Chef, θα χάσω το κριθαράκι

Τσιμπολογήματα 11/14

περ.”Γαστρονόμος” Νοέμβριος 2014
περ.”Γαστρονόμος” Νοέμβριος 2014

Chef, θα χάσω το κριθαράκι!

στη μάχη χαρακωμάτων χάριν της παράδοσης,
ο χορηγός οφείλει να συμμορφωθεί, όχι ο μάγειρας

Το επάγγελμα του μάγειρα έχει μια εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωση: στρατιωτική πειθαρχία εν ώρα εργασίας. Αυτό ισχύει από το ξεκίνημα μέχρι να πιάσει στα χέρια του το πρώτο τηγάνι με αληθινή φωτιά εστιατορίου. Οι μάγειρες, ακόμα κι αν δείχνουν χαλαροί, δουλεύουν υπό πίεση.
Γνώρισα μερικούς τέτοιους φαινομενικά χαλαρούς μάγειρες τελευταία. Νέοι και τυχεροί κάποιοι, γιατί ανήκουν σε μια σύγχρονη μπριγάδα, με καλό όνομα στην πύρινη ναυσιπλοΐα της κατσαρόλας. Προλαβαίνουν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, να δικτυωθούν, να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον γύρω τους, να μελετήσουν, να σκεφτούν, να φανταστούν, να ονειρευτούν, να διαβάσουν. Προλαβαίνουν και να γράψουν ποίηση ή τουλάχιστον να εκφραστούν με έναν τρόπο ποιητικό, αποδεικνύοντας το κοινότοπο πλέον, «ουδέν ο μάγειρας του ποιητή διαφέρει». Σε κάποιους φεγγίζει από νωρίς μια υποψία άστρου, μια φλόγα που σιγοκαίει δημιουργικά τις ψυχές τους.
Σαν μικρά πουλιά, ξεφωλιάρικα, κάποια στιγμή δοκιμάζουν τα φτερά τους. Αν έχουν βιαστεί μπορεί να σπάσουν τα μούτρα τους, αλλά συνεχίζουν. Αρκεί οι φτερούγες να παραμείνουν αλώβητες, να μη σβήσει η φλόγα στην καρδιά κι η επιθυμία να πετάξουν παραπέρα, να μάθουν περισσότερα και να μοιραστούν όσα γνωρίζουν.
Τότε ξετρυπώνουν από μέσα σαν από μηχανής θεοί: ο τόπος, ο πυρήνας της οικογενειακής εστίας, τα ταξίδια, οι γευστικές εμπειρίες και αναζητήσεις τους. Ο μαγειρικός τους χαρακτήρας περνά σε διαδικασία ωρίμανσης κι ο καθένας κάνει τις επιλογές του.

Η προσγείωση στην πραγματικότητα δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για τον σεφ που προσκλήθηκε σε μαγειρική τηλεοπτική εκπομπή, αλλά κόπηκε διότι δεν μπόρεσε να συνυπάρξει στο ασφυκτικό και περιοριστικό περιβάλλον που καθορίζονταν από συγκεκριμένο χορηγό. Η επιλογή του να πειράξει παραδοσιακά πιάτα με τον δικό του δημιουργικό τρόπο είχε τύχει της δέουσας υποδοχής προδιαδικαστικά. Ο σεφ μάζεψε το έχει του, γνωστά και εκλεκτά προϊόντα του τόπου καταγωγής του, υλικά που πίστεψε ότι θα ταίριαζαν καλύτερα στις συνταγές. Το γεγονός ότι είχε μελετήσει καλά αυτό το ταίριασμα και το ‘χε δουλέψει χρόνια τώρα στην κουζίνα του, δια πυρός και πορσελάνης που λένε, δεν μέτρησε. Όπως δεν μέτρησε ότι ο ίδιος επιλέχτηκε λόγω αυτής του της επιτυχημένης πορείας, που χτίστηκε με αυτό τον τρόπο και με αυτά τα υλικά στο πηλοφόρι του. Δεν ήθελαν τη σερμαγιά, το μυαλό, τη φαντασία, την προσωπική του κατασταλαγμένη άποψη. Την αύρα του ήθελαν, το άστρο, τη φλόγα που τον κυνηγά από παιδί. Εκείνη που τον έκανε να ψήνει καθημερινά την ψυχή του, όχι τελικά για να την πουλήσει στον διάβολο, αλλά για να τη μοιραστεί με τους αγγέλους της καθημερινότητάς του, τους πελάτες του εστιατορίου που εργάζεται.

Στην αιώνια μάχη μη λασπώσει το κριθαράκι και στην αγωνιώδη επίκληση να γίνει κάτι πριν χαθεί, η απάντηση του σεφ, είναι το ίδιο κραυγαλέα, πλην χωρίς αγωνία και με αποφασιστικότητα στρατηλάτη:
-Κράτησέ το εκεί που είναι!
Εξ ορισμού πειθαρχείς. Είναι πόλεμος!
Στην άλλη, την αιώνια μάχη χαρακωμάτων χάριν της παράδοσης, ο χορηγός οφείλει να συμμορφωθεί, όχι ο μάγειρας. Αν κάτι πρέπει να διακρίνει τις επιλογές μας, τηλεμάγειρες, τηλεθεατές και εντέλει τηλεκαταναλωτές, εύπεπτων τηλεπιάτων και τηλεπροτάσεων, είναι η αποφασιστικότητα.
Ίσως έτσι σώσουμε κάτι. Τις φλεγόμενες ψυχές μας πρωτίστως…

Το κείμενο “Chef, θα χάσω το κριθαράκι!
του Δημήτρη Ρουσουνέλου, δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2014 του περιοδικού “Γαστρονόμος”

Αφειρωμένο στην ομάδα ερασιτεχνών και επαγγελματιών μαγείρων
που πάνω τους στηρίχτηκαν τα μαγειρέματα
στον Άι Γιώρη τον Αμπελόκηπο. βλ. www.tasteofmykonos.gr
Γαβαλάς Γιάννης,
Ειρήνη Ζουγανέλη,
Γιάννης Ζουγανέλης
Βενιέρης Γιώργος,
Σήφης Μανουσέλης,
Δημήτρης Αϊδίνης,
Άλσι Σινανάς,
Σταμάτης Μαρμαρινός,
Γιώργος Κωνσταντινίδης,
Βαγγέλης Πελέκης,
Γιώργος Ριζόπουλος,
Νίκος Κουκιάσας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s