Updated 30.03.15: Στις 42 συνταγές φτάσαμε μάστορα.
Να τ’ αφήκω;
Κάπου στο τέλος προστέθηκε τις τελευταίες μέρες
μια ακόμα συνταγή που έρχεται από την Άνδρο.
Άρα αλλάζουμε και τον τίτλο του post!
Λένε στη Μύκονο: «Θες καλή κοπανιστή, κάμε τη Σαρακοστή»!
Αυτό ξέρουμε κι έτσι πορευόμαστε κι εμείς. Τώρα που είναι πλούσιο το χορτάρι τα γάλατα είναι πιο εξαιρετικά από κάθε άλλη εποχή.
Προχωράμε λοιπόν με φουλ τις μηχανές και τσίτα τα γκάζια φτάνοντας το νέο (και επί μήνες αναμενόμενο) βιβλίο μου στην τελική ευθεία που αφορά στην Κοπανιστή το τυρί Π.Ο.Π. των Κυκλάδων.
Το βιβλίο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Scala Gallery, ήταν σχεδόν έτοιμο τον Οκτώβριο, από τότε όμως ξαναδουλεύτηκε, κεντήθηκε στις λεπτομέρειές του από τo μυκονιάτικο δημιουργικό γραφείο H2 Concept βλ. http://h2concept.gr και είμαστε σήμερα στο παραπέντε.
Ο τίτλος ίδιος, ο υπότιτλος μεγάλωσε κατά 5 νούμερα και ίσως αυξηθεί κατά τι ακόμα στο …μάρμαρο (αφού καταφθάνουν συνεχώς συνταγές φίλων και ενδιαφέρον υλικό)
Η κοπανιστή
Το χθες, το αύριο και 41 συνταγές!

Σήμερα παρουσιάζουμε από τα περιεχόμενα τους τίτλους των συνταγών.
Αυτό γιατί θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους επαγγελματιές μάγειρες και εστιάτορες ότι καθώς στήνουν τα μενού τους για τη φετινή σεζόν, να μην ξεχάσουν την κοπανιστή.
Εμείς και οι μάγειρες που ασχοληθήκαμε μαζί της συνειδητοποιήσαμε ότι διαχειριζόμαστε όχι απλά ένα προϊόν αλλά ένα υλικό! Δύσκολο μεν αλλά πολυ ενδιαφέρον υλικό. Κι αξίζει να το δούμε -ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και ακόμα περισσότερο εδώ στη Μύκονο- να παίρνει τη θέση του μαζί με όλα τα άλλα ενδιαφέροντα στα εστιατόριά μας.
Με την υπενθύμηση ότι η κοπανιστή θέλει σεβασμό, μέτρο και συνεχή παρακολούθηση γιατί είναι ζωντανό προϊόν και ωριμάζει καθώς περνά ο καιρός κι ενίοτε κακιώνει. Στο χέρι μας είναι να την τιθασεύσουμε!
Ιδού λοιπόν μεζεδάκι από το υπό έκδοσιν βιβλίο που διατελεί σε κατάσταση ωρίμανσης*:
…και 41 συνταγές (με κοπανιστή)
Μόστρα µε κοπανιστή Μυκόνου Παραδοσιακή συνταγή
Κοπανιστή µε γλίνα Παραδοσιακή συνταγή
Η καφέ-µάνα της κοπανιστής Αντωνία Ζάρπα
Αυγά µάτια µε κρίταµο και κοπανιστή ∆ηµήτρης Ρουσουνέλος
Σάντουϊτς µε κοπανιστή και γλυκό κουταλιού ελιά Γεωργία Καλαντζή
Κολατσιό µε νεκταρίνια, παξιµαδάκια λαδιού και κοπανιστή Μυκόνου Φρατζέσκα Χανιώτη
Ψωµί γεµιστό µε κοπανιστή, ντοµάτα και κάπαρη ∆ήµητρα Βουλγαράκη
Πικάντικα κριτσίνια µε κοπανιστή Μυκόνου Ατζελίνα Καλογεροπούλου
Αλµυροί λουκουµάδες µε κρέµα κοπανιστής και σύκα Νικόλας Αντωνόπουλος
Κοπανιστοπιτάκια Ειρήνη Ζουγανέλη
Κυκλαδίτικη τυροκουλούρα Γιάννης Γαβαλάς
Μπουρεκάκια µελιτζάνας µε κοπανιστή Γιώργος Ριζόπουλος
Λυχναράκια κοπανιστής Ειρήνη Ζουγανέλη
Αλµυρή τάρτα µε κοπανιστή, τυροβολιά και λούζα Ben Provis & Μάνος Κωνσταντάρας
Μανιτάρια γεµιστά µε τα καλούδια της Μυκόνου Χρήστος Αθανασιάδης
Τάρτα µε πράσο και κοπανιστή Μυκόνου Χριστόφορος Πέσκιας
Κολοκυθοκεφτέδες µε ντιπ κοπανιστής Ιωσήφ Μανουσέλης
