Home

Από το περιοδικό Αθηνόραμα μια ιδιαίτερα συγκινητική αναφορά στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.

της Άντζελας Σταματιάδου*

Μια ομάδα ανθρώπων που είτε γεννήθηκαν στο πιο πολυπολιτισμικό νησί του Αιγαίου είτε έφτασαν εκεί ταξιδεύοντας αποφάσισαν να μαζευτούν και να μαγειρέψουν από κοινού μια… νέα, συνεργατική νοοτροπία.

LGM-logo-profinal s

«Εγώ μόνο τούτο έχω: να σας καλέσω να σμίξουμε την έγνοια μας για το καλό φαγητό. Να συζητήσουμε και να μαγειρέψουμε μαζί. Δεν συνηθίζω τις πομφόλυγες. Θέλω απλώς να πω με την ευκαιρία ότι έφτασε η στιγμή στο νησί να φτιάξουμε μια Λέσχη Γαστρονομίας». Έτσι έκλεινε ο Δημήτρης Ρουσουνέλος το 2008 την ομιλία του στο Επιμελητήριο Μυκόνου, στο πλαίσιο του προγράμματος Aegean Cuisine. Τελικά η πρώτη συνάντηση της λέσχης πραγματοποιήθηκε στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου.
Στους τέσσερις μήνες που πέρασαν τα μέλη της μοιράστηκαν στα εβδομαδιαία τους ραντεβού ούζα, μεζέδες και σκέψεις, βγήκαν στους αγρούς για να καταγράψουν τα βρώσιμα άγρια χόρτα του νησιού -αγριοκάρδαμα, αλεντρίδες, λαγόχορτα και μοσχόγουλα-, έφτιαξαν κρεμμυδόπιτες με λαρδί, τηγανόψωμα, τραχανάδες, μελόπιτες, σαρακοστιανά. Όλοι έβαλαν από κάτι –υλικά, χώρους, μεράκι– κι έγινε αυτή η «Λέσχη των μηδέν Ευρώ». Έχουμε την τύχη να έχουμε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Θέλουμε να μοιραστούμε ο καθένας ό,τι ξέρει», λέει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος. Κάπως έτσι η ντόπια παράδοση συνάντησε το culture jamming: μια Τετάρτη του Μαρτίου ο Γουίλι Σάλα του εστιατορίου «La Rosticceria» τους έμαθε να φτιάχνουν ιταλικά ζυμαρικά. μια Τετάρτη του Απριλίου η Λουντμίλα Ονουφέρκο της «Πικάντικης Γωνιάς» πήρε τη σκυτάλη με τα ουκρανικά τουρσιά της.
Χαζεύοντας στην ιστοσελίδα τους κατσαρόλες και τηγάνια, χέρια που ζυμώνουν ή φουρνίζουν, βλέμματα που παρακολουθούν, χαμόγελα χωρίς πόζα, έχεις την αίσθηση ενός ανθρώπινου, ανοιχτού πάρε δώσε, το οποίο χωράει διαφορετικές ηλικίες, ιδιότητες και πολιτισμικές ταυτότητες.

Ο Γιώργος Ριζόπουλος, παλιός καπετάνιος, εστιάτωρ και μάγειρας επί το έργον στην "Ψαραγορά" του Παναγιώτη Καταλανή.

Ο Γιώργος Ριζόπουλος, παλιός καπετάνιος, εστιάτωρ και μάγειρας επί το έργον στην «Ψαραγορά» του Παναγιώτη Καταλανή.

Είναι αρκετοί οι μάγειρες σεφ που συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες, ανάμεσά τους οι Γιώργος Ριζόπουλος, Παναγιώτης Μενάρδος, Ανδρέας Καρακάνης, Νίκος Αλούκος, Ντανιέλε Κιαντίνι, Αθηναγόρας Κωστάκος, Γιώργος Βενιέρης, Βαγγέλης Πελέκης, αλλά και ο ζαχαροπλάστης Νίκος Κουκιάσας, ο οποίος είχε την έμπνευση να κάνει την κοπανιστή παγωτό! Πολλά μπορούν να γίνουν και με τη λούζα ή τα μυκονιάτικα μαυρομάτικα σε ένα ωραίο αλισβερίσι σύγχρονων τεχνικών και παράδοσης. Να, ας πούμε, μετά τις συναντήσεις της λέσχης πέντε επιχειρήσεις ζήτησαν συνεργασία με γυναίκες του νησιού –για να τους φτιάχνουν πίτες– και πιο συστηματικές επαφές με εστιάτορες και ξενοδόχους μπορεί να φέρουν και άλλες ανάλογες κινήσεις.

Σουπιές με μοσχάτο κρασί Λήμνου από τα σαρακοστιανά  μαγειρέματα της Λέσχης.

Σουπιές με μοσχάτο κρασί Λήμνου από τα σαρακοστιανά μαγειρέματα της Λέσχης.

Εκτός από την καταγραφή τοπικών προϊόντων, παραγωγών και συνταγών (είναι στα σκαριά), στη σελίδα τους www.mykonosgastronomia.gr έχουν κρατήσει χώρο και για τα σαντορινιά ντοματίνια και τα κατσούνια, το νιώτικο σκοτύρι, τη ματσάτα της Φολεγάνδρου και ούτω καθεξής. Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος οραματίζεται ένα… κυκλαδίτικο πόρταλ: «Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα προκύψει κάτι που θα αφορά όλα τα νησιά. Αρκεί να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις και τοπικά καπετανιλίκια». Μακάρι. Η γεύση είναι πολύ άμεσο πράγμα, επικοινωνήσιμο και η πιο ευφυής πρακτική για την οικειοποίησή της είναι η συντροφιά, ένας μικρόκοσμος που ξεκινάει σε έναν καφενέ και γίνεται μεγάλος. Άμα τρανέψει, μπορεί να δούμε να στρώνεται ένα παν-κυκλαδικό τραπέζι. Τι πιο σημαντικό σε μια προσπάθεια σύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό;

Το δημοσίευμα στο περιοδικό Αθηνόραμα

Το δημοσίευμα στο περιοδικό Αθηνόραμα

*περιοδικό «Αθηνόραμα» 16-22 Μαΐου 2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s