Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου πάει …Μπενάκη

Food Communities - Οι κοινότητες της γεύσης στις Ημέρες Γαστρονομίας 9 Μαΐου, 19:30, αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη Διαχρονικά, η τροφή έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά και οι επισκέπτες των Ημερών Γαστρονομίας θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν ενεργές κοινότητες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Γιατί στις Ημέρες Γαστρονομίας οι γεύσεις γίνονται ιστορίες και οι ιστορίες, έμπνευση, συλλογικότητα, ανταλλαγή, προσφορά και πάνω απ’ όλα ικανοποίηση μιας βαθύτερης ανάγκης να μοιραστείς τις γεύσεις σου και να δοκιμάσεις τις γεύσεις, τις σκέψεις και τις ανάγκες των άλλων. Στην εκδήλωση συμμετέχουν: Ο Παύλος Γεωργιάδης που θα παρουσιάσει το Slow Food Movement στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος από τη «Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου», ο Γιώργος Φούτας από τους Atenistas, η Στέλλα Τσάλα από τις «Συνταγές της παρέας», ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, co-founder του δικτύου αλληλεγγύης «Μπορούμε» και η Αντζελίνα Καλογεροπούλου από την «Οργάνωση Γη». Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει η γνωστή δημοσιογράφος Σύλβια Κλιμάκη.
Food Communities – Οι κοινότητες της γεύσης στις Ημέρες Γαστρονομίας
9 Μαΐου, 19:30, αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη
Διαχρονικά, η τροφή έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά και οι επισκέπτες των Ημερών Γαστρονομίας είχαν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν ενεργές κοινότητες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η Αντζελίνα Καλογεροπούλου από την «Οργάνωση Γη», ο Παύλος Γεωργιάδης από το Slow Food Movement στη Θράκη, ο Γιώργος Φούτας από τους Atenistas, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος από τη «Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου», η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Σύλβια Κλιμάκη, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, co-founder του δικτύου αλληλεγγύης «Μπορούμε» και η Στέλλα Τσάλα από τις «Συνταγές της παρέας»

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου πάει …Μπενάκη
του Δημήτρη Ρουσουνέλου

Το ερώτημα που έθετα πριν από τρία χρόνια στο συνέδριο του IMIC με θέμα «Γαστρονομία και τουρισμός – δίνοντας αξία στην εμπειρία του φαγητού» ήταν: «Χωράει το ελληνικό τοπίο σε ένα πιάτο»; Ο λόγος περί αυθεντικότητας στη γεύση σε σχέση με τον τόπο. Στηρίχτηκα τότε στη φράση του Οδυσσέα Ελύτη: «Ένα τοπίο…είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη».
Στην εποχή μας το τοπίο κινδυνεύει. Μόλις πρόσφατα μάλιστα είχαμε, πρώτα με το χωροταξικό για τον τουρισμό και σήμερα με την ανάρτηση του προσχεδίου για τον αιγιαλό- την απόλυτη επίθεση της αναπτυξιακής βαρβαρότητας. Η βουλιμία για το κέρδος, γκρεμίζει όλα όσα για χρόνια είχαμε καταφέρει να προστατέψουμε, ειδικά σε τόπους που τους ορέγεται η τουριστική ανάπτυξη, λόγω ακριβώς αυτού του τοπίου και αυτής της ψυχής του ποιητή. Η βουλιμία, όπως ακριβώς σε θέματα διατροφής έτσι και σε καταστάσεις που αφορούν στενά ατομικά συμφέροντα, είναι ιάσιμη. Αλλά επιβάλλεται άμεση δράση και εγρήγορση. Αυτό ας το δούμε ιδιαίτερα όσο αφορά στις Κυκλάδες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της πίεσης.
Benaki Rousounelos 2Αισθάνομαι ότι πρέπει να αντιστρέψουμε τους όρους. Ίσως χρειαστεί να αντιστρέψουμε και τον στίχο του ποιητή. Γιατί μας ξεπερνάνε τα γεγονότα. Μας ξεπερνά η συνήθεια και η ανάγκη.
Το ερώτημα επανατοποθετείται έτσι:
-Χωρά το ελληνικό πιάτο στο ελληνικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα;
Δεν θα το απαντήσουμε εδώ αυτό το ερώτημα. Δεν ανήκει στη σημερινή μας συζήτηση. Ένα μόνο μπορούμε να καταθέσουμε: Η προσπάθεια που κάνουμε μέσα από τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, αφορά τελικά σε αυτό ακριβώς. Στο να διερευνήσουμε: Τι έχει γίνει από τα χτες ως τα σήμερα. Πού βρισκόμαστε και ποια είναι η πορεία. Ποιο είναι το βαπόρι και ποιο το φορτίο. Ποια η ψυχή και ποια η ύλη. Κι αν σήμερα ακόμα, την ύλη μπορούμε να τη βρούμε στον μανάβη, στον φούρναρη, στο τυροκομείο και στη βάρκα του ψαρά, την ψυχή οφείλουμε να την ξετρυπώσουμε από τα βαθιά της σπηλιάς που πήγε και κρύφτηκε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Χρειάζεται άραγε να απαντήσουμε στα ερωτήματα:
-Γιατί να μάθουμε τα χόρτα που ακόμα ευτυχώς υπάρχουν σε μια νησίδα βλάστησης, σε έναν τουριστικά ανεπτυγμένο τόπο, μια «τελεία» στον παγκόσμιο χάρτη που, δόξα τω Θεώ, έχει όλα τα καλά;
-Γιατί επιμένω προσωπικά στο φρεσκάρισμα της μνήμης; Γιατί συμμετέχω στην εκστρατεία αναδιοργάνωσης όλων όσων παλιών και νέων μας ορίζουν και μας προσδιορίζουν ως τόπο; Γιατί προσδοκώ νέους γευστικούς γάμους; Γιατί επιμένω να αναζητώ και να καταγράφω; Γιατί συμπαρασύρω κι άλλους;
soupies Mykonos Gastronomia
-Γιατί ο εστιάτορας Γιώργος Ριζόπουλος κηρύσσει …γαστρονομική επανάσταση;
-Γιατί ο Παναγιώτης Μενάρδος διδάσκει πώς φτιάχνουμε ζωμούς και σάλτσες;
-Γιατί γνωστοί σεφ, όπως ο Γιώργος Βενιέρης και ο Αθηναγόρας Κωστάκος παρακολουθούν μια Ουκρανέζα μετανάστρια να φτιάχνει τουρσιά από μυκονιάτικα μποστάνια;
-Γιατί ο Νίκος Κουκιάσας δεν επαφίεται στις κλασσικές γεύσεις, αλλά πειραματίζεται σε δύσκολες διαδρομές παραδοσιακών παντρεμάτων, όπως παγωτό κοπανιστή, παγωτό μελόπιτα και αμυγδαλωτό;

