Όταν η Κοπανι- στή γίνεται kopanisti, ανοίγει η πόρτα στο Παγκόσμιο Σαλόνι της Γεύσης

Η απόπειρα να μιλήσουμε μια άλλη γλώσσα για την κοπανιστή, το τυρί που γνωρίζουμε καλά να φτιάχνουμε στο νησί, όπως έχουμε ξαναπεί, μας ξεπέρασε ήδη από πριν ξεκινήσει η διοργάνωση της Ημερίδας που έγινε 2Ημερίδα και κατέληξε 3Ημερίδα.
Τον απολογισμό θα τον κάνουμε μια μέρα, αν και ήδη η υποδοχή που είχε από τον Τύπο (ειδικό και μη) ήταν από μόνη της ένας απολογισμός.
kopanisti mykonos in Torino Salone del Gusto
Σήμερα όμως αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε ένα ευχαριστώ στο Slow Food Θράκης και τον Παύλο Γεωργιάδη καθώς και στην Αντζελίνα Καλογεροπούλου, φίλη δημοσιογράφο από την Lifo και γνωστή blogger Two Minutes Angie που ήταν η αιτία να περάσουμε με την κοπανιστή της Μυκόνου τα σύνορα της Ελλάδας.
Στο Salone del Gousto του Τορίνο φέτος είχαμε μια μικρή αλλά σημαντική παρουσία. Ήταν ένα πρώτο βήμα και έρχοναι ακόμα περισσότερα, τα οποία θα ανακοινώσουμε στη συνέχεια.
Αναμένεται πάντως η νέα περίοδος της Λέσχης Γαστρονομίας να είναι ακόμα πιο δραστήρια και με περισσότερες ευθύνες επιφορτισμένη. Η συμμετοχή όλων μας, είτε σαν ομάδα, είτε του καθενός προσωπικα, στις εκδηλώσεις για την κοπανιστή, πλάι σε πολλά ακόμα άτομα και συλλογικότητες, μας δείχνει τον δρόμο για ακόμα καλύτερες και πιο γευστικές μέρες.

Kalogeropoulou Rousounelos -kopanisti Mykonos-Athens-Torino- Salone del Gusto

Salone del Gusto:
H Twominutes Angie στο λαμπρό πανηγύρι γεύσης στο Τορίνο
Καλό, τίμιο και καθαρό φαγητό από το διεθνές κίνημα Slow Food

από τη Lifo
Ένα λαμπρό πανηγύρι γεύσης , απόλαυσης και αισιοδοξίας όπως και μια ειρηνική
προσπάθεια να αναχαιτιστεί η ομοιομορφία της γεύσης και της παραγωγής
της καθημερινής τροφής μας από εταιρίες τροφίμων κολοσσούς.

Το Salone del Gusto είναι μια εκδήλωση που οργανώνεται στο Τορίνο κάθε δυο χρόνια από το διεθνές κίνημα Slow Food με σκοπό την προβολή και υποστήριξη των μικρών παραγωγών, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και γεύσεων και τη προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας σαν απαραίτητες προϋποθέσεις για «καλό, τίμιο και καθαρό φαγητό» όπως αναφέρεται στο μανιφέστο τους.

Παραγωγοί τροφίμων από όλο το κόσμο παρουσιάζουν σε ένα χώρο εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων απίστευτες νοστιμιές και παρέες σεφ που ασπάζονται αυτή τη φιλοσοφία μαγειρεύουν δίπλα τους χαρακτηριστικά φαγητά με φρέσκα, ιδιαίτερα και εποχικά προϊόντα του τόπου τους εμπνευσμένοι από τις παραδόσεις της χώρας τους προσκαλώντας τους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης να ταξιδέψουν γευστικά σε όποια χώρα θέλουν!

Είναι ένα λαμπρό πανηγύρι γεύσης , απόλαυσης και αισιοδοξίας όπως και μια ειρηνική προσπάθεια να αναχαιτιστεί η ομοιομορφία της γεύσης και της παραγωγής της καθημερινής τροφής μας από εταιρίες τροφίμων κολοσσούς που αδιαφορούν για τη διατήρηση του χαρακτήρα κάθε εθνικής κουζίνας και της καταστροφής του περιβάλλοντος από τις εξοντωτικές καλλιέργειες που προϋποθέτει η παραγωγή αγαθών σε τεράστιες κλίμακες.

Η Slow Food ξεκίνησε πριν σαράντα περίπου χρόνια στη Μπρά της Ιταλίας από μια παρέα καλοφαγάδων με επί κεφαλής τον χαρισματικό Κάρλο Πετρίνι βροντοφωνάζοντας ένα ηχηρό «όχι» στις αλυσίδες φάστ-φούντ που είχαν αρχίσει να κατακλύζουν την Ιταλία και να εισβάλλουν απειλητικά στην ιταλική γαστριμαργική κουζίνα νιώθοντας οτι απειλείται όχι μόνο η παραδοσιακή γεύση αλλά ότι μαζί της θα έχαναν έδαφος και δύναμη τόσο οι μικροί παραγωγοί της χώρας που χέρι-χέρι με τους μαγείρους και τους πελάτες διατηρούσαν ζωντανή τη «μνήμη της γεύσης» όσο και η ισχυρή ιταλική βιομηχανία τροφίμων. (Εκτοτε η Slow Food έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή παγκόσμια κινήματα με 100.000 μέλη και ισχυρές νομοθετικές παρεμβάσεις ό, που έκριναν απαραίτητο οι κατά τόπους μικροί παραγωγοί).

