Θάλεια Τσιχλάκη: μια πολύ καλή μονογραφία για το τυρί-σύμβολο, την Κοπανιστή

Tsihlaki BHMAgazino Kopanisti RousounelosΣτις 3 Ιουνίου του 2001 (πάνε ήδη σχεδόν 15 χρόνια!), άνοιγα την εφημερίδα το ΒΗΜΑ και έτρωγα μια κατακέφαλα, από την οποία έκτοτε δυσκολεύομαι να συνέλθω. Μπορεί να έχουν έρθει κι άλλες τέτοιες κατακεφαλιές αλλά εκείνη η πρώτη στο πρόσωπό μου και στη συγγραφική μου δουλειά αναφορά με έκανε να αντιληφθώ ότι τα πράγματα περνάνε στη σφαίρα της …σοβαρότητας. Ήταν ένα άρθρο της μεγάλης κυρίας της ελληνικής γαστρονομίας, της Θάλειας Τσιχλάκη για τη Μυκονιάτικη Μαγειρική. Ανάμεσα στα άλλα έγραφε:
«…Ο κ. Ρουσουνέλος κατάφερε να δώσει κάτι όμορφο, σαν μια έγχρωμη φωτογραφία που αποτυπώνει την αλήθεια χωρίς να χρειάζεται τις φιοριτούρες του λόγου για να τη σχολιάσει. Οι παρατηρήσεις του δεν είναι μελό. Βλέπει το χθες να χάνεται και το αποτυπώνει. Δεν επεμβαίνει για να το σώσει. Ξέρει πως ό,τι αξίζει να μείνει θα σωθεί, χωρίς τις επεμβάσεις των αμυντόρων της παράδοσης…» Θάλεια Τσιχλάκη 3/6/01 ΤΟ ΒΗΜΑ (όλο το κείμενο ΕΔΩ)
Aginaropita me Kopanisti Tsihlaki
Στο ΒΗΜΑ της περασμένης Κυριακής και συγκεκριμένα με ένα 2σέλιδο του ενθέτου περιοδικού BHMAgazino, η Θάλεια Τσιχλάκη ξαναχτύπησε:
«…δεν βιάστηκα να κάνω τη δέουσα αναφορά σε αυτή την πραγματικά πολύ καλή μονογραφία του Δημήτρη Ρουσουνέλου για το τυρί-σύμβολο της Μυκόνου. Και αυτό επειδή το «Η Κοπανιστή – Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές» εκδ. Scala Gallery) δεν είναι απλά ένα βιβλίο μαγειρικής που θα το αγοράσει κανείς για να καταλήξει να στολίζει το τραπέζι του σαλονιού του ή τα ράφια της βιβλιοθήκης του (εκεί όπου και θα ξεχαστεί, όπως συμβαίνει με περισσότερα από τα όμορφα κατά τα άλλα, βιβλία μαγειρικής, που κυκλοφορούν…»
και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα για την Κοπανιστή και την έκδοση που συμπληρώνονται με τη συνταγή για «Αγκιναρόπιτα με Κοπανιστή», μια ακόμα πρωτότυπη συνταγή για το εξαιρετικό αυτό τυρί που το πήραμε μαζί με άλλους 40 περίπου μάγειρες σαν προϊόν και το αναδείξαμε σε υλικό μαγείρικής με πολύ ουσία και κυρίως με πολύ ενδιαφέρον μέλλον.
Ευχαριστώ πολύ τη Θάλεια Τσιχλάκη, από καρδιάς, αφενός γιατί δεν ξεχνώ εκείνη την πρώτη της αναφορά και κυρίως γιατί χαίρομαι που ανταποκρίθηκα και ανταποκρίνομαι στην εμπιστοσύνη της.

KOPANISTI TSIHLAKI- Rousounelos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s