Για να χορέψουν 150 στο Γιαλό, χρειάζε- ται ένας παλαβός!

Πριν μερικά χρόνια ήρθε και με βρήκε στη «Scala» στο Ματογιάννι ένα νέο παιδί για να μοιραστεί μαζί μου μια ιδέα. Δεν τον γνώριζα ακόμα καλά, ωστόσο έπρεπε να το είχα ήδη καταλάβει, από τη λίγη επαφή που είχαμε ως τότε, ότι είχε έρθει στον τόπο μας για να μείνει και κυρίως να αφήσει το θετικό του αποτύπωμα.
Η ιδέα ήταν απλή: Εθελοντικά Μαθήματα παντός περιεχομένου σε δημόσιο χώρο, χωρίς κανενός είδους οικονομική συναλλαγή ή άλλη υποχρέωση: ζωγραφική, μουσική, χορός, ποίηση, δημιουργική γραφή, Λέσχη Ανάγνωσης, ράψιμο κ.ά.
Η αλήθεια είναι ότι δεν του έδωσα πολλές ελπίδες. Σίγουρα τότε θα τον απογοήτευσα. Όχι πως ήμουν αρνητικός στο εγχείρημα, αλλά δεν πίστευα ότι θα έπειθε ποτέ την τότε Δημοτική Αρχή να του δώσει το ελεύθερο της χρήσης δημοτικών χώρων. Διαψεύσθηκα παταγωδώς κι ακόμα το ‘χω να το λέω.
Έτσι λοιπόν φτάσαμε τα τελευταία (3 νομίζω) χρόνια να γίνονται σε διάφορους δημοτικούς και όχι μόνο χώρους ένα πλήθος μαθημάτων με συμμετοχή εκατοντάδων «μαθητών» όλων των ηλικιών.