Αβοκάντο µε κοπανιστή Γιώργος Ριζόπουλος
Μόστρα µε ντοµατίνια, µους κοπανιστής και καρπούζι Ιάκωβος Κουσαθανάς
Πανακότα κοπανιστής µε φρέσκα σύκα και προσούτο Παύλος Γρίβας
Cheese cake µε κοπανιστή Μυκόνου και ντοµάτα Νικόλας Αντωνόπουλος
Λαδοπαξίµαδα Κυθήρων µε κοπανιστή Μυκόνου, ντοµάτα και καπνιστά µύδια Χριστόφορος Πέσκιας
Τερίνα κοπανιστής µε καλοκαιρινή σαλάτα Αθηναγόρας Κωστάκος
Τερίνα κοπανιστής µε καρύδια και σταφίδες Νανά ∆αρειώτη
Σπαγγέτι µε κοπανιστή και µάραθο Βαγγέλης Πελέκης
Πένες µε κοπανιστή και ντοµατίνια Βαγγέλης Πελέκης
Κοτόπουλο µε σος κοπανιστής Ανδρέας Καρακάνης
Ορτύκι καπνιστό γεµιστό µε κοπανιστή Παναγιώτης Μενάρδος
Παραδοσιακό ουαλικό βραστό (Welsh Cawl) µε κοπανιστή Εύα Μονοχάρη
Φιλέτα µπαρµπουνιού µε λουβιά και σάλτσα κοπανιστής Αλέξης Νάζος
Κοπανιστή σε φύλλο ρυζιού µε αυγό και µυρωδικά Γιώργος Βενιέρης
Ποικιλία µάκι σούσι µε κρέµα κοπανιστής Ben Provis
Σύκα γεµιστά µε κοπανιστή Μυκόνου Ανδρέας Καρακάνης
Αχλάδια γεµιστά Μιχάλης Αποστόλου
Τάρτα µε σύκα και κοπανιστή Νένα Ισµυρνόγλου
Παγωτό κοπανιστή µε καραµελωµένα φρούτα Νίκος Κουκιάσας
Λιγκουινάδα µε σύκα, κάρυ και κοπανιστή ∆ηµήτρης Αντωνόπουλος
Αβοκάντο ψητά µε αυγά µάτια και κοπανιστή Γιάννης Κοροβέσης
Γλυκοπατάτα µε βούτυρο κοπανιστής και λούζα Γιάννης Βάσιλας
Πατατοσαλάτα µε κοπανιστή, µπέικον και καραµελωµένα κρεµµύδια Κική Τριανταφύλλη
Σφουγγάτα µε τυροβολιά και κοπανιστή σε µαρµελάδα λεµόνι Γιάννης Γαβαλάς
Κροκέτες κοπανιστής – Δημήτρης Γιγίνης, Δημήτρης Παντελεάκης
Ίσως και για μας, που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, οι δυνατότητες της κοπανιστής να πλαισιώσει πιάτα, άλλοτε γνωστά και άλλοτε σύγχρονα δημιουργικά, ξεπέρασαν κάθε σκέψη και προσδοκία. Αυτό ήταν το ενδιαφέρον στοιχείο, όπως επίσης το γεγονός ότι πολλά και διαφορετικά άρχισαν έκτοτε να καταγράφονται σε εστιατόρια σε όλη την ελλάδα, αλλά και διαδικτυακά. Έχουμε άλλα τόσα κατα νου. Πολλά από αυτά τα επεξεργαστήκαμε με ομάδα μαγείρων, τα δοκιμάσαμε και τα κρατάμε για το μέλλον, κάποια τα παρουσιάσαμε κατά το επίσημο δείπνο της υποδοχής στην εκδήλωση για την κοπανιστή που διοργανώθηκε από τη Λέσχη Γαστρονομίας με την σημαντική χορηγία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου.
βλ. www.tasteofmykonos.gr
Good morning Kopanisti λοιπόν και καλό καλοκαίρι να ‘χουμε!
* Η ωρίμανση ενός βιβλίου τελεί υπό το βάρος της ευθύνης
που ορίζεται από τους συνοδοιπόρους και δασκάλους
που μας έλαχαν στην πορεία. Όσο με αφορά τη χρεωνω:
στον (+)Γιώργο Σταματίου φιλόλογο στην Αναργύρειο,
στην Φρατζέσκα Χανιώτη στην εφ. Ο Μυκονιάτης,
στον Νίκο Ξυδάκη στην εφ. Η Μυκονιάτικη,
στον Μανώλη Βελιτζανίδη στην Ίνδικτο,
στον Παναγιώτη Κουσαθανά,
στη Νανά Δαρειώτη στο BHMA Gourmet,
στη Μαρία Χαψούλα και στον Άγγελο Ρέντουλα στον Γαστρονόμο.
[…] του από τo μυκονιάτικο δημιουργικό γραφείο H2 Concept και είμαστε σήμερα στο […]
[…] με αφορμή το βιβλίο για την Κοπανιστή, του Δημήτρη Ρουσουνέλου, παρακολούθησα ένα […]