Περνάμε καλάααα!

(Τσιμπολογήματα)

Όταν ο "μαέστρος" αντικαθίσταται απο dJ. προς τί τα "μέγαρα"; Απορίες και διαπιστώσεις ενος φτωχού και μόνου ...γευσιθήρα, που (δεν) μασάει κομμάτι άχυρο. -εικονογράφηση: Μανώλης Ζαχαριουδάκης- περιοδικό Γαστρονόμος Αύγουστος 2014
Όταν ο «μαέστρος» αντικαθίσταται απο dJ. προς τί τα «μέγαρα»; Απορίες και διαπιστώσεις ενος φτωχού και μόνου …γευσιθήρα, που (δεν) μασάει κομμάτι άχυρο. -εικονογράφηση: Μανώλης Ζαχαριουδάκης- περιοδικό Γαστρονόμος Αύγουστος 2014

Περνάμε καλάααα! 

Να «περνάμε καλά», αυτό είναι το ζητούμενο στο πιάτο.

Η μαγειρική δεν ενδιαφέρει και τόσο…

Παίρνεις έναν μάγειρα. Φροντίζεις να είναι καλός κι αναγνωρισμένος. Διευκολύνει αυτό. Στην ανάγκη κλείνεις έναν ανερχόμενο, με καλές διασυνδέσεις. Όχι απαραίτητα στον ειδικό Τύπο, αλλά στον ευρύτερο χώρο που ασχολείται με το που και το πώς ξημεροβραδιάζονται οι «ωραίοι» αυτού του κόσμου.

Φροντίζεις για ένα καλό όνομα στη μαρκίζα. Όχι πια του τύπου: το Περιγιάλι, η Ωραία Καλαφακιόνα, τα Καβουράκια, το Αθηναϊκόν. Να προτιμήσεις κάτι που ο πολύς ο κόσμος δεν ξέρει καν’ τι σημαίνει. Ένα Cucurbitas κάνει. Είναι εύηχον, δεν χρειάζεται μετάφραση σε καμία γλώσσα κι έχει αυτή την επαναλαμβανόμενη συλλαβή που σκοτώνει. Το άλφα και το ωμέγα της επικοινωνίας. Φύγαμε…

Πάρε κι έναν καλό ντεκορατέρ. Σταθερή αξία ο ντεκορατέρ. Να τον εντάξεις στο δελτίο τύπου. Στην ανάγκη πέτα εκείνη την παλιά πινακίδα: «Η αίθουσα κλιματίζεται». Στη θέση της βάλε φαρδύ πλατύ τ’ όνομά του: Τον χώρο επιμελήθηκε ο αρχιτέκτων τάδε!

Και την άλλη να πετάξεις, κανείς πλέον δεν «πτύει επί του δαπέδου». Όπως δεν χρειάζεται πια να αναγγείλεις ότι: «απαγορεύεται το σπάσιμο πιάτων». Όταν φτάσει η μαγική ώρα για το κορίτσι που «απόψε θέλει να χορέψει τσιφτετέλι», φροντίζεις τα πιάτα να είναι μετρημένα στο τραπέζι. Ποτέ δεν ξέρεις. Ή μήπως ξέρεις; Πες μου τώρα ότι δεν το έκανες επίτηδες! Ανέβασες τη μουσική, κέρασες σφηνάκια και να οι αναρτήσεις στο φέισμπουκ, ποταμός… Περνάμε καλάαααα! Cucuuuuuurbiiiiiitaaaas!

Γνώρισα ένα μεγάλο μάγειρα, το αποτύπωμά του έχει μπολιάσει τη μαγειρική της εποχής του σε όλη την εστίαση. Τον είδα στο ξεκίνημα κι αργότερα στην πορεία μιας νέας συνεργασίας. Συννέφιαζε, προϊόντος του χρόνου, το πρόσωπό του. Δεν είχε ενοχές για τα πιάτα του. Για την ουσία των πραγμάτων είχε. Για τον ρόλο που του επεφύλασσε ο χρόνος. Η νέα τάση τον έχει συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς της σαν χαλί πάνω στο οποίο τα δρώμενα είναι εξωμαγειρικά. Ο μαέστρος ήδη έχει αντικατασταθεί από έναν dj.

Ω, ναι! Φρόντισε για έναν καλό dj. Είδες, πήγα να ξεχάσω το πιο σημαντικό υλικό. Διατίθεται έτοιμο, ψιλοκομμένο στα μέτρα και τα σταθμά που το επιθυμεί η πελατεία στην οποία στοχεύεις. Ενίοτε και στα γούστα της ιδιοκτησίας.

Να «περνάμε καλά», αυτό είναι το ζητούμενο στο πιάτο. Η μαγειρική δεν ενδιαφέρει και τόσο όταν περνάμε καλάααα! Ο μάγειρας ποσώς. Εξάλλου, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, η επένδυση στη γαστρονομική τους αξία, απαξιώθηκε την ώρα που έγινε η πρώτη παραγγελία σάλτσας ντομάτας σε κονσέρβα, μόλις παρέλαβαν τα πρώτα κατεψυγμένα μαλάκια και τα ‘μπλεξαν με την ψαριά του ψαροντουφεκά. Όλα καλάαα!

Έγραφα πρόσφατα, «Δυο ήταν πάντα και δυο παραμένουν (και στην εστίαση) οι δρόμοι, από τον καιρό του Ηρακλή: της (μαγειρικής) αρετής και της (life style) κακίας». Αλίμονο αν η αυθεντικότητα στην εστίαση δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την επιδότηση του life style. Αλίμονο δις, αν ούτε η –μίζερη έστω- κατά 10% μείωση του ΦΠΑ αρκεί για μια ανάσα. Και τρισαλίμονο αν αποδειχτεί πως το 23% ήταν μια κάποια λύσις, που ‘μέρωνε καρδιές, φορτώνοντας τις αμαρτίες που μας ζώναν’, σε ποσοστά βαρβάρων, που πια δεν υπάρχουν.

Το κείμενο “Περνάμε καλάααα!” του Δημήτρη Ρουσουνέλου,
δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου 2013 του περιοδικού “Γαστρονόμος”

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s