2013: Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη

gastronomy_2013_santorini

Αναμφίβολα η γαστρονομική είδηση της χρονιάς είναι η ανακήρυξη του 2013 σε Έτος Γαστρονομίας  για τη Σαντορίνη. Είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση που κυριολεκτικά έρχεται να κεφαλαιοποιήσει προσπάθειες πολλών χρόνων οι οποίες έχουν αναδείξει το νησί σε έναν προορισμό όπου παίρνουν πολύ σοβαρά το θέμα της γαστρονομίας, εργάζονται για να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο σ’ αυτόν τον τομέα και προσδοκούν οφέλη με συλλογική προσπάθεια. Η Σαντορίνη έχει κατορθώσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την «ατυχία» που της επεφύλαξε η μοίρα να είναι στο χείλος του κρατήρα ενός ενεργού ηφαιστείου. Αυτή την «ατυχία» που συχνά τη βλέπουμε να παίρνει την μορφή γόνιμης ανησυχίας, όταν ο εγκέλαδος στα σπλάχνα της βρυχάται, οι Σαντορινιοί την ανέδειξαν σε μοναδική ευκαιρία. Δημιούργησαν τις συνθήκες για έναν μοναδικό διεθνή προορισμό. Δεν υπάρχει επισκέπτης, που να μην έχει νοιώσει αυτό σφίξιμο στην καρδιά, από την ομορφιά που απλώνεται μπροστά του όταν αντικρύζει την Καλντέρα. Παράλληλα, στον τομέα της παραγωγής, το μικροκλίμα σε συνδυασμό με τη σύσταση του πλούσιου σε θείο και μέταλλα εδάφους και την ελαφρόπετρα που συγκρατεί υγρασία και χώμα, έδωσε και δίνει μοναδικά προϊόντα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η καλλιεργητική παράδοση παρά την επέλαση και εδώ της αλόγιστης τουριστικής ανάπτυξης, έμεινε ζωντανή στη Σαντορίνη και μας έχει δώσει εξαιρετικά προϊόντα. Ανάμεσά τους: το άνυδρο τοματάκι, η φάβα, η εξαιρετική κάπαρη, ποικιλία εύγευστων αγροτικών προϊόντων και εξαιρετικά κρασιά από μοναδικές ποικιλίες, αναγνωρισμένες πλέον διεθνώς, όπως το Ασύρτικο.

Στο νησί βρίσκει πλέον κανείς μερικά από τα πιο ονομαστά εστιατόρια της χώρας. Ο πυρήνας των ανθρώπων που υπηρετεί την καλή μαγειρική, είτε μέσα από την παράδοση, είτε μέσα από την επεξεργασία τοπικών προϊόντων και σύγχρονων τεχνικών, αναδεικνύει  γεύσεις και πιάτα  πρωτοποριακά στο πλαίσιο της Νέας Ελληνικής Κουζίνας. Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι δεν πρόκειται για πρόσκαιρα εισαγόμενους επαΐοντες ή επενδυτές, αλλά για εστιάτορες, σεφ και ξενοδόχους με μακρά ιστορία στον τόπο, για τον οποίο είτε είναι σαντορινιοί είτε όχι, δίνουν χρόνια τώρα κομμάτι της ψυχής τους.
Δεν είναι τυχαίο νησί η Σαντορίνη και δεν είναι τυχαίοι οι άνθρωποί της που ανέλαβαν να κινήσουν το κάρο της τοπικής γαστρονομικής αγοράς. Γι αυτό και με το έμπα της νέας χρονιάς κι ενώ άλλοι τουριστικοί τόποι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, στέλνουν ένα διεθνούς βεληνεκούς μήνυμα στην αγορά εισάγοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έννοια του ΕΤΟΥΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. Επίσημη παρουσίαση αυτής της πρότασης και των δράσεων που έχουν αποφασιστεί θα γίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 16 ιανουαρίου 2013, ώρα 12:00, σε ειδική εκδήλωση – συνέντευξη τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία του καθηγητή κ. Χρίστου Ντούμα, με θέμα:  “Θηραϊκές λιχουδιές του 17ου αιώνα π.Χ.”, ενώ το πάνελ των ομιλητών συμπληρώνουν ο Ηλίας Μαμαλάκης κ.ά.

Στη Μύκονο -τα μελη της Γαστρονομικής Λέσχης- ακούσαμε με ιδιαίτερη χαρά την απόφαση του Δ.Σ. του δήμου Θήρας. Οι Κυκλάδες έχουν και την κουλτούρα και τα προϊόντα και τις υποδομές για να στηρίξουν την υπόθεση της γαστρονομίας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και βλέπουμε πολύ θετικά την πρωτοβουλία, της πρωτοπόρου έτσι κι αλλιώς, Σαντορίνης.

~

Επίμετρο

Ρώτησα πριν λίγο καιρό (σε ανύποπτο χρόνο όπως συνηθίζουμε να λέμε) έναν άνθρωπο που συνεργάζεται με δήμους σε όλη την Ελλάδα, αν υπάρχουν δήμοι που λειτουργούν υποδειγματικά. Η απάντησή του:
-«Υποδειγματικά δεν ξέρω, αλλά πολύ καλά δουλεύουν τρεις δήμοι κατά την γνώμη μου (και μου ανέφερε τρεις δήμους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας).

Το γεγονός ότι ανάμεσά τους ήταν και ο Δήμος Θήρας δεν με ξάφνιασε καθόλου. Γνωρίζω ήδη εδώ και καιρό ότι στη Σαντορίνη συμβαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα και υπάρχει μια συνολική κινητικότητα που αφορά και στον πολιτισμό και στην ανάπτυξη και σε υποδομές, που αφορούν τον ντόπιο πληθυσμό.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη για συστράτευση. Το νησί μας σήμερα έχει ανάγκη από συλλογική δουλειά και ανιδιοτελή προσφορά από όλους όσους διαθέτουν γνώσεις και όρεξη.

Την περίοδο που διανύουμε, κάτω από τις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει το νησί μας, πολλά από αυτά που συμβαίνουν σε διπλανά νησιά είναι για μας άπιαστο όνειρο. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη διάσταση, σα να έχουμε να κάνουμε με παράλληλα σύμπαντα, ανάμεσα σε κείνους που θα μπορούσαν να αναλάβουν το βάρος να κινηθούν κάποιες διαδικασίες κι εκείνους που λογικά έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν αυτές τις διαδικασίες σε έναν προγραμματισμό. Να ευχηθούμε ότι σύντομα θα αντιληφθούμε ότι η έγνοια μας για τον τόπο και την κοινωνία είναι σημαντικότερη από τις προσωπικές μας πορείες.

Links
http://olastakarvouna.blogspot.gr/2007/05/1613.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s