Το σταματημένο φως – το μνημειω- μένο θάμβος

h2 concept Kefallinos

Απόψε στη Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά έχουμε ένα διπλό αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο, χαράκτη και μεγάλο δάσκαλο Γιάννη Κεφαλληνό (1894-1957). Η ζωή και το έργο του, η παραμονή του στη Μύκονο επί οκτώ μήνες το 1932, ο καταλυτικός ρόλος του μυκονιάτικου φωτός και της φυσικής κι αρχιτεκτονικής ομορφιάς του τοτινού νησιού στο έργο του, οι μυκονιάτικες ξυλογραφίες του, οι λόγοι που δεν ολοκληρώθηκαν. Ένα κομψό «τετράδιο» μυκονιάτικο και «χειροποίητο», μ’ ένα αδημοσίευτο κείμενο του Παναγιώτη Κουσαθανά για τον χαράκτη, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων εκτός εμπορίου, αριθμημένων και υπογραμμένων από τον συγγραφέα, με την αναπαραγωγή και των δύο εκδοχών μιας από τις σπουδαιότερες ξυλογραφίες του από τη Μύκονο, θα περιμένει τους φίλους της Στέγης Μελέτης Πολιτισμού & Παράδοσης και τους πιστούς οπαδούς των αποσπερίδων της, μικρό δώρο «ασημένιο»  εις ανάμνησιν του διπλού αφιερώματός μας στον ζωγράφο. 

(2/57) απόψε-  Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013, 7 μ.μ. ακριβώς στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ& ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

          Προοιμιακά: το σπαραχτικό νανούρισμα-μοιρολόι από το φινάλε της όπερας Mazeppa (1884) του P.I. Tchaikovsky (1840-1893), συγχρόνως μοιρολόι και θρήνος για ένα ανεπιστρεπτί χαμένο νησί…

Kousathanas H2 concept Kefalinos 3

 (2/58) Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013, 7 μ.μ. ακριβώς

Συνέχεια και τέλος του αφιερώματος στον χαράκτη Γιάννη Κεφαλληνό (1894-1957) και στη σχέση του με τη Μύκονο. Η δόκτορας Κοινωνιολογίας και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Δέσποινα Νάζου θα κάνει μιαν ενδιαφέρουσα Κοινωνιολογική και «ψυχογραφική» παρέμβαση-προσέγγιση.

          Προοιμιακά: η συγκλονιστική άρια-προσευχή της Αριάδνης προς την Αφροδίτη μπροστά στην ανοιχτή πόρτα του λαβύρινθου όπου ο καλός της θ’ αναμετρηθεί με τον Μινώταυρο από την όπερα Ariane (1906) του Jules Massenet (1842-1912).

Τηλέφ. 22890-22646

Email: biblpankous@gmail.com

http://paramilita.blogspot.com

Kousathanas H2 concept Kefalinos 4

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s