Παραγωγοί τροφίμων από όλο το κόσμο παρουσιάζουν απίστευτες νοστιμιές και παρέες σεφ μαγειρεύουν δίπλα τους χαρακτηριστικά φαγητά με φρέσκα , ιδιαίτερα και εποχικά προϊόντα

Παραγωγοί τροφίμων από όλο το κόσμο παρουσιάζουν απίστευτες νοστιμιές και παρέες σεφ μαγειρεύουν δίπλα τους χαρακτηριστικά φαγητά με φρέσκα , ιδιαίτερα και εποχικά προϊόντα

Φέτος, μια αριθμητικά μικρή αλλά δυναμική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα (με οργανωτή και εμπνευστή τον εθνοβοτανολόγο Παύλο Γεωργιάδη και δημιουργό της Slow Food Θράκης καθώς και τη Λίλα Κούρτη της εταιρίας Αυγοτάραχο Τρικαλινός (ένα από τα πιο φίνα ελληνικά προϊόντα), τον Γιάννη Κοροβέση (bitterbooze.com) και τον Σ. Παναγιώτου της μπύρας Septem παρουσιάζουν εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα όπως το μαυροτράγανο Σαντορίνης του Χατζηδάκη, το ελαιόλαδο Calypso, η μπύρα Septem, η μαστίχα Χίου, η κοπανιστή Μυκόνου, τυριά από τη Νάξο, Πάρο και την Ιο στρώνοντας ένα πεντανόστιμο ελληνικό τραπέζι γεύσης στο Salone del Gusto. Οπως μου εξηγεί η Λίλα Κούρτη, εκπρόσωπος της εταιρίας Αυγοτάραχο Τρικαλινός «Το Slow Food και η Terra Madre είναι ένα διαδραστικό εργαστήριο σκέψης και προβληματισμού. Μας βοηθά να αντιληφθούμε οτι οι αγωνίες και οι ανάγκες μας σαν παραγωγοί είναι κοινές. Μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε εμπειρίες, να ανταλλάξουμε τεχνογνωσίες, να αφουγκραστούμε και να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη τροφή μας».

Τα ποτά, όπως και το φαγητό, μπορούν και αυτά να εμπνέονται από τα βότανα, τα μπαχαρικά, τα φρούτα και τα ποτά κάθε χώρας. Ο bartender Γιάννης Κοροβέσης του Hytra πιστεύει ότι ««Το Salone μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικό για έναν άνθρωπο του μπαρ σαν κι εμένα γιατί νομίζω πως θα ανακαλύψω και θα φέρω πίσω στη χώρα μου τις αποδείξεις που θα δείχνουν αφενός γιατί το μπαρ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και αφετέρου πως μπορούμε οι επαγγελματίες του μπαρ να αλλάξουμε τις συνήθειες εργασίας μας αλλά και τον τρόπο σκέψης μας και να τα εντάξουμε σε ένα πλαίσιο σκέψης που θα σέβεται τους παραγωγούς αλλά και την ίδια την γη. Επιπλέον, θαρρώ πως πρέπει να βρούμε όλοι τρόπους ώστε να ενισχυθούν τα προϊόντα της Κιβωτού της Γεύσης μέσα από την κουλτούρα του μπαρ. Το Mediterranean Bartending άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αρχές του Slow Food».

Στους χώρους του Salone del Gusto θα βρίσκεται και η «Κιβωτός της Γεύσης» της Slow Food για να μπουν τα τοπικά και ΠΟΠ προϊόντα μικρών παραγωγών από όλο το κόσμο που επιμένουν παρ’ όλες τις δυσκολίες να δηλώνουν το παρών σε ένα κόσμο που παλεύει για να κρατήσει ζωντανές τόσο τις τοπικές σπεσιαλιτέ μας όσο και τις μικρές ομάδες ανθρώπων σε όλο το κόσμο που τις παράγουν νοστιμίζοντας καθημερινά τη ζωή μας ενάντια σε απρόσωπες νομοθετικές γραφειοκρατίες , κρατική αδιαφορία και ισοπεδωτικές ρυθμίσεις που απειλούν το μέλλον τους .

kopanisti mykonos flying Mykonos-Athens-Torino- Salone del Gusto ΥΓ: Χαρούμενη και συγκινημένη, στις βαλίτσες μου χώρεσα κι’ εγώ
αρκετά κιλά κοπανιστής Μυκόνου από το εξαιρετικό Τυροκομείο Μυκόνου
της οικογένειας Κουκά, που ο Δημ. Ρουσουνέλος
(ερευνητής και δημοσιογράφος γεύσης, εμπνευστής της ιδιαίτερα
επιτυχημένης γιορτής για τη κοπανιστή που έγινε πριν λίγες εβδομάδες στη Μύκονο)
μου εμπιστεύθηκε όταν έμαθε για το ταξίδι μου στο Salone del Gusto στο Τορίνο.
Εύχομαι περισσότεροι μικροί έλληνες παραγωγοί
να μπορέσουν να παρευρεθούν οι ίδιοι την επόμενη φορά.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Όταν η Κοπανι- στή γίνεται kopanisti, ανοίγει η πόρτα στο Παγκόσμιο Σαλόνι της Γεύσης

  1. Ένα μεγάλο μπράβο σ’ αυτούς που παλεύουν κόντρα στο ρεύμα δίνοντάς μας ελπίδα για μια πιο ποιοτική ζωή!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s