Φιλοξενία στη Σκύρο

Ο Δήμος Σκύρου, οι Σκυριανοί Πολίτες, καθώς και όλοι οι φορείς του νησιού…

Βρέθηκα στη Σκύρο καλεσμένος του Δήμου με ομάδα δημοσιογράφων από περιοδικά, εφημερίδες, διαδικτυακά Sites και τηλεοπτικά κανάλια. Γύρισα μόλις χτες από εκεί κι ακόμα η καρδιά, το μυαλό κι η σκέψη μου είναι στα καλντερίμια της, στα γαλανά νερά της, στα καταπράσινα, βόρεια, σποραδίτικα τοπία της και στα νότια, με τη πιο χαμηλή, σχεδόν κυκλαδίτικη βλάστηση. Κυρίως όμως η σκέψη μου είναι στους ανθρώπους της. Στην κυρά Καλλή που μας άνοιξε το σπίτι της να δούμε τα στολισμένα στους τοίχους προικιά της, στην ξενοδόχο μας στο ξενοδοχείο Διώνη, που δεν ήξερε τι να πρωτοκάνει για να μας περιποιηθεί, στα άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα της υποδοχής μας. Όλη την ομάδα! Από τον πρώτο, τον οδηγό του δημοτικού λεωφορείου, ως τον τελευταίο, τον 30χρονο δήμαρχο του νησιού που δεν έλειψε στιγμή από κοντά μας, με μια καταπληκτική άνεση, ένα διαρκές χαμόγελο, συνεχή διάθεση για κουβέντα και προβληματισμό, για το νησί, για τον τόπο, για τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο.
Δεν συνηθίζω να γράφω για δημάρχους. Θα το απέφευγα και σε αυτή τη δημοσιογραφική αποστολή κι ας ήταν ένα πρόσωπο έκπληξη, που κέρδισε ολονών μας την εκτίμηση.

Ο δήμαρχος Σκύρου στο δείπνο της υποδοχής σερβίρει στα ποτήρια μας κρασί
Ο δήμαρχος Σκύρου στο δείπνο της υποδοχής σερβίρει στα ποτήρια μας κρασί

Αφορμή να αναφερθώ στον Μίλτο Χατζηγιαννάκη είναι ένα από τα εκατοντάδες περιστατικά άφιξης μεταναστών σε ελληνική ακτή. Είναι γιατί με το παράδειγμά τους οι Σκυριανοί δείχνουν ότι το πνεύμα φιλοξενίας που τους διακρίνει δεν εξαντλείται σε καλεσμένους ανθρώπους του Τύπου. Κυρίως όμως είναι αυτή εδώ η σημερινή του παρέμβαση/δήλωση, που δείχνει το βαθύτατο ανθρωπισμό του και το μήνυμα που στέλνει στην κοινωνία του νησιού του:

«Σημερα 16.6.2015 στην περιοχή «Άρη» στο νότιο κομμάτι του νησιού μας, ανακαλύφθηκαν από το φίλο μας τον Κωστή Κουτσούπη , 40 συνάνθρωποι μας, προερχόμενοι από το Πακιστάν , οι οποίοι είχαν έλθει στο νησί μας νομίζοντας ότι έχουν αποβιβαστεί στην Λέσβο, ψάχνοντας καταφύγιο.
Αμέσως ο Αντιδήμαρχος Μαντζουράνης Τραχανάς με τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου κο Αρβανίτη μετέβησαν στην περιοχή προκειμένου να αναλάβουν τη φιλοξενεία των μεταναστών αυτών.
Σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Εύβοιας οι συνάνθρωποι μας μεταφέρθηκαν στο κλειστό Γυμναστήριο Σκύρου όπου τους περίμενε η έτερη Αντιδήμαρχος Αναστασία Κουτσούπη και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και δημοτικοί υπάλληλοι, προκειμένου να τους υποδεχθούν και να τους βοηθήσουν. Τους προσφέρθηκε γεύμα και διαμορφώθηκε χώρος ώστε σε συνθήκες αξιοπρέπειας να σιτιστούν και να κοιμηθούν. Η 135 Μοίρα μας προσέφερε φορητά κρεβάτια, σεντόνια και πετσέτες για καθέναν από τους συνανθρώπους μας. Θα έχουν τη δυνατότητα να λουστούν στα αποδυτήρια, να πάρουν το γεύμα τους και το πρωί θα μεταφερθούν στην Κύμη. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά στην περιπέτεια τους για ένα καλύτερο αύριο και η φιλοξενία μας να τους έκανε να αισθανθούν κάπως θετικά, γιατί φανταζόμαστε όλοι τον φόβο που θα έχουν οι άνθρωποι αυτοί μέσα τους.
Ο Δήμος Σκύρου, οι Σκυριανοί Πολίτες, καθώς και όλοι οι φορείς του νησιού θα ειναι πάντα στη διάθεση όποιου συνανθρώπου μας εχει ανάγκη στήριξης και φιλοξενίας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s