Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν

Τσιμπολογήματα

Εικονογράφιση Μανώλη Ζαχαριουδάκη – περ.”Γαστρονόμος” Φεβρουάριος 2014 -photo με φόντο τοn Γιαλό της Μυκόνου
Εικονογράφιση Μανώλη Ζαχαριουδάκη – περ.”Γαστρονόμος” Φεβρουάριος 2014 -photo με φόντο τοn Γιαλό της Μυκόνου

Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν*

«…κάποιος που θέλει το αβγό ή το τυρί
 παραγωγής μας, ίσως το ψάχνει ήδη…»

Σε πρόσφατη συνάντηση επιχειρηματιών και μελών της Διοίκησης, υπό το βλέμμα εκπροσώπων της Κομισιόν, αντικείμενο συζήτησης ήταν ο νέος τρόπος χρηματοδοτήσεων μέσω του πολυαναμενόμενου ΕΣΠΑ. Οι εξαγγελίες διανθίζονται πλέον με ρητορική ανταποκρινόμενη στην εμπειρία των «κουτόφραγκων» από προηγούμενα προγράμματα. Αναδεικνύοντας νέες τεχνικές και τομείς επενδύσεων μπορούμε, καθώς ειπώθηκε, να αντεπεξέλθουμε σε συνθήκες κρίσης, να βγούμε νικητές. Σιγά μη και δεν βγούμε!

Νέες ορολογίες: «άυλες αξίες», «συνέργειες», «εξωστρέφεια». Πιασάρικα θέματα: «πολιτισμός», «γαστρονομία», «νέες καλλιέργειες», «τυποποιημένα προϊόντα», «πίστη», «παράδοση».

Οι νέοι, επιμένουν να ελπίζουν. Συναντήθηκα μαζί τους στα κάγκελα τραπεζών και εταιριών σύνταξης μελετών, για παλαιότερα προγράμματα. Με απλή και καθαρή πρόταση, λίγα λεφτά, ελάχιστη βοήθεια, με τεκμηριωμένα καλό παρελθόν, προσδοκούσα μια ελπιδοφόρα αναβάθμιση. Αλίμονο! Ούτε την τρύπα στο νερό δεν μοιραστήκαμε «όλοι μαζί». Πλάι μας και έξω από μας συνέβη το μεγάλο φαγοπότι. Κάποιοι σαν τον τέως υπουργό που απασχόλησε πρόσφατα τον Τύπο δεν στήθηκαν στα ίδια κάγκελα μαζί μας. Τη χρηματοδότησή τους φρόντισε το ίδιο σύστημα που απεργάζεται και σήμερα πιθανά νέα σκάνδαλα.

Την ίδια στιγμή στο Λασίθι, σε τοπίο ομιχλώδες, διέκρινα έναν τόπο που φθίνει. Αναζήτησα πληροφορίες που ενέπλεξαν Βενετούς με τη σωτήρια δημιουργία αποστραγγιστικού έργου και τον Ανδρέα Παπανδρέου, που διοργάνωσε εκεί συμβολικά το πρώτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Δημογραφικά, οικονομικά, η κατάσταση στο πάμπτωχο Οροπέδιο εξακολουθεί να φθίνει, ερχόμενη σε αντίφαση με την ακμάζουσα υπόλοιπη Κρήτη.

manarolia 4-10e
Κάτι δεν πήγε καλά. Δεν είναι μια απλή βόλτα που το πιστοποιεί. Στο πρατήριο του συνεταιρισμού στο Τζερμιάδο, προμηθεύτηκα αλεύρι, ονομαστό Λασιθιώτικο κεφαλοτύρι, εξαιρετικά ρεβίθια, μαναρόλια (λαθούρι). Κάνω να φύγω ευτυχής, αλλά επιστρέφω ζητώντας λαστιχάκια για τα μαλλιά της έφηβης. Έξι απλά λαστιχάκια κινεζικής παραγωγής(;) στη συσκευασία. Έδωσα 5 ευρώ, πήρα 2 ρέστα. Αντιλαμβάνομαι το χάσμα των αριθμών. Την αιτία που δεν βγαίνουν. Με λιανική τιμή στα 1.09 ευρώ, θες 3 κιλά αλεύρι για ένα ευτελές και αναλώσιμο προϊόν, όπως τα λαστιχάκια.

Στην αλεστική μηχανή μιας ελπιδοφόρας αναπτυξιακής προσπάθειας συνθλίβονται απορροφητικότητες κεφαλαίων, ανερχόμενες αγορές, νέες ιδέες, νέοι άνθρωποι. Ιπποφαές, κότζι μπέρι, στέβια, σταμναγκάθι, φραγκόσυκο, αρωματικά, μανιτάρια, σαλιγκάρια. Πόσοι θα καλλιεργήσουμε; Πόσα θα καταναλώσουμε; Βγαίνουν άραγε οι αριθμοί; Και πως;

Τα προϊόντα δεν είναι εύκολο να μπουν στα ράφια του εξωτερικού. Καλά-καλά ούτε και στου εσωτερικού. Αλλά δεν είμαι εγώ που θα συμβουλέψω σωστά. Θέλω όμως να γράψω στα παιδιά: αντισταθείτε σε όσους τάζουν ανθηρές επιχειρηματικότητες και λαγούς με πετραχήλια. Ανάπηρος είναι ο λόγος τους, δίχως νοιάξιμο. Σίγουρα δεν θα είναι στη θέση τους όταν τους ζητηθούν ευθύνες.

Αντί να δεσμεύουμε τη γη έναντι προσδοκούμενων μεγαλόπνοων επενδύσεων, ας σκύψουμε πάνω της. Αν δεν ζήσουμε μ’ αυτό, σίγουρα δεν θα πεθάνουμε από αυτό, πνιγμένοι σε τιμολογήσεις έργων, κοστολογήσεις προϊόντων, αναζήτηση αγορών και ελέγχους γραφειοκρατών, με μπόλικο ή με δίχως λάδι. Ας στήσουμε πράγματα οργανωμένα, μονάχοι μας ή συλλογικά. Αν δούμε ότι μας πάει, ότι μας ταιριάζει, ας προχωρήσουμε. Στην ανάγκη ας πάρουμε μια προβατίνα ή μια κότα για αρχή. Δεν μπορεί παρά να βρεθεί κάποιος που θέλει το αβγό ή το τυρί παραγωγής μας. Ίσως το ψάχνει ήδη και περιμένει τη δικιά μας πρωτοβουλία.

 *«Υστερόγραφο» από τη «Διαθήκη»
του Μιχάλη Κατσαρού, στο «Κατά Σαδδουκαίων»

Το κείμενο “Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν” του Δημήτρη Ρουσουνέλου,
δημοσιεύτηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου 2014 του περιοδικού “Γαστρονόμος”.

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s