014-Γιατί ένας Ιταλός ανοίγει το εστιατόριό του στο κοινό της Λέσχης και προσφέρει μια βραδιά χειροποίητων ζυμαρικών;

-Γιατί ένας Μαροκινός συντηρητής σε μυκονιάτικο ξενοδοχείο αισθάνθηκε την υποχρέωση να μοιραστεί μια συνταγή του τόπου του με τους ανθρώπους της νέας του πατρίδας;

-Γιατί πρέπει σήμερα να μάθουμε την τεχνική της κονσέρβας, της κομπόστας, της μαρμελάδας, του λικέρ, του γλυκού κουταλιού;

-Γιατί πίτες; Γιατί φύλλο χειροποίητο; Γιατί ταχίνι, φρέσκα θαλασσινά, άγρια χόρτα; Γιατί ζυμαρικά; Προς τι οι τραχανάδες; Γιατί νηστεύουμε;

Η απάντηση είχε δοθεί μέσα μου ήδη πριν από 15 χρόνια, τον καιρό δηλαδή που αναζητούσα το υλικό για το βιβλίο μου «Μυκονιάτικη Μαγειρική»:
Τότε που σε κάθε στροφή υπήρχε εμφανής κίνδυνος ανατροπής του σκάφους, λόγω ενός χύδην φορτίου, και μιας συνήθειας που επέβαλε χάριν ευκολίας… ντοματάκι κονσέρβα κονκασέ στα καλοκαιρινά λαχανικά της κατσαρόλας, κέτσαπ στο παπά γιαχνί, ζωμούς σε κύβους, για να αποκτήσουν σώμα οι σούπες του χειμώνα.

028
Η απάντηση τελικά έχει να κάνει με τη μοίρα αυτού του τόπου.
Ή μάλλον με την αναγκαιότητα να αλλάξουμε τη μοίρα του.
Να αλλάξουμε τη ρότα κι εμείς στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου το ‘χουμε σκοπό αρχίζοντας από το νησί μας, να πιάσουμε κι άλλα λιμάνια.
Να επικοινωνήσουμε δηλαδή μεταξύ μας και με τον κόσμο γύρω μας, με κείνη την άδολη χαρά που μοιράζεσαι καθώς απολαμβάνεις ένα καλομαγειρεμένο πιάτο από την κοινή μας κατσαρόλα.
Των Κυκλάδων, ίσως, του Αιγαίου, …της Ελλάδας.

