Δευτέρα 16 Μάρτη παρουσιά- ζεται το Μανιφέ- στο Κυκλαδί- τικης Κουζίνας

Σίκινος, λιαστόψαρα
Σίκινος, λιαστόψαρα

Ένα ταξίδι ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια με αφορμή τον νόστο και έχει προορισμό τα νόστιμα λιμάνια των νησιών. Συμμετέχω ύστερα από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην παρουσίαση της νέας προσπάθειας που ανατέλει για το γνωστό πρόγραμμα Aegean Cuisine.
Ήδη προωθείται ένας διαχωρισμός ανά τμήματα του Αιγαίου ώστε να υπάρξει καλύτερη επεξεργασία και αυτοτέλεια. Έτσι η κάθε περιοχή (π.χ. Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και πιθανόν Βόρειο Αιγαίο κλπ) κατά κάποιο τρόπο αυτονομείται, χωρίς να διαχωρίζεται από τον κύριο κορμό της κουζίνας του Αιγαίου.
Έχοντας επιχειρηματολογίσει για την ενότητα, την αυτονομία, αλλά και την ανάγκη της από κοινού ανάδειξης της Κυκλαδίτικης Κουζίνας σαν σύνολο (βλ. «Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό») ήδη από το 2007 αλλά και παλαιότερα, είχα φέτος την ιδιαίτερη τιμή να συνεργαστώ με καταξιωμένους συναδέλφους, από τον χώρο γαστρονομίας, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει η υπόθεση Aegean Cuisine μια πιο ξεκάθαρη και ουσιαστική γαστρονομική κατεύθυνση.
Η πρώτη σκέψη ήταν ότι πρέπει με κάποιον τρόπο, με τη σύνταξη μιας «χάρτας» να περάσουμε ένα μήνυμα που θα απευθύνεται πρωτίστως στους συμπατριώτες μου Κυκλαδίτες, αλλά και στους μη Κυκλαδίτες. Το ερώτημα που έμπαινε κατά καιρούς ήταν και παραμένει: Για τι πράγμα μιλάμε. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κουζίνας των Κυκλάδων; Σε ποιο πλαίσιο κινηθήκαμε και πως πρέπει να κινηθούμε από δω και μπρος. Δώσαμε τον τίτλο «Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας» επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι πρέπει να σημάνει ένας γαστρονομικός συναγερμός στα νησιά μας και καλούμαστε να συμμετάσχουμε όλοι: παραγωγοί, έμποροι, εστιάτορες, ξενοδόχοι, επαγγελματίες, μάγειρες και πολίτες.
Αυτή είναι μια πρώτη προσπάθεια. Θα ακολουθήσουν κι άλλες που θα ανακοινωθούν την Δευτέρα 16 Μαρτίου και ώρα 17:00 στην Αθήνα, στο Μetropolitan Expo, στο πλαίσιο της έκθεσης FOOD EXPO GREECE 2015.
Η αναγγελία και ανάπτυξη του θέματος που αφορά το «Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας» θα γίνει από τον Ηλία Μαμαλάκη και τον Δημήτρη Ρουσουνέλο.
Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης θα μιλήσει για το τι σημαίνει να είσαι μέλος του Δικτύου. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ Γιάννης Ρούσσος και ο Αλέξης Τσιάντης, υπεύθυνος του προγράμματος Aegean Cuisine, ενώ η Βάσια Καζάζη, Δ/ντρια Συστημάτων Ποιότητας της TUV Ηellas θα εξηγήσει την διαδικασία πιστοποίησης των νέων μελών.
Θα ακολουθήσει δημιουργική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του δικτύου όπου θα κληθούν νέα και συνεχιζόμενα μέλη να συνδράμουν με τοποθετήσεις, ιδέες, σκέψεις και προτάσεις προς «ζύμωση» και υλοποίηση.
Συντονίζει η δημοσιογράφος Μάριον Μιχελιδάκη.

Άγρια, βρώσιμα μυκονιάτικα χόρτα
Άγρια, βρώσιμα μυκονιάτικα χόρτα

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, το πρόγραμμα και χρήσιμα στοιχεία μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο
http://www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1002&articleid=36209
και το σύνδεσμο
http://www.aegeancuisine.gr/Ekdilosi_Entaxis_Melon_Sto_Diktuo_Aegean_Cuis

http://www.aegeancuisine.gr / e-kyklades.gr

Δημήτρης Ρουσουνέλος

Σημειώσεις:
«Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό». εκδ. Scala Gallery, 2011
(διάθεση/info:  rousounelosd@gmail.com)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s