ethelontika mathimata Mykonou 2
ethelontika mathimata Mykonou 1 Πρόκειται για ένα μικρό «μυκόνιο θαύμα» από τα τόσα που συντελλούνται σε αυτό το νησί, χάρη στην άοκνη και συνεχή εγρήγορση κατοίκων και πολιτών του, που χρόνια τώρα δεν το βάζουν κάτω κι αυτό σε πείσμα των όσων επιφανειακώς κατά καιρούς λέγονται και γράφονται (ενίοτε δυστυχώς και από επίσημα χείλη). Τα λεγόμενα βέβαια συμβαίνει να χαρακτηρίζουν εκείνους που τα λένε και δευτερευόντως τους «αποδέκτες».
Ένα τέτοιο από τα πολλά «γραμμένα» προκάλεσε το σημερινό μου σημείωμα και αφορά την άποψη «επισκέπτριας» του νησιού μας που είδε το βίντεο με το χασάπικο που χορεύτηκε στο Γιαλό προ ημερών κι έβγαλε φλύκταινες. Αν κατάλαβα καλά άρχισε από τις τιμές, πέρασε στην κρίση, στην ιδιαιτερότητα της Μυκόνου -όπου και χρησιμοποίησε θετικό πρόσημο για τις υπηρεσίες της και το ανεβασμένο επίπεδο γενικότερα- για να καταλήξει σε μια επίθεση στο γεγονός ότι είχαμε αναβίωση ενός παλαιοκομμουνιστικού λέει κλίματος που δεν ταιριάζει με το νησί. Κόκκαλο έμεινα καθώς το διάβασα αυτό το τελευταίο γιατί βέβαια ο καθένας μας μπορεί να έχει την άποψή του και να τη λέει δημόσια. Άμα την τεκμηριώνει κιόλας ακόμα καλύτερα. Όμως τέτοιου τύπου κριτική και μάλιστα για το λόγο ότι η μουσική υπόκρουση ήταν του Θεοδωράκη δεν την περιμένεις. Το τι άκουσε λοιπόν το «χελιδόνι» που ήταν ένα και μοναχό του το καϋμένο κι είχε και την Άνοιξη ακριβή… το τι ακούσανε οι νεκροί που βρέθηκαν «χιλιάδες να ‘ναι στους τροχούς» και τρισχειρότερα οι ζωντανοί που τους θέλει ο ποιητής «να δίνουν το αίμα τους». Δεν της έκατσε με τίποτα όλο αυτό και ξιφούλκησε κατά κυβερνώντων, Μυκονίων, χασαπολογούντων και λοιπών που τόλμησαν στη χλιδάτη Μύκονο να βάλουν μουσική υπόκρουση το «Ένα το χελιδόνι».
Το θυμήθηκα σήμερα που διάβασα το άρθρο του Δημήτρη Μανιάτη που καταγράφει την άποψή του με την παρρησία που τον χαρακτηρίζει.
Έψαξα να βρω εκείνα τα απίστευτα, αλλά δυστυχώς (ή μάλλον ευτυχώς γιατί τελικά δεν την αντιπροσωπεύουν θέλω να πιστεύω) τα είχε όλα διαγράψει. Ψεκάστε, σκουπίστε, εξευτελίστε, καταδικάστε ασυναρτήτως κι ύστερα delete ενσυνειδήτως.
Θα ήθελα να της αφιέρωνα αυτό το σημείωμα να δει ότι πέρα από το αν συμφωνούμε ή όχι, πέρα του αν η Μύκονος είναι για άλλα πιο μεγάλα, ας μην παραλείπουμε να ασχολούμαστε σοβαρά με τα μικρά. Αυτά μας κρατάνε δεμένους σαν κοινωνία. Το είδα στη λαχτάρα των ματιών της Μίνας, της Άννας, της Λούντα, του Νικόλα, της Ανδριανής, της Μαρίας, του Θωμά, του Τάσου, του καθενός από τις εκατοντάδες που συμμετείχαν στα μαθήματα χασάπικου, όχι για να χορέψουν στον Γιαλό, αλλά να γνωρίσουν το χασάπικο ή να μάθουν παραδοσιακούς χορούς, να ασχοληθούν με τη μουσική, την ζωγραφική, την Αγιογραφία, την ποίηση, τη γιόγκα, την ποδηλασία, τις πιλάτες, να πάρουν κάποιες γνώσεις επιχειρηματικότητας, να δούνε το τουριστικό προϊόν με μια επιστημονική κοινωνική-ανθρωπολογική ματιά…
Το βλέπω συχνά και στα μαγειρέματα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου που ο μόνος λόγος που δεν εντάχθηκε προγραμματικά στα «Εθελοντικά Μαθήματα» είναι που δεν είχε χώρο λάτζας η ΚΔΕΠΠΑΜ.
ethelontika 1
Τρία χρόνια τώρα ένας πετυχημένος θεσμός καλά κρατεί. Γεννήθηκε στα χρόνια της κρίσης, που είτε θέλουν να το καταλάβουν κάποιοι, είτε όχι, έχει από καιρό κτυπήσει και το νησί της Μυκόνου. Συνεχίζει, γιατί στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας σχέσης, αλληλεγγύης, προσφοράς και υποστήριξης έχει δημιουργηθεί ένα κύτταρο ζωογόνο από ‘κείνα που αξίζει να τους ρίχνεις λίγο νεράκι για να πάρουν τα πάνω τους και ν’ ανθίσουν.
ethelontika 2
Εν κατακλείδι, ίσως να ακούστηκε κάπως παράξενα το χασάπικο των 150 της Μυκόνου.
Ίσως να ακούγονταν κάπως καλύτερα, αν για παράδειγμα τιμούσαν έτσι τους 150 νεκρούς επιβάτες της πτήσης των German Wings.
Ίσως ακόμα καλύτερα αν τιμούσαν την μνήμη των 150 νεκρών φοιτητών από την ένοπλη επίθεση της Αλ Σαμπάμπ στο Πανεπιστήμιο στην Γκαρίσα της Κένυα.
Όμως στόχος δεν ήταν να σταλεί ένα μήνυμα παγκόσμιο.
Ο στόχος ήταν κάτι απλό: σκουπίσαμε, αερίσαμε, βάψαμε, ανακαινίσαμε και σας περιμένουμε. Έχουμε κέφι για δουλειά, είμαστε πάντα πρόθυμοι να σας υποδεχθούμε στον τόπο μας κι άμα λάχει πότε-πότε θα ρίχνουμε κι ένα χασαπικάκι, ένα μπαλαριστό, μια σούστα, ένα μπάλλο.
Γι αυτά άλλωστε έχουμε ασκηθεί και γι άλλα τόσα κι ας είναι καλά εκείνος ο παλαβός, που άνοιξε μια μέρα το γραφείο του πρώην δημάρχου και πήρε το «έχει καλώς» για να σύρει το χορό: Καλφάκης Δημήτρης τ’ όνομά του κι ας με σ’χωρέσει για τον χαρακτηρισμό. Άν όμως σαν εκείνον δεν ήταν σε τούτο τον τόπο κάποιοι παλαβοί, να βάλουν θεμέλια στέρεα τίποτα δεν θα προχωρούσε.
Έτσι και με το «Χασάπικο» στο Γιαλό, πήρε σκυτάλη, κουβαλώντας την ίδια -κι ας ήταν άλλης κατεύθυνσης- αποκοτιά, ο Γιάννης Βλασσόπουλος.
Ο ένας δούλεψε συμβολικά για τον τουρισμό, ο άλλος φύτεψε ένα σπόρο σε βάθος για την αλληλεγγύη των πολιτών.
Άρα διορθώνω χρειάζονται τουλάχιστον δυο παλαβοί για να χορέψουν 150 στο Γιαλό.
https://www.youtube.com/watch?v=Q9knfXwtLzU

2 σκέψεις σχετικά με το “Για να χορέψουν 150 στο Γιαλό, χρειάζε- ται ένας παλαβός!

  1. Ω, μόλις το είδα αυτό. Ζητώ συγγνώμη που αμελώ να τσεκάρω τα εκκρεμμούντα σχόλια.
   Να είστε περήφανος γι αυτά και γι άλλα της προσφοράς του εδώ στο νησί μας.
   Μας ξαφνιάζει συνεχώς το πολύπλευρο και πολυδιάστατο ταλέντο του και η παρουσία του στην συλλογική κοινωνική προσπάθεια που λίγοι δυστυχώς αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι για το νησί μας.
   Άξιος ο πηλός που πλάσατε με τη σύζυγο. Να στε καλά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s