Δυο χειμώνες προλάβαμε και δουλέψαμε. Μαγειρέψαμε σε εστιατόρια και καφενεία, σε πανηγυρόσπιτα, σε ξυλόφουρνους, στην ψαραγορά, Θαπάμε σε αμπέλια, σε κήπους, σε παραλίες, σε ζαχαροπλαστεία, σε σχολεία. Σχεδιάζουμε ταξίδια, γευσιγνωσίες, θεματικά αφιερώματα.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΦέτος αισιοδοξούμε και για καλοκαιρινή παρουσία. Ήδη σε λίγες μέρες θα έχουμε τη χαρά να συνδιοργανώσουμε με τον Ερασιτεχνικό Οινοελαιουργικό Σύνδεσμο Μυκόνου (ΕΡΟΣ) την πρώτη Γευσιγνωσία ελαιολάδου με τον Γιάννη Καρβέλα. Να σημειώσω εδώ ότι ο ΕΡΟΣ στον οποίο τυγχάνει να είμαι ενεργό μέλος του Δ.Σ. έχει φέρει στο νησί γύρω στα 15.000 δενδρύλλια ελιάς τα τελευταία 10 χρόνια.
Αργά αλλά μεθοδικά εργαζόμαστε και στο κομμάτι του αμπελιού, έχοντας ήδη μοιράσει πάνω από 25.000 κλήματα. Να μην ξαφνιαστείτε αν σε λίγα χρόνια συναντήσετε εξαιρετικής ποιότητας λάδι και μυκονιάτικο κρασί.

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου είναι μια συνάντηση ανθρώπων που έχουν ενδιαφέρον για τη μαγειρική, τις πρώτες ύλες, τις τοπικές κουζίνες, τις παραδοσιακές, αλλά και τις σύγχρονες τεχνικές. Αγαπάμε και θέλουμε να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα.
Επιλέξαμε σε ένα μεσοπρόθεσμο στόχο να συμβάλουμε αρχικά στην ανάδειξη της κοπανιστής, του μικρόκαρπου καφεμάτικου φασολιού της Μυκόνου και της μυκονιάτικης λούζας. Για μας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Ήδη με πρότασή μας στην Επιτροπή Τουρισμού στην οποία συμμετέχω από τον Μάρτιο, συνδιοργανώνουμε με τον Δήμο Μυκόνου επιστημονική και γαστρονομική 2ημερίδα με θέμα την Κοπανιστή. Για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Σεπτέμβριο διεκδικήσαμε και θα έχουμε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
soupies Mykonos Gastronomia 5 Potamianos Themos

Να εξηγήσω εδώ ότι η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου σε αυτή τη φάση της λειτουργίας της δεν επιθυμεί να αποκτήσει θεσμική οντότητα (συλλόγου, εταιρείας ή κάτι άλλο).
Δεν επιθυμεί να διαχειρίζεται χρήματα, ούτε και να αποκτήσει δομή σωματείου με Δ.Σ. και εκλεγμένη ηγεσία.
Προχωράμε σε εκδηλώσεις και συναντήσεις μόνο στο πλαίσιο συμφωνίας.
Ο πυρήνας της είναι χαλαρός και ολιγομελής αλλά δεν είναι κλειστός. Όπως δεν είναι κλειστές οι εκδηλώσεις της Λέσχης. Συμμετέχει όποιος θέλει.
Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα δεν είχε κανένα κόστος για όσους συμμετείχαν. Είμαστε Λέσχη του «μηδέν ευρώ». Αυτό σημαίνει ότι μας φιλοξενούν στα μαγειρέματα διάφοροι φίλοι επαγγελματίες. Τα υλικά και ό,τι χρειάζεται συνήθως, τα φροντίζει αυτός που μαγειρεύει ή τα καλύπτουμε εθελοντικά και ρεφενέ!
Αλλά σημειώστε: δεν ταΐζουμε κόσμο. Μαγειρεύουμε για τη διαδικασία, για την ανάγκη της επικοινωνίας και της γνώσης. Και μαγειρεύουμε όλοι. Καταξιωμένοι σεφ, μαγείρισσες και μάγειρες οικιακοί, νέα παιδιά που μόλις τελείωσαν μαγειρικές σχολές, Έλληνες απ’ όλη την Ελλάδα και αλλοδαποί που αποτελούν μια πολυπληθή και πολυποίκιλτη κοινότητα, πολλοί εκ των οποίων είναι για δεκαετίες εγκατεστημένοι στο νησί μας.
Αυτό μας έχει κάνει καλό. Γιατί γνωριστήκαμε μεταξύ μας, αποκτήσαμε ακόμα έναν καλό λόγο να αισθανόμαστε ότι ανήκουμε στην ίδια κοινότητα. Και ξέρετε, μπορεί να μιλάμε για παραδοσιακή και τοπική μαγειρική, αλλά εμείς ανακαλύψαμε ότι ο καθένας έχει τον τρόπο του για να την αποδώσει.
Leshi Gastronomias MYKONOU  -logo

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου που διάγει ήδη τον τρίτο χρόνο της μέσα στα μυαλά μιας χούφτας ανθρώπων που συνομιλούν, κουκίζοντας αλατάκι πιπεράκι τη σκέψη και το ζην τους αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στάθηκαν κοντά της και εσάς που μας δώσατε την ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτό που κάνουμε.
Benaki Rousounelos 3Ρουσουνέλος Δημήτρης - Σύλβια Κλιμάκη- Ημέρες Γαστρονομίαςφωτογραφία 1φωτογραφία 3

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s