. Παραλλήλως, Λέσχη Ανάγνωσης για ενήλικες (έκτος χρόνος λειτουργίας) και Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά. Και ποιος ξέρει τι άλλες εκπλήξεις πνευματικής τροφής μας περιμένουν στη λαμπρή νέα Στέγη. Γιατί, επιτέλους, πρέπει να ακουστεί πως στη σημερινή κοσμοπολίτικη Μύκονο παράγεται εκτός από τουρισμός και πολιτισμός.

Ο Παναγιώτης Κουσαθανάς με την Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης χαρίζει ανεκτίμητο δώρο στον πληγωμένο γενέθλιο τόπο του, ρεμέντιο για την «τρυπωμένη ψυχή του νησιού» της Μέλπως, ανάσα και βάλσαμο για τις ψυχές που ζούμε εδώ.
Ευχαριστούμε κύριε Παναγιώτη μας,
[…]
idrima-kousathana-egainia*Περισσότερες λεπτομέρειες  για τη συμμετοχή σας στη Λέσχη Ανάγνωσης στο τηλέφ. 22890-22646 κατά τις ώρες λειτουργίας της Στέγης ή από την ίδια (τηλεφ. ).

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης
Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 17:30 έως 20:30
Email: biblpankous@gmail.com
http://paramilita.blogspot.com
idrima-kousathana-panoramiki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s